Οι ψευδοροφές αλλά και τα χωρίσματα γίνονται κυρίως από γυψοσανίδα και προσφέρουν πρακτικότητα και λειτουργικότητα σε μια κατοικία. Είναι μια απλή λύση για να καλυφθούν προβλήματα, όπως ακαλαίσθητα καλώδια αλλά και να χωριστεί ένα δωμάτιο σε διάφορες λειτουργίες.

Η ψευδοροφή έχει πολλές χρήσεις και μπορεί να εξυπηρετήσει διάφορες ανάγκες των καταναλωτών, όπως την ακουστική βελτίωση, τη θερμομόνωση, τον φωτισμό, τη διακόσμηση ενώ μπορεί να προστατέψει και μια κατοικία από τη φωτιά, καθώς διαθέτει υλικά άκαυστα.

Υπάρχουν διάφορα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή μιας ψευδοροφής, αλλά αυτά που συνήθως επιλέγονται είναι οι γυψοσανίδες, οι τσιμεντοσανίδες, τα μεταλλικά φύλλα, τα προϊόντα ξύλου και οι πλάκες ορυκτών ινών. Ακόμη, υπάρχουν και διάφορα είδη ψευδοροφής, ανάλογα με τον τρόπο που στηρίζονται, όπως οι σταθερές, οι οποίες στερεώνονται στα πέλματα των δοκών της οροφής άμεσα ή με την παρέμβαση δοκίδων, οι αναρτημένες που αναρτώνται με ειδικά εξαρτήματα από την οροφή και οι αυτοφερόμενες, οι οποίες είναι στερεωμένες στους περιμετρικούς τοίχους με κατασκευή ανεξάρτητη από τα δομικά στοιχεία της οροφής.

Εκτός από τις ψευδοροφές, στα σπίτια συναντώνται συχνά τα χωρίσματα τα οποία εξασφαλίζουν ηχομόνωση, πυρασφάλεια, θερμομόνωση και αντοχή στα χτυπήματα. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται για τα χωρίσματα, είναι γυψοσανίδες, τσιμεντοσανίδες, μεταλλικά φύλλα, ξύλο, τζάμι, υαλότουβλα, κ.ά. Όταν θα έρθει η ώρα να επιλέξετε χωρίσματα, πρέπει να λάβετε υπόψη σας κάποια σημεία, όπως τη φέρουσα ικανότητα του δαπέδου, το ύψος του χώρου, την ευκαμψία του δαπέδου, τη διάταξη των δοκών, τα φορτία που μπορεί να αναρτηθούν στο μέλλον στο χώρισμα και την εύκολη προσαρμογή τους στον συγκεκριμένο χώρο.

 

 Ψευδοροφές από γυψοσανίδες

Ο ορυκτός γύψος ανήκει στα θειϊκά πετρώματα και είναι άχρωμος, λευκός, τεφρός ή φέρει διάφορες αποχρώσεις του κίτρινου, κόκκινου, καστανού. Οι κρύσταλλοί του είναι πλακώδεις ή/και πρισματικοί. Φέρει συσσωματώματα σχισμογενή, κοκκώδη, ινώδη, γεηρά, στηλοειδή, δενδριτικά, ροδακοειδή. Η συμπαγής λεπτοκοκκώδης ποικιλία ονομάζεται αλάβαστρο. Βρίσκεται σε ιζηματογενή πετρώματα με άλλους εβαπορίτες όπως η αλίτη, η ανυδρίτη, η συλβίνη κ.ά. Η σκληρότητά του είναι 2 και ο σχισμός του κατά την θραύση θεωρείται καλός έως τέλειος. Το ειδικό βάρος του είναι περίπου 2,5 g/cm3. Είναι αυτό που γνωρίζουμε σήμερα ως γυψοκονίαμα με τις ευρύτατες χρήσεις του στην ορθοπεδική, την οδοντοτεχνία, στις βιομηχανίες φαρμάκων, στα υλικά οικοδομών, τη γεωργία, και τη διακόσμηση.

Οι ψευδοροφές από γυψοσανίδα συμβάλουν μοναδικά στην διακόσμηση του χώρου δίνοντας άψογη τελική επιφάνεια παρέχοντας την δυνατότητα εύκολης εγκατάστασης των ηλεκτρολογικών και μηχανολογικών εγκαταστάσεων. Τα πλεονεκτήματα που διαθέτουν είναι πολλά και γι’ αυτό είναι υψηλά στις προτιμήσεις των καταναλωτών, καθώς έχουν μικρό βάρος, μεγάλη ελαστικότητα και μηχανική αντοχή, αυξημένη αντοχή στη φωτιά και μπορεί να δεχθεί οποιοδήποτε τελείωμα, όπως βαφή, ταπετσαρία, κ.ά. Σημειώστε ότι παράγονται σε φύλλα με σταθερό πλάτος 1,20 μ. και σε μήκη που συνήθως κυμαίνονται από 2,50 μ. μέχρι 3,00 μ., ενώ η κατεργασία τους είναι εύκολη και δεν απαιτούν εξειδικευμένο εξοπλισμό, όπως και η τοποθέτησή τους.

