Το παιδικό δωμάτιο είναι ίσως το πιο «αγαπητό» δωμάτιο του σπιτιού λόγω του…ιδιοκτήτη. Γι αυτό η οργάνωση και η τακτοποίησή του είναι μια πρόκληση για όλους τους γονείς και ιδιαίτερα για τις μαμάδες. Ιδιαίτερα εάν υπολογίσουμε ότι τις περισσότερες φορές ένα παιδικό υπνοδωμάτιο φιλοξενεί δυο αδέλφια το πρόβλημα μεγαλώνει. Οι προτάσεις και οι λύσεις που σας δίνουμε στη συνέχεια θα σας βοηθήσουν να πάρετε ιδέες και αν θα βάλετε την φαντασία και το προσωπικό σας γούστο τότε θα γίνει ένας χώρος που σίγουρα θα μεγαλώνει μαζί με το παιδί σας.Φωτεινό, χαρούμενο, γεμάτο με οικολογικά υλικά και πολλούς αποθηκευτικούς χώρους, πρέπει να είναι ένα παιδικό δωμάτιο, έτσι ώστε να προσφέρει πρακτικότητα και ασφάλεια σε ένα παιδί. Το παιδικό δωμάτιο χρειάζεται καλύτερη μελέτη και σχεδιασμό, περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο χώρο, καθώς τα παιδιά πρέπει να μεγαλώνουν σε ένα ασφαλές περιβάλλον, το οποίο μάλιστα θα τους εμπνέει και θα μπορούν να παίξουν και να αισθάνονται χαρούμενα. Τα χρώματα και κυρίως τα έντονα ενός παιδικού δωματίου δεν πρέπει να απουσιάζουν, αφού είναι υπεύθυνα για μια χαρούμενη ατμόσφαιρα. Τα τελευταία χρόνια, κυκλοφορούν ευρέως στην ελληνική αγορά οικολογικά χρώματα που δεν επιβαρύνουν τον ανθρώπινο οργανισμό με επικίνδυνα χημικά πρόσθετα και είναι φιλικά προς το περιβάλλον. Τα συγκεκριμένα προϊόντα είναι σχεδόν άοσμα, γιατί έχουν πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε πτητικούς οργανικούς διαλύτες, ενώ δεν περιέχουν κάδμιο, χρώμιο, μόλυβδο και άλλες τοξικές ή καρκινογόνες ουσίες. Άρα τα οικολογικά χρώματα είναι ιδανικά για ένα παιδικό δωμάτιο, καθώς το παιδί δεν θα επιβαρύνεται με επιβλαβείς ουσίες. Εκτός από το χρώμα, ο τελικός κανόνας για την διακόσμηση του παιδικού δωματίου είναι πως ό,τι και να έχει ένας παιδικός χώρος, πρέπει να δημιουργεί ένα χαρούμενο περιβάλλον.

Η διαρρύθμιση ενός παιδικού δωματίου απαιτεί σκέψη και μελέτη έτσι ώστε να αποκτήσει το παιδί σας ένα λειτουργικό δωμάτιο που θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες του. Εδώ τα 14 τ.μ. περίπου φιλοξενούν δυο παιδιά με διαφορετικές ανάγκες, μια που το ένα ανήκει στη βρεφική και το άλλο στη παιδική ηλικία. Έτσι απέναντι από την πόρτα τοποθετήθηκε το βρεφικό δωμάτιο (Νο1), ενώ στα δεξιά βρίσκεται το κρεβάτι(Νο2) για το δεύτερο παιδί της οικογένειας. Και τα δυο παιδιά έχουν κοινό αποθηκευτικό χώρο (Νο3) για τη φύλαξη ρούχων των παιχνιδιών. Επιπλεον το παιδικό δωμάτιο πρέπει να είναι βαμμένο σε ανοιχτά παστέλ χρώματα.Ορισμένες έντονες πινελιές είτε σε μεγάλες επιφάνειες είτε σε διάφορα στοιχεία, π.χ. έπιπλα, θα δώσουν μια χαρούμενη νότα στον χώρο. Όπως μπορείτε να δείτε και στη πρότασή μας, αυτό το κοριτσίστικο δωμάτιο είναι λιτό αλλά λειτουργικό και κομψό. Το πράσινο χρώμα ηρεμεί και φρεσκάρει ενώ το ροζ δίνει μια νότα ρομαντισμού, άρα ο συνδυασμός αυτών των αποχρώσεων είναι ιδανικός για ένα παιδικό δωμάτιο που απευθύνεται σε κορίτσια. Επιπλέον, ο φυσικός φωτισμός που λούζει όλο το χώρο κατά την διάρκεια της ημέρας αλλά και ο τεχνητός βοηθά τόσο στη πρακτικότητα, όσο και στην ανάδειξη της αισθητικής. Τέλος, τα παιχνίδια είναι απαραίτητα σε ένα βρεφικό ή παιδικό δωμάτιο, καθώς δημιουργούν ένα ευχάριστο περιβάλλον για τα ανήλικα μέλη της οικογένειας.

