Τα φυτά εσωτερικού χώρου βλέπουμε να εξελίσσονται σε μια από τις πιο ισχυρές τάσεις στην εσωτερική διακόσμηση. Πρασινίζουν και ομορφαίνουν τον χώρο, είναι υπέροχα και σας φτιάχνουν τη μέρα! Η τάση με τα καταπράσινα φυτά εσωτερικού χώρου, κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος.

 • Αν ψάχνετε για φυτά εσωτερικού χώρου με ελάχιστη συντήρηση, επιλέξτε κάκτους και χυμούς, όπως το δέντρο νεφρίτη, την αλόη ή τον χριστουγεννιάτικο κάκτο.Δεν χρειάζεται σχεδόν καθόλου να ποτίζονται και απαιτούν ελάχιστη προσοχή.
 • Εάν έχετε λίγο φως,προτιμήστε τα φυτά ζούγκλας, π.χ. η πεπερόμια, η μονστέρα, η μπιγκόνια, κ.α. που προτιμούν να είναι μακριά από τον άμεσο ήλιο. Ευδοκιμούν εξαιρετικά καλά σε σκοτεινό περιβάλλον.

 • Αν θέλετε φυτά εσωτερικού χώρου που να ανθίζουν,τα κόκκινα ανθούρια, η αφρικανική βιολέτα κ.α. θα δώσουν πολύ καλά αποτελέσματα. Δηλαδή, πλούσια και παρατεταμένα ανθίζουν, χωρίς να χρειάζεται να ανησυχείτε πάρα πολύ για αυτά.
 • Εάν αγαπάτε τα φυτά εσωτερικού χώρου, τύπου φοίνικα,όπως η δράκαινα,ο φοίνικας μπαμπού,κ.α. με τα λεπτά τους φύλλα,θα φέρουν μια εξωτική τροπική αφή σε κάθε γωνιά του σπιτιού σας.
 • Αν σαςενδιαφέρουνφυτά τύπου δέντρο, δοκιμάστε το Φίκο Μπέντζαμιν, το Φίκο Λυράτα (με φύλλα λύρα) ή το Φίκο Άλλι του οποίου τα φύλλα έχουν μήκος που κυμαίνεται από 8 – 25 cm. Τα στενότερα εντοπίζονται στα χαμηλά κλαδιά και τα πιο φαρδιά στα ψηλότερα. Το φύλλωμα του, στο χρώμα της ελιάς σε συνδυασμό με το γεγονός ότι πέφτουν χαριτωμένα προς τα κάτω, το κάνει ιδιαίτερα ελκυστικό και αγαπητό στους συλλέκτες φυτών εσωτερικού χώρου.
 • Εάν προτιμάτε μικρά φυτά εσωτερικού χώρου, οποιαδήποτε πεπερομία θα ταιριάζει απόλυτα, καθώς και ο φίκος Πουμίλα, η καλαγχόη, οι κάκτοι, κ.α..
 • Αν σας αρέσουν τα “παλιά” φυτά εσωτερικού χώρου,δοκιμάστε, τη γλώσσα της πεθεράς ή το καλαμπόκι παλάμη κ.α.Θα δώσουν στο σπίτι σας μια vintage αίσθηση.  Ή γεμίστε το με το Χρυσό Πόθο, τη βασίλισσα των φυτών εσωτερικών χώρων της δεκαετίας του ’90.

4 βασικές συμβουλές

Ποιο είναι το καλύτερο μέρος για τα φυτά εσωτερικού χώρου;

 • Εκτός από τα παχύφυτα και τα κακτοειδή, τα περισσότερα φυτά εσωτερικού χώρου είναι φυτά ζούγκλας τα οποία, υπό φυσικές συνθήκες, ζουν σε υγρό και σκιερό περιβάλλον.Επομένως, ως γενικός κανόνας,μείνετε μακριά από τα ρεύματα αέρα και το άμεσο ηλιακό φως.

Πόσο συχνά πρέπει να ποτίζετε τα φυτά;

 • Σε περίπτωση αμφιβολίας, είναι πάντα καλύτερο το λίγο νερό από το πολύ νερό.Τα περισσότερα φυτά αντέχουν την ξηρότητα για λίγες μέρες επειδή τραβούν την υγρασία.Αλλά, από την άλλη πλευρά, δεν υποστηρίζουν την υπερχείλιση. Πνίγονται κυριολεκτικά. Ένα τέχνασμα για να μάθετε πότε είναι απαραίτητο να τα ποτίζετε,  είναι να αγγίξετε το χώμα τους. Αν είναι βρεγμένο, αν και έχει περάσει πολύς χρόνος από το τελευταίο πότισμα, μην προσθέτετε περισσότερο νερό.

Είναι απαραίτητο το λίπασμα;

 • Όπως όλα τα ζωντανά πράγματα, τα φυτά ζουν καλύτερα αν τους δίνετε επιπλέον “φαγητό”.Από καιρό σε καιρόπροσθέστε λίγες σταγόνες υγρού λιπάσματος στο νερό ποτίσματος αλλά ως προφύλαξη πάντα χαμηλότερη από την ποσότητα που συνιστά ο κατασκευαστής του προϊόντος. Εάν βάζετε πολύ λιπάσματα, καίγονται.

Είναι απαραίτητο το κλάδεμα;

 • Κι όμως, πολλά φυτά εσωτερικού χώρου έχουν ανάγκη το κλάδεμα για να ενισχυθεί η άνθισή τους. Φροντίστε και κρατήστε τα υγιή, απομακρύνοντας τα νεκρά φύλλα και τα άνθη. Μην ξεχνάτε, επίσης να αφαιρείτε τησκόνηπου κάθεται πάνω στα φυτά, μ’ ένα υγρό πανάκι, αφού κλείνει τους πόρους τους.

Τέλος, δείξε την αγάπη και την φροντίδα σας στα φυτά. Το έχουν ανάγκη!