Ψευδοροφές από τσιμεντοσανίδες

Αυτές έχουν ως βάση τους το τσιμέντο ενώ δεν επηρεάζονται από την υγρασία και γι’ αυτό χρησιμοποιούνται σε χώρους που υπάρχει έντονο πρόβλημα υγρασίας. Επίσης, μπορούν να προσφέρουν καλή πυροπροστασία, καλή μηχανική συμπεριφορά και επιδέχονται κάλυψη με οποιοδήποτε υλικό επένδυσης. Μπορεί να κατεργαστούν όπως και οι ψευδοροφές από γυψοσανίδα αλλά χωρίς να διαθέτουν τη δυνατότητα καμπύλωσης. Σημειώστε ότι λόγω της αλκαλικότητας του τσιμέντου, όταν έρχονται σε επαφή οι τσιμεντοσανίδες με διάφορα δομικά ή μεταλλικά υλικά, πρέπει να προστατεύονται από τη διάβρωση.

 

Ψευδοροφές από ορυκτές ίνες

 

Oι ψευδοροφές ορυκτών ινών είναι κατασκευασμένες από μεταλλικό ή ξύλινο σκελετό και πανό από διάφορα ηχοαπορροφητικά υλικά. Συνηθισμένο ηχοαπορροφητικό υλικό αποτελούν υλικά είτε σε μορφή υαλοβάμβακα είτε ως ορυκτοβάμβακες. Oι υαλοβάμβακες προέρχονται από τη θερμική κατεργασία της άμμου και οι ορυκτοβάμβακες προέρχονται από τη θερμική κατεργασία ηφαιστειογενών πετρωμάτων. Tα πανό ορυκτών ινών είναι ελαφρά, πυροπροστατευτικά, ανθεκτικά στην υγρασία και στις μηχανικές καταπονήσεις. Τοποθετούνται εύκολα και έχουν καλαίσθητη πορώδη, λεία ή ανάγλυφη επιφάνεια που μπορεί να βαφτεί.

 

Ψευδοροφές από μεταλλικά φύλλα

Τα μεταλλικά φύλλα δεν ανήκουν στην πρώτη προτίμηση των καταναλωτών, όπως δηλαδή οι γυψοσανίδες ενώ χρησιμοποιούνται με τη μορφή προδιαμορφωμένων διάτρητων ή όχι πανό, φύλλων ή ταινιών. Συνήθως κατασκευάζονται από κράματα αλουμινίου ή από χαλυβδόφυλλο μικρού πάχους και σπανιότερα από άλλα μέταλλα. Τα μεταλλικά φύλλα που δεν έχουν διαμορφωθεί μπορούν να δεχθούν κατεργασία, ενώ η μηχανική συμπεριφορά των μεταλλικών φύλλων εξαρτάται από τις ιδιότητες του υλικού, το πάχος του φύλλου και τη διαμόρφωση του τεμαχίου. Σημειώστε ότι σε πολλές περιπτώσεις, χρησιμοποιούνται μεταλλικά φύλλα σε συνδυασμό με άλλα υλικά, π.χ. μονωτικές πλάκες, ξύλο, με σκοπό τη βελτίωση συγκεκριμένων ιδιοτήτων της κατασκευής, όπως θερμομόνωση, κ.ά.

 

Ψευδοροφές από ξύλο

Στην αγορά κυκλοφορούν διάφορα προϊόντα, τα οποία κατασκευάζονται από ξύλο και χρησιμοποιούνται στις ψευδοροφές, όπως κοντραπλακέ, ινοσανίδες, σε μορφή πλακών ή φύλλων. Τα φύλλα έχουν μια σχετικά καλή μηχανική συμπεριφορά, μπορούν να κατεργαστούν εύκολα  αλλά έχουν ένα μειονέκτημα καθώς είναι ευαίσθητα στη φωτιά και την υγρασία. Όσον αφορά στις ψευδοροφές από ξύλο, αυτό χρησιμοποιείται με τη μορφή σανίδων και συναντάται σε κατασκευές που έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις αισθητικής ή ακουστικής.

Όσον αφορά στην τοποθέτηση και την κατασκευή των ψευδοροφών, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από τους τεχνίτες και το συνεργείο, για να μην παρουσιαστούν προβλήματα και ατυχήματα. Ειδικότερα, το ΙΟΚ (Ινστιτούτο Οικονομικών Κατασκευών) αναφέρει κάποια σημεία που καλό είναι να ακολουθούνται κατά τη διαδικασία τοποθέτησης ψευδοροφών σε δημόσια έργα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν απαιτείται προσοχή και στα ιδιωτικά έργα.

