Η κουζίνα αποτελεί το επίκεντρο της σύγχρονης κατοικίας ενώ σήμερα πολλές φορές έχει και άλλους ρόλους, όπως της τραπεζαρίας και γενικά ενός χώρου που συγκεντρώνεται όλη η οικογένεια, όχι μόνο για να εξυπηρετήσει τις διατροφικές της ανάγκες αλλά και να συζητήσει και να χαλαρώσει. Γι’ αυτό ο κατάλληλος σχεδιασμός και η σωστή χωροδιάταξη από τον αρχιτέκτονα ή τον διακοσμητή θα σας προσφέρει μια σύγχρονη κουζίνα, με υψηλή αισθητική και λειτουργικότητα. Μάλιστα, η λειτουργικότητα μιας κουζίνας, σύμφωνα με ανθρώπους της αγοράς, είναι πιο σημαντική από τη διακοσμητικό της ύφος, γι’ αυτό και πρέπει να δώστε ιδιαίτερη βάση κατά τη διάρκεια της κατασκευής ή ανακαίνισης σε πρακτικές λεπτομέρειες, έτσι ώστε να μπορεί να αξιοποιηθεί το πλήρες δυναμικό της.  Ελάτε λοιπόν να φτιάξουμε μια πετυχημένη διαρρύθμιση, ένα άψογο τρίγωνο εργασίας, να την εξοπλίσουμε στη λεπτομέρεια για να τη μετατρέψουμε σε ένα χώρο ευχάριστο και φιλόξενο.

 

Η κουζίνα, η καρδιά του σπιτιού όπως λένε πολλοί, χρειάζεται μελέτη για να έχει εργονομία και λειτουργικότητα. Κατ΄ αρχάς, όταν φτιάχνετε ή ανακαινίζετε το χώρο της προετοιμασίας του φαγητού, είναι η κατάλληλη στιγμή να γίνουν τα σωστά «περάσματα» ανάμεσα στις διάφορες λειτουργίες, έτσι ώστε να μπορούν να κινούνται όλοι ελεύθεροι. Στη συνέχεια, πρέπει να δοθεί έμφαση στο τρίγωνο εργασίας, το οποίο θα πρέπει να εξυπηρετεί τη νοικοκυρά. Ο λειτουργικός χώρος πρέπει να σχηματίζει ένα τέλειο τρίγωνο μεταξύ του νεροχύτη, του μαγειρείου και του χώρου προετοιμασίας του φαγητού. Εκεί μπορείτε να κινείστε άνετα έτσι ώστε να κάνετε όλες τις απαραίτητες εργασίες που απαιτεί το μαγείρεμα. Η κουζίνα λειτουργεί σαν το κέντρο του σπιτιού, όταν οι ζώνες προετοιμασίας και μαγειρέματος βρίσκονται στο κέντρο της, ενώ οι γύρω επιφάνειες παραμένουν ελεύθερες.

 

Οι χώροι της αποθήκευσης σε μια κουζίνα είναι από τα πρώτα πράγματα που θα πρέπει να μεριμνήσετε και πριν αποφασίσετε για αυτούς θα είναι χρήσιμο να σκεφθείτε πού τους θέλετε και τι πρέπει να αποθηκευτεί. Τα ντουλάπια πρέπει να διαθέτουν ρυθμιζόμενα ράφια για να προσαρμόζονται εύκολα και βάσει των αποθηκευτικών αναγκών σας. Επίσης, πρέπει να τοποθετηθούν οι οικιακές συσκευές ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες και γενικά να τακτοποιηθούν όλα εκεί όπου εσείς θέλετε και βολεύεστε. Σχεδιάστε ντουλάπια μέχρι την οροφή, προκειμένου να αξιοποιήσετε κάθε τετραγωνικό μέτρο και αποθηκεύστε σε αυτά πράγματα τα οποία δεν χρησιμοποιείτε τακτικά. Οι σωστοί μηχανισμοί στα ντουλάπια θα σας λύσουν πολλά προβλήματα και θα σας βοηθήσουν να έχετε τάξη στην κουζίνα. Γι’ αυτό ασχοληθείτε σοβαρά με αυτό το θέμα και καλό είναι να δώσετε έμφαση στους μηχανισμούς υψηλής ποιότητας. Μια καλή λύση είναι οι οδηγοί των συρταριών να αφαιρούνται και να διαθέτουν σύστημα αυτόματης επαναφοράς, για ευνόητους λόγους.

Επίσης, πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στο φωτισμό της κουζίνας σας. Η κουζίνα είναι ένας χώρος εργασίας, υψηλών απαιτήσεων σε φωτισμό για να αποφευχθούν τα οικιακά ατυχήματα. Το κλασικό κρεμαστό φωτιστικό στην μέση, δεν αρκεί. Χρειάζεται λοιπόν και επαρκής τοπικός φωτισμός, που μπορεί να γίνει εύκολα με λάμπες φθορισμού συνήθως κάτω από τα ντουλάπια και τουλάχιστον δύο κεντρικά φωτιστικά οροφής, πάνω ή κοντά στο σημείο φαγητού. Περνάμε σε πιο πρακτικά θέματα, όπως τις ηλεκτρικές συσκευές και τις μπαταρίες μιας κουζίνας, οι οποίες όμως ακόμη και αυτές διαθέτουν ξεχωριστό design σήμερα και συμβάλλουν στη διακόσμηση του χώρου. Στην αγορά θα συναντήσετε μια μεγάλη ποικιλία από ηλεκτρικές συσκευές με υψηλή αισθητική, που εξοικονομούν ρεύμα αλλά είναι πλέον και αθόρυβες. Για να εξοικονομήσετε χώρο και να δώσετε μια σύγχρονη εικόνα στην κουζίνα σας επιλέξτε τις εντοιχισμένες ηλεκτρικές συσκευές, όπως συνηθίζεται σε όλα τα μοντέρνα σπίτια.

