Τα πλακάκια κεραμικά ή από πορσελάνη έχουν κατακτήσει τους χώρους και την καρδιά μας. Η ανθεκτικότητα, οι απεριόριστοι χρωματισμοί τους δίνουν το αναμενόμενο αισθητικό και ποιοτικό αποτέλεσμα που θέλετε να πετύχετε. Τα πλακίδια εκτός των άλλων ιδιοτήτων είναι ηχομονωτικά και θερμομονωτικά και επενδύουν από την παιδική κρεβατοκάμαρα μέχρι και το μπάνιο.

Ο χώρος της περιποίησης είναι από τους λίγους ή ο μοναδικός χώρος που τα πλακίδια τοποθετούνται σε πάτωμα και τοίχους. Αν λοιπόν αποφασίσατε να αναλάβετε την ανανέωση ή την τοποθέτηση των πλακιδίων στο μπάνιο, πρέπει κατ’ αρχήν να υπολογίσετε τον αριθμό των πλακιδίων που χρειάζεστε, μετρώντας επακριβώς το μέγεθος του χώρου και υπολογίζοντας τον αριθμό των σειρών και τον αριθμό των πλακιδίων ανά σειρά που θα χρειαστούν. Υπολογίστε τα κομμένα πλακάκια σαν ολόκληρα και προσθέστε ένα 5% για φθορές. Στη συνέχεια, εκτός από τα πλακίδια, θα χρειαστείτε ειδική αδιάβροχη κόλλα, για πλακίδια, αδιάβροχο στόκο κι έναν κόφτη πλακιδίων.

Κατόπιν έρχεται η φάση του σχεδιασμού, η οποία ξεκινάει αφού βρείτε το κέντρο του δωματίου. Αυτό μπορείτε να το βρείτε σ’ ένα δωμάτιο με κανονικό σχήμα, ενώνοντας τα μέσα σημεία των απέναντι τοίχων με κλωστή δεμένη σε καρφιά στις σανίδες βάσης στο επίπεδο του δαπέδου. Κάθε πλακοστρωμένο δάπεδο φαίνεται καλύτερα αν η χωροδιάταξη των πλακιδίων είναι επικεντρωμένη. Η σχεδίαση από το κέντρο προς τα έξω εξασφαλίζει μια οπτική ομοιομορφία από κομμένα πλακίδια γύρω από το δωμάτιο. Τοποθετήστε τα πλακίδια για να διαπιστώσετε πόσα και πού πρέπει να κοπούν τα πλακίδια. Μετά, έχοντας ελέγξει ότι δεν θα καταλήξετε σε ακαλαίσθητες στενές λωρίδες σε σημεία όπως είναι οι πόρτες, οι γωνίες, σηκώστε τα πλακίδια, αφού έχετε σχηματίσει οδηγούς στο δάπεδο με κιμωλία. Συνεχίζετε βάζοντας την κόλλα στο ένα τέταρτο του δωματίου δίπλα στο κεντρικό σημείο. Χρησιμοποιήστε μια οδοντωτή σπάτουλα, ευθυγραμμίστε το πρώτο πλακάκι με τους οδηγούς και μετά πιέστε το δυνατά στη θέση του με την παλάμη του χεριού σας.

Ελέγξτε το διάκενο κάτω από την πόρτα του χώρου. Αν οι πόρτες εμποδίζονται από τα νέα πλακίδια τότε βγάλτε την πόρτα πριν αρχίσετε να δουλεύετε και πλανίστε την κάτω άκρη της για να πετύχετε το απαραίτητο διάκενο.

  • Κόβοντας πλακάκια για άκρες: Βάλτε ένα ολόκληρο πλακάκι πάνω στο τελευταίο πλακάκι της σειράς και σημειώστε μια γραμμή πάνω του. Κόψτε το κατά μήκος αυτής της γραμμής. Αυτό το τμήμα θα σας ταιριάξει ακριβώς με το διάκενο που έμεινε γύρω από την εξωτερική άκρη του δωματίου.
  • Όταν τα πλακάκια στεγνώσουν όλη τη νύχτα, αρχίζει το στοκάρισμα. Για το στοκάρισμα χρησιμοποιήστε μια ελαστική σπάτουλα για να βάλετε το στόκο στα διαστήματα ανάμεσα στα πλακάκια. Σκουπίστε καθώς δουλεύετε τον παραπανίσιο στόκο χρησιμοποιήστε μια ξύλινη βέργα για να διαμορφώσετε ομοιόμορφα τις γραμμές του στόκου. Όταν ο στόκος σκληρύνει γυαλίστε μ’ ένα υγρό πανί την επιφάνεια.

 

 

Τα πλακίδια τοίχου υπάρχουν και αυτά, σε ατέλειωτη ποικιλία σχεδίων και χρωμάτων. Όταν τα πλακίδια τοίχου επενδύσουν την επιφάνεια, αυτή θα χαρακτηρίζεται από ανθεκτικότητα, ευκολία στην καθαριότητα, στεγανότητα και υψηλή αισθητική. Αν τώρα θέλετε να ασχοληθείτε οι ίδιοι με την επένδυση των τοίχων του μπάνιου, καλό είναι να σκεφτείτε το μέγεθος των πλακιδίων, ειδικά αν σχεδιάζετε να τα βάλετε ανάμεσα σε στοιχεία. Η επιλογή του ενός μεγέθους, αντί για κάποιο άλλο, μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε πολύ μπελαλίδικο κόψιμο για ταίριασμα. Πριν αρχίσετε, πρέπει να μετρήσετε ακριβώς την επιφάνεια των τοίχων και μετά υπολογίστε πόσα ακριβώς πλακάκια θα χρειαστούν. Υπολογίστε τα κομμένα πλακάκια σαν ολόκληρα κι αγοράστε επιπλέον 10% για να καλύψετε σπασίματα.

  • Βάζοντας τα πλακάκια: Βάλτε λίγη κόλλα στα πλακάκια στον τοίχο και απλώστε την με οδοντωτή σπάτουλα. Προσέξτε να έχει το ίδιο πάχος και αν χρειαστεί ξύστε την κόλλα λίγο. Βάλτε το πρώτο πλακάκι ακουμπώντας την κάτω άκρη του στην επιφάνεια. Ευθυγραμμίστε τη μια άκρη με το πηχάκι και πιέστε δυνατά. Ελέγξτε μ’ ένα αλφάδι. Προσθέστε και τα άλλα πλακάκια σε οριζόντια σειρά με τον ίδιο τρόπο.
  • Τελειώνοντας και στοκάροντας τα πλακίδια: Ελέγξτε αν όλα τα πλακάκια είναι τοποθετημένα σωστά, το ένα κοντά στο άλλο, πιέζοντας όποιο εξέχει από τα γειτονικά του. Βγάλτε έξω όποια πλακάκια είναι πιο μέσα και βάλτε λίγη περισσότερη κόλλα στον τοίχο πριν τα ξαναβάλετε στη θέση τους. Κόψτε τα πλακάκια της άκρης. Ο καλύτερος τρόπος για το ταίριασμα είναι να μετρήσετε το πλάτος κάθε κενού επάνω και κάτω και μεταφέρετε το στο πλακάκι το οποίο κόβαμε στην συνέχεια. Όσο για το στοκάρισμα, αυτό είναι ίδιο με το δάπεδο.