Ειδικότερα, οι εργασίες τοποθέτησης της ψευδοροφής πρέπει να εκτελεστούν από έμπειρα και εξειδικευμένα συνεργεία υπό την καθοδήγηση τεχνικού με εμπειρία σε παρόμοια έργα. Τα συνεργεία κατά την εκτέλεση των εργασιών πρέπει να συμμορφώνονται με τους κανόνες ασφάλειας και υγιεινής, να διαθέτουν όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό, όπως αυτοφερόμενα ικριώματα και σκάλες, εξοπλισμό χάραξης, ανάμειξης, παρασκευής και διάστρωσης κονιαμάτων και μεταφοράς υλικών, εργαλεία χειρός χειροκίνητα και μηχανοκίνητα και να συμμορφώνονται με τις εντολές της επίβλεψης.

 

Οι εργασίες τοποθέτησης ψευδοροφών καλό θα ήταν να αρχίσουν μετά την κατασκευή των τοίχων (περιλαμβάνονται και τοίχοι ξηράς δόμησης), την τοποθέτηση των κασών των κουφωμάτων, την κατασκευή των επιχρισμάτων και την κατασκευή των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων που διέρχονται μέσα από τον χώρο μεταξύ οροφής και ψευδοροφής συμπεριλαμβανομένων και των δοκιμών στεγανότητας. Επιπρόσθετα, οι εργασίες με κονιάματα (κτιστοί τοίχοι, επιχρίσματα, κονιάματα υποστρωμάτων) θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες νωρίτερα, ώστε να έχει συμπληρωθεί η διαδικασία πήξης τους. Όσον αφορά στην προετοιμασία για την κατασκευή, καλό θα ήταν να σημαδευτεί στην οροφή η θέση της ψευδοροφής και να κατασκευαστεί ένα αρχικό πλέγμα με χρήση διαβαθμισμένων προχτυπημένων γωνιακών διατομών που θα κρεμαστούν από την υποδομή ή θα προσαρμοστούν στους πλευρικούς τοίχους.

Λάβετε υπόψη σας ότι τμήματα που παρουσιάζουν ρωγμές, φουσκώματα, λακκυβίτσες, ξεθωριάσματα και άλλα ελαττώματα θα πρέπει να απομακρύνονται και να αντικαθίστανται από άλλα που ικανοποιούν τις συγκεκριμένες απαιτήσεις. Για λόγους καλύτερης προστασίας, η τοποθέτηση ψευδοροφών θα πρέπει να πραγματοποιείται όταν έχουν στεγνώσει όλες οι επιφάνειες στον χώρο, έχουν τοποθετηθεί οι θύρες και τα παράθυρα και η θερμοκρασία και η υγρασία στο κτίριο να βρίσκονται στα επίπεδα που προορίζονται για συνήθη χρήση. Ακόμη, όλα τα υλικά είναι χρήσιμο να αποθηκεύονται σε κατάλληλες συνθήκες και σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Τα φύλλα να αποθηκεύονται και να μεταφέρονται κατά τρόπο ώστε να αποφεύγεται το ξεθώριασμα, τα φουσκώματα ή ο σχηματισμός υγρασίας. Κατά την αποθήκευσή του, το πλέγμα θα προστατεύεται έναντι μόνιμων παραμορφώσεων και διάβρωσης.

 

Διαχωριστικά

Ολοένα και περισσότερο μικραίνουν οι σημερινές κατοικίες, έτσι ώστε οι κατασκευαστές να έχουν μεγαλύτερο κέρδος και να μπορούν να αποκτήσουν περισσότερα διαμερίσματα στον ίδιο χώρο. Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχει πρόβλημα στους ιδιοκτήτες, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους, αφού και αυτές αυξάνονται λόγω του καταναλωτισμού της σημερινής εποχής. Η δημιουργία μικρών κατοικιών δημιουργεί το πρόβλημα της έλλειψης λειτουργιών ενώ πολλές φορές εμφανίζεται το θέμα του ανακατέματός τους, δηλαδή στον ίδιο χώρο συνυπάρχουν  π.χ. σε μια κρεβατοκάμαρα υπάρχει και γραφείο, στο σαλόνι μια βιβλιοθήκη  ή ο ξενώνας «συγκατοικεί» μαζί με το καθιστικό ή το γραφείο. Η γυψοσανίδα και πάλι δίνει λύση στο θέμα των διαχωριστικών. Αυτό το μοντέρνο υλικό χρησιμοποιείται ολοένα και περισσότερο στις μέρες, καθώς δίνει λύση σε πολλά προβλήματα, όπως σε χώρους με λίγα τετραγωνικά μέτρα. Είναι μια πρακτική, γρήγορη και οικονομική λύση, η οποία συνηθίζεται σε πολλές κατοικίες.