Όλα αλλάζουν στη σημερινή εποχή και πρέπει να προσαρμόζονται στους γρήγορους ρυθμούς που επικρατούν. Γι’ αυτό και ο ρόλος ενός σύγχρονου καθιστικού είναι κυρίως να χαλαρώνει και να ξεκουράζει τους ιδιοκτήτες, παρά να δέχεται επισκέψεις και να προσπαθεί να τους εντυπωσιάσει.

Προσδιορίστε το μέγεθος

Ο καναπές που θα επιλέξετε δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ μεγάλος ούτε πολύ μικρός για το χώρος σας. Αν  το σαλόνι είναι μεγάλο, μπορείτε να επιλέξετε έναν μεγάλο καναπέ ή ακόμα και να επιλέξετε έναν καναπέ σε σχήμα L. Σε περίπτωση που το σαλόνι είναι μικρό, τότε αναλογικά μικραίνει και ο καναπές.

Σχέδιο

Μόλις αποφασίσετε για τον τύπο του καναπέ, το επόμενο βήμα είναι να προσδιορίσετε τον χώρο στον οποίο θα βρίσκεται. Εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε το σαλόνι ως χώρο για να ξεκουραστείτε και να χαλαρώσετε βλέποντας τηλεόραση, τότε το ιδανικό είναι να τον τοποθετήσετε μπροστά από την τηλεόραση ή εάν το σαλόνι θα χρησιμοποιηθεί για χαλαρωση, τότε το εξαιρετικό είναι να το τοποθετήσετε σε έναν ήσυχο χώρο.

Το ιδανικό σχήμα

Ένας καναπές σε σχήμα L θα φαίνεται καλά οργανωμένος και καθαρός σε οποιοδήποτε δωμάτιο ή σαλόνι, θα είναι επίσης υπεύθυνος για τη διαίρεση του καθιστικού και της τραπεζαρίας. Όταν το δωμάτιο είναι μικρότερο, μπορείτε να επιλέξετε έναν κυκλικό καναπέ.

Επιλέξτε το ιδανικό υλικό.

Το επόμενο βήμα είναι να επιλέξετε το υλικό της επένδυσης, που μπορεί να είναι: δέρμα, σουέτ, ύφασμα ή το κάποιο άλλο υλικό που να ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σας. Ο δερμάτινος καναπές έχει μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής από έναν υφασμάτινο και καθαρίζεται ευκολότερα με ένα βρεγμένο πανί. Ο καναπές από δέρμα είναι φυσικά πολύ ακριβότερος, και αν και δεν συγκεντρώνει αλλεργιογόνα, τους ζεστούς μήνες ιδρώνεις πάνω του. Από την άλλη πλευρά ένας υφασμάτινος καναπές προσθέτει ζεστασιά στον χώρο, ενώ υπάρχει μεγαλύτερη ποικιλία τόσο σε χρώματα όσο και σε υφές υφάσματος

Το στυλ του καναπέ

Ο καναπές είναι το κύριο κομμάτι της επίπλωσης και δεν θα πρέπει να ξεφεύγει αισθητικά, ούτε σε design, αλλά ούτε και από τα αγαπημένα σας χρώματα. Ο καθένας είναι διαφορετικός και μοναδικός στο σχήμα του, οπότε όταν επιλέγετε τον καναπέ θα πρέπει να επιλέξετε έναν που να αντικατοπτρίζει τις προτιμήσεις σας και την προσωπικότητά σας. Μια διαχρονική σχεδίαση, με λιτές γραμμές, είναι σίγουρα μια πολύ καλή επιλογή για κάθε σπίτι. Μην ξεχνάτε ότι ο καναπές θα παραμείνει στο σπίτι για τουλάχιστον 10 χρόνια, οι τάσεις και η μόδα θα περάσουν αλλά αυτός θα είναι ακόμα εκεί… να σας χαλαρώνει !

Το χρώμα

Στη διακόσμηση το χρώμα παίζει καθοριστικό ρόλο. Η σωστή του χρήση μας βοηθά να νιώσουμε όμορφα. Δεν υπάρχει άσχημο χρώμα… Υπάρχουν κακοί συνδυασμοί. Για αυτόν τον λόγο το κύριο ύφασμα που συνήθως ντύνει τους καναπέδες πρέπει να επαναλαμβάνεται σε 3 τουλάχιστον σημεία στο χώρο, ώστε να έχει την ανάλογη βαρύτητα π.χ. σε κάποια πολυθρόνα και σε μερικά μαξιλάρια. Για να επιτευχθεί ένα κομψό και εκλεπτυσμένο ύφος πρέπει να δίνεται βαρύτητα σε ένα χρώμα και όλα τα άλλα να εμφανίζονται επιλεκτικά. Πολλά χρώματα σε μεγάλες ποσότητες προκαλούν μόνιμη σύγχυση και εκνευρισμό.