Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, κάνει το «πράσινο» ένα αγαθό πολύτιμο, ένα αγαθό που χωρίς αμφιβολία κάνει το περιβάλλον που ζούμε πιο όμορφο, πιο ανθρώπινο.

Οι χώροι πρασίνου, όταν είναι σωστά σχεδιασμένοι και διαρρυθμισμένοι αποτελούν σημείο εστίασης και ευχαρίστησης. Για να είναι όμως παράλληλα λειτουργικός ο χώρος αυτός και να μπορεί να αξιοποιηθεί όλες τις ώρες της ημέρας αλλά και τις περισσότερες εποχές, είναι απαραίτητο να σχεδιαστεί ανάλογα με τις ανάγκες μας αλλά και με σωστή εργονομία. Κάποιοι πιστεύουν ότι για ένα μικρό χώρο πρασίνου αρκούν δέκα γλάστρες με τα φυτά που αρέσουν και ο τέλειος χώρος δημιουργήθηκε. Αυτή όμως είναι μία παρορμητική προσέγγιση του θέματος, που δεν εγγυάται καθόλου ένα καλό αποτέλεσμα. Ας δούμε, λοιπόν, πως μπορούμε να δημιουργήσουμε το ιδανικό,  ανάλογα με το διαθέσιμο χώρο μας.

 

Αρχίζοντας σας δίνουμε κάποιες λύσεις για μία βεράντα που βρίσκεται στο ρετιρέ μιας πολυκατοικίας. Ο πρώτος στόχος είναι ο χωρισμός των λειτουργιών και δεύτερον η απομόνωσή του από τα διπλανά κτίρια. Έτσι τοποθετήθηκε μια ροτόντα τραπέζι στο κομμάτι της βεράντας που βρίσκεται μπροστά από το καθιστικό (8)  ενώ μπροστά από τους χώρους του ύπνου (2) ένας Κύκας ή Τσίκας ηρεμόφυλλος που αγαπάει τα ημισκιερά  μέρη θα «κόψει» τα αδιάκριτα βλέμματα και θα μας ταξιδέψει σε μέρη τροπικά.

Μία ειδική κατασκευή (6) θα απομονώσει αυτό το κομμάτι της βεράντας ενώ ταυτόχρονα μπορεί να φιλοξενήσει φυτά ανθεκτικά, όπως ο κάκτος, εποχιακά όπως οι βολβοί (5) και ταυτόχρονα το εσωτερικό του να τακτοποιεί τα διάφορα εργαλεία. Το ρετιρέ είναι εκτεθειμένο για πολλές ώρες στον ήλιο. Αν δεν υπάρχει τέντα, μία ξύλινη πέργκολα (11) θα παράσχει την απαραίτητη σκίαση. Εάν η θέα δίπλα στο οίκημα δεν είναι ευχάριστη, μία κάλυψη με καφασωτά, με φυτά ή με roller ψάθα θα απομονώσει κομψά και λειτουργικά τη βεράντα.

1: Τριανταφυλλια 4: Κουμκουάτ 7: Βουκαμβίλια  3–9: Βολβοί

10: Στρεπτόκαρποι

 

Το τετράγωνο σχήμα αυτής της βεράντας μας διευκολύνει για την περιμετρική τοποθέτηση των φυτών ενώ οι χτιστές ζαρντινιέρες θα βοηθήσουν την κάλυψη του χώρου από τα ενοχλητικά βλέμματα. Μία ειδική μεταλλική ή ξύλινη (No 1) κατασκευή θα μας βοηθήσει στην μετατροπή της βεράντας σε πραγματικό παράδεισο. Φυτά όπως ο αθάνατος, τα γεράνια  και οι εποχιακοί βολβοί μπορούν να καλύψουν τη μία χτιστή ζαρντινιέρα. Λουλούδια που θα προσφέρουν χρώμα πρέπει να τοποθετηθούν κοντά στο παράθυρο της βεράντας όπως: Βαλσαμίνη και αγήρατο. Φυτά όπως: γκαζάνια σε ποικιλία νάνο και τροπαίολο, μπορούν να τοποθετηθούν κοντά στα κάγκελα, έχοντας ανάμεσά τους μία αραλία η ιαπωνική, το οποίο είναι ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό φυτό. Τέλος, για να μείνει αρκετός χώρος για κάποια έπιπλα μπορείτε να τοποθετήσετε ψηλά ράφια τα οποία μπορούν να φιλοξενήσουν εποχιακά λουλούδια και να γεμίσουν χρώμα το χώρο.

2: Αθάνατος 3-5: Εποχιακοί βολβοί 4: Γεράνια 6: Γκαζάνια 7: Τροπαίολο, 8: Αραλία η ιαπωνική  9: Αγήρατο 10:Βαλσαμίνη.

 

Αν έχετε στην κατοχή σας μία μεγάλη βεράντα, μπορείτε να εκμεταλλευτείτε τα πλεονεκτήματά της για να δημιουργήσετε ένα πραγματικά επίγειο παράδεισο. Δοχεία με φυτά περιορισμένου ύψους θα αφήσουν την θέα ελεύθερη ενώ κρεμαστές ζαρντινιέρες και ειδικές κατασκευές θα φιλοξενήσουν αναρριχώμενα και φυτά με κρεμαστούς μίσχους. Συμβουλή μας είναι η επιλογή ανθεκτικών φυτών που να προσαρμόζονται εύκολα στις συνθήκες της πόλης και να μπορούν να αντέξουν στην ενδεχόμενη μόλυνση και τη σκόνη. Ας δούμε λοιπόν κάποιες προτάσεις που μπορούν να δημιουργήσουν υπαίθριες οάσεις: 1: Βιολέτες 2: Δελφίνιο 3: Μοσχομπίζελο 4: Σκυλάκι 5: Μολύβδαινα η ακρωτηριανή 6: Αφελάνδρα σκουαρόζα 7: Αγγελική 8: Ειδική κατασκευή 9: Λομπελία 10: Κισσόδεντρο 11: Ασπλένιο  12: Μαώνια.