 

Έχετε λύσει το θέμα της χωροδιάταξης της κουζίνας, έχετε προσέξει τα βασικά σημεία, που σημαίνει ότι θα έχει καλή λειτουργικότητα και ήρθε η ώρα να  ασχοληθείτε με την διακόσμησή της  δηλαδή τα χρώματα και τα υλικά που θα χρησιμοποιήσετε προκειμένου να γίνει ελκυστική. Πρωτίστως η νοικοκυρά, η οποία κυρίως ασχολείται με τον χώρο της κουζίνας, θέλει να βρίσκεται σε έναν μοντέρνο χώρο, με λιτές και μινιμαλιστικές γραμμές που θα τη διευκολύνει να κάνει τις ασχολίες της, γρήγορα και εύκολα αλλά συγχρόνως η κουζίνα να αποτελεί και πηγή έμπνευσης. Μια μοντέρνα κουζίνα μπορεί να έχει πολλά χρώματα και στιλ διακόσμησης αλλά η επιλογή του λευκού χρώματος και των γήινων χρωμάτων, όπως καφέ και μπεζ, συνηθίζεται πολύ και αποτελεί την την τελευταία λέξη της μόδας καθώς δίνει φινέτσα και λάμψη στην κουζίνα. Επίσης, πρέπει να υπάρχουν και κατάλληλες χρηστικές και διακοσμητικές λεπτομέρειες και να γίνεται χώρος έμπνευσης και δημιουργίας. Γλάστρες με λουλούδια, διάφορα μοντέρνα σκεύη μαγειρικής, πρωτότυπα φωτιστικά μπορούν να μεταμορφώσουν την κουζίνα και να της δώσουν προσωπικότητα.

 

Τέλος, αν θα θέλαμε να συνοψίσουμε κάποια σημεία από όλα αυτά που είπαμε, θα σας λέγαμε τι πρέπει να κάνετε και τι πρέπει να αποφύγετε, με δύο λέξεις, το ΝΑΙ και το ΌΧΙ:.

 

ΝΑΙ

  • Αν ο χώρος είναι μεγάλος τότε οι δυνατότητες της χωροδιάταξης και της τοποθέτησης των ντουλαπιών και των επίπλων πληθαίνουν, καθώς υπάρχουν πολλές επιλογές. Επιλέξτε ελαφριά κομμάτια που θα έχουν λίγο όγκο και δεν θα βαραίνουν οπτικά .
  • Οι συνεχόμενοι πάγκοι σε σχήμα Γ ή δύο παράλληλοι πάγκοι καταλαμβάνουν πολύ λιγότερο χώρο και εξυπηρετούν.
  • Τα τραπέζια και οι πτυσσόμενες καρέκλες είναι ιδανικά, όταν τα τετραγωνικά είναι περιορισμένα, γιατί επιτρέπουν να τα φυλάσσετε όταν δεν τα χρησιμοποιείτε και εξοικονομούν χώρο.
  • Σε περίπτωση που η κουζίνα σας είναι σχετικά μικρή και δεν σας επιτρέπει να φιλοξενήσετε και την τραπεζαρία δεν χρειάζεται να αγχώνεστε. Μπορείτε να δημιουργήσετε  θέσεις φαγητού στον πάγκο της κουζίνας. Καλό βέβαια θα ήταν να δημιουργήσετε μια ευχάριστη ατμόσφαιρα, με χαρούμενα χρώματα και την σωστή επιλογή υλικών που θα συντελέσουν σε ένα καλαίσθητο αποτέλεσμα.

 

 

ΟΧΙ

 

  • Στα ψηλά μοντέλα εργασίας. Αν το μοντέλο που θα επιλέξετε έχει ρυθμιζόμενο ύψος, τότε ρυθμίστε το στο ύψος των χρηστών ώστε να δουλεύει με σωστή στάση. Οι εργασίες πάνω στον πάγκο θα πρέπει να γίνονται χωρίς να «ζορίζονται» τα χέρια, η μέση ή ο σβέρκος. Κατατοπιστικά σας λέμε ότι τα 86 εκατ. είναι ιδανικά για άτομα κάτω από 1,60 μέτρα ή γύρω στα 90 εκ. για  άτομα με ύψος 1,75 μέτρα. Τα κρεμαστά ντουλάπια πρέπει να τοποθετούνται μέχρι 1,90 μέτρα για κοντά άτομα ενώ πρέπει να τηρούνται οι σωστές αποστάσεις όταν υπάρχει πάγκος – τραπέζι στο χώρο. Ακόμη, μην ξεχνάτε ότι τα ανοίγματα των ντουλαπιών με περιστροφή ή τα πτυσσόμενα διευκολύνουν την πρόσβαση.
  • Μην τοποθετήσετε το τραπέζι στη περιοχή περάσματος ανάμεσα στην πόρτα εισόδου και την κουζίνα. Προσπαθήστε να φτιάξετε μια γωνία τραπεζιού που δε θα παρεμβάλεται στο χώρο περάσματος.
  • Όχι σε ντουλάπια για τρόφιμα στο πάγκο – τραπέζι. Είναι καλύτερο να αποθηκεύετε τα τρόφιμα στο χώρο εργασίας και να φυλάσσετε τα ντουλάπια του πάγκου-τραπεζιού για πιάτα κούπες και τραπεζομάντιλα.