Όταν ακούμε τη λέξη γύψο, μήπως στο μυαλό μας έρχονται αγάλματα και μετόπες ; Αν ναι ,τότε σας διευκρινίζουμε ότι ο γύψος και όλα τα παράγωγά του είναι από τα πιο διαδεδομένα υλικά για την διαμόρφωση και την διακόσμηση εσωτερικών χώρων. Οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποίησαν το γύψο σε πολλές εφαρμογές όπως στη κατασκευή αγαλματιδίων και παραθύρων των ναούς τους κ.α. Σήμερα οι κατασκευές από γυψοσανίδες μπορούν να μεταμορφώσουν και να αναβαθμίσουν τον χώρο σας ,οι δε διακοσμητικές του ιδιότητες είναι πολλές και μπορεί να προσφέρει ανεπανάληπτες ιδέες, όπως να χρησιμοποιηθεί για να κατασκευαστούν ροζέτες για το ταβάνι, κάγκελα γιατί η σκάλα, προσόψεις τζακιών, κορνίζες, ράφια, καλύμματα για κουρτινόξυλα, ράφια κ.α. Η δε γυψοσανίδα είναι ειδική σύνθεση γύψου που έχει συμπιεστεί ανάμεσα από δύο χοντρά φύλλα πεπιεσμένου χαρτιού και η σύσταση αυτή την κάνει ελαφριά και εύκολη στην τοποθέτηση .

Για την κατασκευή διακοσμητικών στοιχείων χρησιμοποιείται ένα μίγμα από γύψο και μια σειρά υλικών που προσδίδουν σκληρότητα στην τελική κατασκευή. Η διακοσμητική γυψοσανίδα, συνήθως τοποθετείτε απευθείας πάνω στους τοίχους των χώρων. Το πάχος της δε ποικίλει ανάλογα με την χρήση και την κατασκευή. Το πιο σύνηθες πάχος είναι μεταξύ 2 και 4 cm, και αν θέλετε να ξεφύγετε από την συνηθισμένη λευκή μορφή του, μπορείτε να τον βάψετε ή να κάνετε διάφορα σχέδια που θα υποδηλώνουν το δικό σας γούστο αλλά και τις σύγχρονες τάσεις. Μια από τις βασικές τάσεις διακόσμησης που κυριαρχούν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, είναι το μοντέρνο στιλ, στο οποίο κυριαρχεί η αφαιρετική τάση γιατί χρησιμοποιούνται αρκετά μοντέρνα στοιχεία όπως ψευδοροφές με πολλά σπασίματα. Η παρέμβαση γίνεται κυρίως στην αρχιτεκτονική δομή του χώρου και όχι στη διάταξη και διαμόρφωση επίπλων διότι το αποτέλεσμα πρέπει να είναι λειτουργικό. Τα στοιχεία που χρησιμοποιούνται μπαίνουν στους τοίχους, στις οροφές και στις γωνίες.

Ο γύψος μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλά σημεία σε μια κατοικία, δίνοντας ένα άλλο ύφος στον χώρο. Χρησιμοποιήστε τη γυψοσανίδα για να ξεχωρίσετε περιοχές διαφορετικών χρήσεων σε ενιαίους χώρους, δημιουργήστε εσοχές ή προεξοχές, καμπύλες, κλίσεις καθώς και συνδυασμοί αυτών. Επίσης θα μπορούσατε να ενώσετε τρία στοιχεία, δηλαδή διακόσμηση, φαντασία και γύψο και να φτιάξετε  μία εκκεντρική δημιουργία σε κάποιο τοίχο σας. Ένα τρισδιάστατο έργο τέχνης φτιαγμένο από γύψο μπορεί από μόνο να γίνει σημείο εστίασης του βλέμματος. Η επιλογή της γύψινης επικάλυψης περιμετρικά της οροφής είναι μια πολύ καλή και έξυπνη λύση, ενώ το σχέδιο της ψευδοροφής μπορεί να γίνει απλό ή πιο περίτεχνο, σύμφωνα με το αποτέλεσμα που επιθυμείτε. Αν θα είναι μία διακοσμητική λεπτομέρεια ή αν χρειάζεστε περισσότερο φως στον χώρο σας, αν θέλετε να είναι εντυπωσιακό και το σημείο αναφοράς ,αυτό σίγουρα είναι απόφαση δική σας και μόνο . Οι ιδιότητες του γύψου είναι ανεξάντλητες, αφού μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορα σημεία μιας κατοικίας, προσφέροντας έξυπνες λύσεις.