Ζείτε σε μια κατοικία η οποία είναι μικρή αλλά η οικογένειά σας μεγάλωσε και δεν μπορεί πλέον να καλύψει τις ανάγκες σας; Κληρονομήσατε ένα σπίτι και είστε χαρούμενοι για την απρόβλεπτη ιδιοκτησία που ήρθε στα χέρια σας, αλλά το διαμέρισμα είναι παλαιό και δεν συμβαδίζει με τις ανάγκες της σημερινής εποχής;  Όποιος και αν είναι ο λόγος, η απάντηση βρίσκεται στη λέξη ανακαίνιση. Η ανακαίνιση είναι μια διαδικασία απαραίτητη πολλές φορές, η οποία μεταμορφώνει τελείως ένα σπίτι και μπορεί να κάνει να φαίνεται καινούργιο και να δώσει λύση σε πολλά προβλήματα, όπως την αύξηση των αποθηκευτικών χώρων, τη δημιουργία ενός καινούργιου δωματίου και ότι άλλο χρειάζεστε. Βέβαια, για να θεωρηθεί μια ανακαίνιση επιτυχημένη, απαιτείται μελέτη και σχεδιασμός από επαγγελματίες, έτσι ώστε το αποτέλεσμα να σας ικανοποιήσει και να έχει επιπλέον διάρκεια στον χρόνο.

Τα πολλά τετραγωνικά δεν λύνουν πάντα τα προβλήματα της άνεσης.  Αυτό το πρόβλημα βλέπουμε και σε αυτή την κάτοψη. Δηλαδή, αν και τα τετραγωνικά μέτρα είναι πολλά, η κουζίνα δεν μπορεί να φιλοξενήσει και την τραπεζαρία η οποία ήταν στο βάθος απομονωμένη ενώ δεν προέβλεψαν οι παλιοί ιδιοκτήτες και ένα δεύτερο προσωπικό μπάνιο. Πώς λύνεται αυτό το πρόβλημα;

Οι τοίχοι της κουζίνας, της αποθήκης, του μπάνιου  και της τραπεζαρίας γκρεμίστηκαν και δημιουργήθηκαν καινούργια διαχωριστικά, τα οποία έδωσαν περισσότερα τετραγωνικά στην κουζίνα, ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει και την τραπεζαρία. Δημιουργήθηκαν δυο μπάνια και στο παλιό χώρο της τραπεζαρίας ένα επιπλέον δωμάτιο ύπνου. Δημιουργήθηκε ένας μακρόστενος διάδρομος, ο οποίος φωτίστηκε για να δίνει μια οπτική ευρυχωρία. Επίσης, υπήρξε ανακαίνιση και στο παιδικό δωμάτιο που φιλοξενεί τα δύο παιδιά της οικογένειας, έτσι ώστε να έχουν περισσότερη άνεση και να είναι πιο λειτουργικό. Όσον αφορά στη βασική κρεβατοκάμαρα της κατοικίας απέκτησε περισσότερους αποθηκευτικούς χώρους, που είναι απαραίτητοι για να θεωρηθεί ένα δωμάτιο λειτουργικό.

Οι προσωπικοί χώροι σε μια κατοικία είναι το Α και το Ω της χαλάρωσης και της τάξης. Αυτό που έλειπε σε αυτό το παλιό σπίτι ήταν ακριβώς αυτά τα δυο στοιχεία και κατ’ επέκταση οι αποθηκευτικοί χώροι.  Για να δημιουργηθεί μια γκαρνταρόμπα στη βασική κρεβατοκάμαρα της κατοικίας, «κλέφτηκαν» τετραγωνικά από τη μεγάλη κρεβατοκάμαρα. Το δωμάτιο του ύπνου είναι τώρα λίγο πιο μικρό αλλά η λειτουργική γκαρνταρόμπα έβαλε τάξη στο δωμάτιο. Η παλιά αποθήκη με λίγα δανεικά τετραγωνικά έγινε ένα εργονομικό μπάνιο για το ζευγάρι. Ενώ το παλιό μπάνιο έδωσε τα τετραγωνικά του στο προσωπικό παιδικό μπάνιο και σε μια ντουλάπα, η οποία δημιουργήθηκε δίπλα στο παιδικό μπάνιο και στο οποίο μπορούν να αποθηκευτούν παιχνίδια, ρούχα και ότι άλλο χρειάζεται για να φαίνεται το σπίτι συμμαζεμένο.   Η είσοδος απομονώθηκε, καθώς χτίστηκε ένας τοίχος, ο οποίος διαχώρισε τις κοινωνικές λειτουργίες.

 

Η εργένικη κατοικία με το μεγάλο ενιαίο χώρο και μια μικρή κρεβατοκάμαρα θα έπρεπε τώρα να φιλοξενήσει μια τριμελή οικογένεια με αρκετές υποχρεώσεις αποθήκευσης και απομονώσεις. Αυτή η μετατροπή ήταν μια εύκολη υπόθεση, λόγω του ότι δεν υπήρχαν γκρεμίσματα τοίχων. Ο χώρος μοιράστηκε περίπου στη μέση αφήνοντας ανέγγιχτα τα παλιά διαχωριστικά. Όλοι οι προσωπικοί χώροι απομονώθηκαν όπως η κρεβατοκάμαρα, έτσι ώστε να υπάρχει μια σχετική διακριτικότητα για το ζευγάρι. Δίπλα από την κύρια κρεβατοκάμαρα δημιουργήθηκε το παιδικό δωμάτιο, ενώ τα μπάνια έμειναν ως είχαν.  Ο ενιαίος χώρος που φιλοξενεί την κουζίνα, το σαλόνι και την τραπεζαρία φαίνεται μετά την ανακαίνιση πιο λειτουργικός και ζεστός. Επίσης, δημιουργήθηκαν επιπλέον αποθηκευτικοί χώροι, κάποιοι από τους οποίους ανοίγουν προς τα δωμάτια ύπνου και κάποιοι άλλοι προς το διάδρομο.