Όλοι οι χώροι μιας κατοικίας χρήζουν προσοχή προκειμένου να δημιουργηθεί ένα εύχρηστο και άνετο, σπίτι που θα ικανοποιεί όλα τα μέλη μιας οικογένειας. Σε ένα παιδικό χώρο όμως η λειτουργικότητα είναι ο πρώτος κανόνας χωροδιάταξης. Τα περίπου 10 τ.μ. και το παραλληλόγραμμο σχήμα του δωματίου καθορίζουν και την διάταξη. Έτσι όλα τα στοιχεία τοποθετήθηκαν στη μεγάλη πλευρά του χώρου. Δηλαδή δίπλα στο γραφείο (Νο1) τοποθετήθηκε το κρεβάτι (Νο2) ενώ στο μικρο τοίχο και δίπλα στην είσοδο η ντουλάπα(Νο3).Το απόλυτα λειτουργικό παιδικό δωμάτιο παρουσιάζεται εδώ. Ενα χρώμα που δίνει αισιοδοξία και χαρά σε ένα δωμάτιο, γι αυτό και στο δωμάτιο των ανηλίκων θεωρείται ιδανικό ειναι το πορτοκαλι. Αν μάλιστα συνδυαστεί με ένα χρώμα, όπως το γκρι, τότε το αποτέλεσμα είναι άκρως ικανοποιητικό, όπως φαίνεται ξεκάθαρα και στην ακόλουθη πρότασή μας. Ένα παιδικό δωμάτιο πρέπει οπωσδήποτε να διαθέτει άφθονους αποθηκευτικούς χώρους, έτσι ώστε να είναι συμμαζεμένο και να μπορεί να κινηθεί το παιδί ελεύθερα. Εκτός από την ντουλάπα όπου μπορείτε να φυλάξετε τα ρούχα του παιδιού, σε κούτες τα παιχνίδια του και σε ράφια τα βιβλία και διάφορα διακοσμητικά στοιχεία, έξυπνοι αποθηκευτικοί χώροι κοντά στο γραφείο, διατηρούν την τάξη.

Η κατάλληλη διαρρύθμιση έκανε εργονομικό αυτό το παιδικό δωμάτιο των 15,75 τ.μ.. Δίπλα σε ένα μεγάλο παράθυρο έχει τοποθετηθεί ένα γραφείο και για τα δυο παιδιά (Νο1), στο οποίο θα μπορούν να διαβάζουν με τον σωστό φυσικό φωτισμό. Απέναντι, στον άλλο τοίχο τοποθετήθηκε η κουκέτα (Νο3) και δίπλα στην πόρτα, η ντουλάπα,(Νο2) η οποία θα φιλοξενήσει τα ρούχα και τα παιχνίδια των παιδιών. Έτσι το τετράγωνο αυτό δωμάτιο έγινε το μικρό βασίλειο των παιδιών, τα οποία εκτός των άλλων έχουν και άφθονο χώρο κίνησης και παιχνιδιού.Αν θέλαμε να περιγράψουμε με μια λέξη αυτό το παιδικό δωμάτιο, τότε απλά θα λεγαμε ιδανικο. Τα παιδιά δύο και τα τετραγωνικά περιορισμένα. Έτσι η λύση της κουκέτας είναι η ιδανικότερη. Για να εξοικονομηθεί αποθηκευτικός χώρος, σε κομμάτι από την βάση του συνόλου δημιουργήθηκαν ράφια και δυο ντουλάπια ενώ στα σκαλοπάτια, για το πάνω κρεβάτι, βαθειά συρτάρια τακτοποιούν απαραίτητα στοιχεία. Ένας άλλος τρόπος για να αυξηθούν οι αποθηκευτικοί χώροι, είναι η δημιουργία ραφιών δίπλα στο γραφείο. Το ξύλινο πάτωμα προσφέρει ζεστασιά και δίνει μια πρωτότυπη νότα στον χώρο, ταιριάζει δε υπέροχα με τα υπόλοιπα στοιχεία του δωματίου. Λευκές και αποχρώσεις του ξύλου επικρατούν σε όλον τον χώρο ενώ πράσινες πινελιές δίνουν μια προσωπικότητα στο δωμάτιο και σαφώς βελτιώνουν την ατμόσφαιρα.