Οι παλιοί έλεγαν ότι η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται. Εμείς αλλάζουμε αυτή την παροιμία και λέμε ότι η καλή μέρα από το… μπάνιο φαίνεται. Ίσως γιατί είναι ο πρώτος χώρος που αντικρίζουμε το πρωί και “απαιτούμε” από τα λίγα ή τα πολλά τετραγωνικά να μας “φτιάξουν” την ημέρα.

Η απόλυτη εργονομία και η όμορφη αισθητική του, όμως εξαρτάται από την άψογη χωροδιάταξη και τη σωστή επιλογή στοιχείων. Οι περιορισμοί που σχετίζονται με το χώρο αυτό είναι πολύ συχνοί. Συνήθως καταλαμβάνει τα τετραγωνικά που περισσεύουν μετά τον καθορισμό των υπόλοιπων δωματίων. Όταν έρθει η ώρα για τη διαρρύθμιση του μπάνιου, τότε και μόνο τότε διαπιστώνουμε ότι στα λιγοστά τετραγωνικά που αφήσαμε πρέπει να φιλοξενηθούν όλα τα είδη υγιεινής, η μπανιέρα ή η ντουζιέρα, αποθηκευτικοί χώροι και ότι άλλο, δυστυχώς, δεν είχαμε υπολογίσει. Ξεκινώντας από τις βασικές αρχές της λειτουργικότητας που πρέπει να τηρηθούν, ότι δηλαδή τα τρία βασικά είδη υγιεινής, η μπανιέρα ή η ντουζιέρα, ο νιπτήρας και η λεκάνη, πρέπει να έχουν το χώρο τους και ότι πρέπει να αξιοποιηθούν όλοι οι χώροι και οι γωνίες, τότε το έργο μας αρχίζει να γίνεται πιο δύσκολο.  Ας δούμε λοιπόν πως αυτός ο χώρος μπορεί να γίνει πιο λειτουργικός.

Η διαμόρφωση:

Η λύση σε αυτό το σχεδόν παραλληλόγραμμο μπάνιο δόθηκε τοποθετώντας την μπανιέρα στο βάθος και κάτω από το μεγάλο παράθυρο, την ντουζιέρα στη δεξιά πλευρά ενώ το έπιπλο μπάνιου τοποθετήθηκε απέναντι από τη λεκάνη και τον μπιντέ.

 • Ο χώρος μικρός, μόλις 4,5 τ.μ., και όμως όλα τα στοιχεία έχουν το χώρο τους και η διάβαση των χρηστών γίνεται με άνεση.
 • Όταν τα λευκά κυματιστά πλακάκια συναντούν τα στενόμακρα σκούρα, τότε σίγουρα πρόκειται για ένα μοντέρνο μπάνιο. Η αντίθεση ανάμεσα στο καφέ και το λευκό, είναι κάτι περισσότερο από εντυπωσιακή και υπογραμμίζει το στιλ και το καλό γούστο.
 • Η all time classic επιλογή του μεγάλου καθρέφτη, χωρίς  κορνίζα, που καλύπτει όλο το μήκος του επίπλου είναι εκείνος που κυριαρχεί στον χώρο, τον μεγαλώνει  και καθορίζει την καλαισθησία.
 • Tο λευκό χρώμα, στο έπιπλο μπάνιου, αποτελεί μια ιδανική επιλογή που δεν θα σας απογοητεύσει για δύο κυρίως λόγους. Πρώτον, το λευκό χρώμα επιτρέπει στο φως ωα δώσει την εντύπωση πως είναι αρκετά μεγαλύτερος ο χώρος και δεύτερον, είναι ένα χρώμα άρρηκτα συνδεδεμένο με την καθαριότητα και τη φρεσκάδα.

 

Η διαμόρφωση:

Ένας χώρος, με ιδιόρρυθμο σχήμα, όπου η μικρή εσοχή, αντί να προβληματίζει, διευκολύνει και μπορεί να μοιράσει το χώρο σε δύο κομμάτια: Ένα κομμάτι 170Χ170 χρησιμοποιήθηκε για το στεγνό τμήμα και ένα δεύτερο 250Χ230  περιλαμβάνει τα υπόλοιπα στοιχεία. Επίσης στα δύο αυτά τμήματα μπορεί να κατασκευαστεί ένας διαχωριστικός μεσότοιχος. Ο τοίχος διαχώρισε, το στεγνό τμήμα, όπου βρίσκονται όλα τα απαραίτητα και το υγρό τμήμα, το οποίο περιλαμβάνει το ντους και τα προσωπικά στοιχεία. Τα περισσότερα είδη υγιεινής τοποθετήθηκαν κατά μήκος του ενός τείχους.

