Το σπίτι, που σας παρουσιάζουμε, μετρούσε αρκετές δεκαετίες και οι συνθήκες διαβίωσης έχουν αλλάξει. Τα παιδιά μεγάλωσαν και έφυγαν και για πρώτη φορά θα δείτε μια ανακαίνιση, που δεν έχει έλλειψη χώρων. Αντίθετα, οι χρήστες ζήτησαν κατάργηση ενός δωματίου ύπνου, αύξηση αποθηκευτικών χώρων και περισσότερο φυσικό φως. Βέβαια όταν κάποιος μπαίνει σε διαδικασία ανακαίνισης, θέλει να εκμεταλλευτεί όλα τα σύγχρονα υλικά που σήμερα υπάρχουν. Μπορείτε να αλλάξετε τα κουφώματα, τα οποία πλέον σήμερα είναι μοντέρνα, πρακτικά και αντέχουν περισσότερο στον χρόνο. Τα υλικά της μόνωσης έχουν πλέον επηρεαστεί από την τεχνολογία, η αλλαγή δαπέδου μπορεί να γίνει από πιο σύγχρονα υλικά, όπως  laminate και ακόμη να αγοράσετε ένα ενεργειακό τζάκι. O γύψος, τα οικολογικά χρώματα, οι οπτικές ίνες, τα σύγχρονα θερμαντικά σώματα, οι μεμβράνες τζαμιών, είναι στοιχεία που σίγουρα πρέπει να μπουν στο “τραπέζι” εάν βρίσκεστε σε διαδικασία ανακατασκευής. Αν λοιπόν διαθέτετε μια παρόμοια κατοικία και θέλετε να κάνετε ανακαίνιση, τότε ακολουθήστε τις προτάσεις μας.

Χωροταξικά έγιναν αρκετές αλλαγές. Η παλιά δεύτερη κρεβατοκάμαρα, μετατράπηκε σε προσωπικό μπάνιο του ζευγαριού. Ο ενδιάμεσος τοίχος γκρεμίστηκε και το ρόλο του διαχωρισμού και της οριοθέτησης ανέλαβαν άνετοι αποθηκευτικοί χώροι. Αρκετά τετραγωνικά, διατέθηκαν στην διατήρηση της τάξης, από το χολ και από το παλιό μπάνιο, δίπλα από την είσοδο, το οποίο μετατράπηκε σε ένα μικρό WC. Η κουζίνα απέκτησε πρόσβαση από ένα άνοιγμα που δημιουργήθηκε δίπλα από την είσοδο ενώ από το σημείο του καθιστικού, έμεινε σε άμεση επαφή με τους χρήστες. Τα ανοίγματα προς την βεράντα μεγάλωσαν και έτσι το φυσικό φως εισχωρεί πια ανεμπόδιστα. Στο καθιστικό το δάπεδο καλύφθηκε με laminate, το οποίο έχει αγκαλιαστεί θερμά από τους καταναλωτές, καθώς τοποθετείται εύκολα, αντέχει στις κακουχίες και τον χρόνο και θεωρείται οικονομικό.

 

Η απώλεια θερμοκρασίας, οι ενοχλητικοί θόρυβοι και η εμφάνιση υγρασίας είναι τρία σημαντικά προβλήματα που αντιμετώπισαν οι ιδιοκτήτες. Η κατάλληλη μόνωση λοιπόν, ήταν βασική προϋπόθεση για την προστασία των χώρων. Σήμερα υπάρχουν πολλά και διαφορετικά υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τις κλειστές εσωτερικές επιφάνειες. Τα υλικά της εσωτερικής θερμομόνωσης είναι πιο οικονομικά, καθώς δεν επηρεάζονται τόσο από τα καιρικά φαινόμενα και δε χρειάζονται την ίδια ανθεκτικότητα με τα εξωτερικά. Η δεύτερη εργασία που έγινε στον κοινωνικό χώρο είναι η τοποθέτηση ενός ενεργειακού τζακιού. Ένα ενεργειακό τζάκι, εξοικονομεί σημαντικά ποσά θερμικής ενέργειας και αποδεικνύεται ιδιαίτερα οικονομικό ως προς τη λειτουργία του ενώ παράλληλα είναι φιλικό προς το περιβάλλον. Η εστία του μπορεί να είναι κατασκευασμένη από υλικά μεγάλης αντοχής στη φωτιά, όπως: κεραμικό, βερμικουλίτης, τερμότ ή σαμότ.

Πριν την ανακαίνιση η τραπεζαρία ήταν τοποθετημένη μπροστά από το μικρό παράθυρο. Η τραπεζαρία σήμερα δεν θυμίζει σε τίποτα την προηγούμενη εκδοχή της. Απέκτησε προσωπικότητα, στιλ και άποψη. Οι τοίχοι, κοντά της,  καλύφθηκαν με ταπετσαρία από βινύλ, με λευκό φόντο, ροζ και μοβ σχέδια που δίνουν μια ρομαντική και ταυτόχρονα μοντέρνα νότα. Η βινυλική ταπετσαρία είναι διαθέσιμη με γυαλιστερό, σατινέ ή ματ φινίρισμα. Επιδεικνύει δε εξαιρετική αντοχή στη φθορά, την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία και την ανάπτυξη υγρασίας. Επιπλέον, προσφέρει ικανοποιητική ηχομόνωση και θερμομόνωση. Όσο για την επένδυση του τοίχου, ανάμεσα στα ντουλάπια κουζίνας, αυτή έγινε από γυαλί. Τα βαμμένα γυαλιά αποτελούν μια εντυπωσιακή διακοσμητική πρακτική. Μπαίνουν σε μονοκόμματες επιφάνειες χωρίς τους ενοχλητικούς αρμούς του πλακιδίου. Οι πιο ανοιχτοί χρωματισμοί (λευκό, γαλάζιο, γκρι) χαρίζουν ένα ήρεμο και φωτεινό περιβάλλον.

Η εξέλιξη σήμερα στην αγορά κατοικίας και στα υλικά που τη συνοδεύουν είναι μεγάλη. Τα κουφώματα, στην κατοικία που σας παρουσιάζουμε, ήταν παλιά και δεν προστάτευαν το σπίτι από τις καιρικές συνθήκες. Έτσι αντικαταστάθηκαν. Στην αγορά κυκλοφορούν μοντέρνα κουφώματα, με μεμβράνες ασφαλείας που πολλαπλασιάζουν την αντοχή των γυάλινων επιφανειών ενώ σε περίπτωση πυρκαγιάς η φωτιά δεν μεταδίδεται γιατί τα τζάμια μένουν στην θέση τους. Επίσης, αντικαταστάθηκαν τα θερμαντικά σώματα  από θερμαντικά σώματα που δεν προσφέρουν μόνο ζεστασιά στο χώρο αλλά συμβάλλουν σημαντικά και στην αισθητική, αφού οι γραμμές τους έχουν γίνει πιο διακριτικές και μοντέρνες. Τέλος, η τεχνολογία έχει αγγίξει και τους αποθηκευτικούς χώρους, οι οποίοι είναι πιο σύγχρονοι, πιο ανθεκτικοί και φυσικά πιο κομψοί και λειτουργικοί.