Ένα νεαρό ζευγάρι, αγόρασε μία κατοικία του ’80 και την μεταμόρφωσε με την βοήθεια των ειδικών, σε ότι αφορά τα δομικά στοιχεία, σε ένα εργονομικό σπίτι, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη πρακτικότητα. Έτσι, κάποιοι τοίχοι γκρεμίστηκαν για να αυξηθούν οι κοινωνικοί χώροι, αλλά και ναι δημιουργηθούν χώροι αποθήκευσης.

Το ζευγάρι, δεν “κυνήγησε” την πρωτοτυπία αλλά την άψογη λειτουργία των χώρων, ακόμα και αν η διαρρύθμιση είχε συμβατική ταυτότητα. Η αφαιρετική διάθεση για κάποιους τοίχους και το χτίσιμο κάποιων άλλων, έγιναν περισσότερο για να προσαρμόζονται οι χώροι στις ανάγκες της καθημερινής ζωής και όχι για να προσελκύουν απλά την προσοχή.

1: Είσοδος: Ο μακρύς και σκοτεινός διάδρομος, που αντίκριζε ο επισκέπτης, μπαίνοντας στο σπίτι, ήταν ένα από τα πολλά στοιχεία που ενοχλούσαν τους χρήστες. Έτσι ο τοίχος της κουζίνας γκρεμίστηκε και στη θέση που πήρε μία σύγχρονη συρόμενη πόρτα, από ξύλο και αμμοβολή. Υλικά που επιτρέπουν στο φυσικό φως να περνά, αλλά κρύβουν το εσωτερικό του δωματίου. Σποτ στην οροφή, ανέλαβαν το φωτισμό του χώρου το βράδυ.

2: Κουζίνα: Αν και μακριά από το καθιστικό, με τις κατάλληλες παρεμβάσεις ο χώρος μεγάλωσε και τώρα με την παράλληλη διάταξη των επίπλων κουζίνας, έμεινε αρκετά τετραγωνικά διέλευσης αλλά και τοποθέτησης ενός μεγάλου – πτυσσόμενου τραπεζιού. Οι ψηλοί αποθηκευτικοί χώροι, εντοιχίστηκαν στην εσοχή που δημιουργήθηκε από γυψοσανίδα και δεν ενοχλούν με το μέγεθός τους.

3: Μπάνιο: Λόγω έλλειψης αποθηκευτικών χώρων, το μπάνιο “έχασε” τετραγωνικά και περιορίστηκε στην εσοχή, φιλοξενώντας μόνο τα απαραίτητα είδη υγιεινής, λεκάνη και μπιντέ και μία ντουζιέρα. Ο νιπτήρας, για χρήση ακόμα και των επισκεπτών, τοποθετήθηκε στο διάδρομο και “κρύφτηκε” στην εσοχή.

4: Κρεβατοκάμαρα: Ένας χώρος που δεν έγιναν δομικές παρεμβάσεις είναι αυτός του ύπνου. Στην κρεβατοκάμαρα και γκρεμίζοντας μόνο το μικρό τοίχο με τις γωνίες, τοποθετήθηκε μία εργονομική ντουλάπα.

5: Καθιστικό: Ο δεύτερος χώρος που δεν αγγίχτηκε είναι ο κοινωνικός, στον οποίο κάποιες ειδικές κατασκευές, κέρδισαν τετραγωνικά, εξυπηρέτησαν και κέρδισαν πανηγυρικά τις εντυπώσεις.