 • Το μέγεθος του χώρου καθορίζει το σύνολο και το μέγεθος των επίπλων, τον τύπο φινιρίσματος για τοίχους, οροφή και δάπεδο. Η θέση της αποθήκευσης εξαρτάται από τη θέση του λουτρού, του νιπτήρα και της τουαλέτας.
 • Η οπτική άνεση μεταδίδεται μέσω της υφής όλων των στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των υλικών φινιρίσματος, του χρώματος, κ.α. Εδώ τα μεγάλα πλακάκια, σε ανοιχτό χρώμα, βοήθησαν σε αυτόν τον τομέα.
 • Χρειάζεστε όσο περισσότερο αποθηκευτικό χώρο μπορείτε να έχετε, έτσι ώστε το μπάνιο σας να είναι καλά οργανωμένο. Έτσι μεγάλα ντουλάπια τοποθετήθηκαν σε σημεία των τοίχων που είναι κενά και προστέθηκαν ράφια.
 • Μια πόρτα από αμμοβολή μπορεί να χωρίσει τα δύο τμήματα και ταυτόχρονα να αφήνει το φυσικό φως να εισέρχεται σε κάθε γωνία.

 

Η διαμόρφωση:

Μία από τις κύριες προκλήσεις σε μικρά μπάνια είναι να γίνει ο χώρος όσο το δυνατόν πιο λειτουργικός. Η προτεινόμενη διάταξη είναι η πιο εργονομική, σε αυτό το μικρό μπάνιο, όπου σε «πείσμα» των τετραγωνικών θελήσαμε να τοποθετήσουμε και μπανιέρα αλλά και μια ντουζιέρα.

 • Οι χώροι ανάγκης απομονώθηκαν και τοποθετήθηκαν στο βάθος του χώρου. Ένα μικρό κοντό διαχωριστικό απομόνωσε την λεκάνη ενώ η πολυτέλεια του δαπέδου και το ανοιχτό χρώμα, κάνουν το χώρο να φαίνεται πιο εντυπωσιακός.
 • Η παλέτα χρωμάτων για μπάνια περιοσμένων τετραγωνικών θα πρέπει να επιλέγεται πολύ προσεκτικά. Είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε ένα με δύο χρώματα, ώστε να μην υπερφορτώνετε το εσωτερικό. Αρμονικά σε ένα μικρό χώρο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε παστέλ χρώματα σε συνδυασμό με πιο σκοτεινούς τόνους.
 •  Η κομψή γραμμή του διπλού επίπλου μπάνιου διευκολύνει τη διάβαση ενώ τα ανοιχτά ράφια αφήνουν σε κοινή θέα όλα τα είδη και αξεσουάρ περιποίησης.
 • Η χρήση του ξύλου, σε ένα τόσο ψυχρό και υγρό χώρο, για άλλη μια φορά είναι πολύτιμος σύμμαχος για να σκορπίσει ζεστασιά και πολυτέλεια.
 • Για να επεκταθεί οπτικά το δωμάτιο, χρησιμοποιήθηκαν επιφάνειες με μεγάλους καθρέφτες, οι οποίοι ενισχύουν το αποτέλεσμα.

 

Η διαμόρφωση:

Ιδιαίτερα όμορφο και λειτουργικό είναι αυτό το μπάνιο, όπου η λύση που δόθηκε είναι η τοποθέτηση της μπανιέρας, του νιπτήρα και των αποθηκευτικών χώρων από τη μια πλευρά και η λεκάνη με το μπιντέ από την άλλη.

 • Δεδομένου ότι το μπάνιο είναι μικρό, οι σχεδιαστές χρησιμοποιούν τεχνικές που αλλάζουν οπτικά τον περιβάλλοντα χώρο. Το ύψος της οροφής αυξάνεται με την χρήση του γύψου, δημιουργώντας έτσι την ψευδαίσθηση μιας μεγαλύτερης περιοχής.
 • Το στυλ του δωματίου είναι λιτό και διαχρονικό και ως εκ τούτου αποτελείται από φυσικά υλικά και ανοιχτά χρώματα.
 • Συνιστάται η αποφυγή σκούρων χρωματικών τόνων. Παστέλ αποχρώσεις ή λευκές σε συνδυασμό με το σκουρόχρωμο ξύλο, είναι μια άριστη αισθητικά κίνηση. Εξαίρεση μπορεί να γίνει για το μαύρο αλλά πρέπει να συνδυαστεί με λευκά στοιχεία.
 • Ντουλάπια και γενικά αποθηκευτικοί χώροι, οι οποίοι τοποθετούνται σε όλο το μήκος του τοίχου αλλά και σε μια εσοχή, προσφέρουν οργάνωση και αποθήκευση στα απαραίτητα του μπάνιου.
 • Το ξύλο, υλικό φυσικό και δημοφιλές, βρίσκει πολλές εφαρμογές και στο μπάνιο. Δίνει λύσεις όπου η καλαισθησία συνεργάζεται αρμονικά με τη λειτουργικότητα.