Ήρθε και πάλι η ώρα το σπίτι μας να φορέσει τα χειμωνιάτικα του, να στρωθεί με χαλιά, μεγάλα, μικρά, χειροποίητα ή ολόμαλλα, με χαλιά που μπορούν να συμβάλλουν στην διακόσμηση και να ενοποιήσουν τους χώρους μας.

Τα χαλιά των παραμυθιών δεν απέχουν και πολύ από αυτά που σήμερα βρίσκουμε στην αγορά μια που έχουν μαγικές επιδράσεις στους χώρους μας. Είναι τα στοιχεία αυτά που συμβάλλουν σημαντικά στην διακόσμηση και μάλιστα θεωρούνται από τα απαραίτητα στοιχεία που μπορούν να κάνουν ένα χώρο να ξεχωρίζει. Ακόμα και ο πιο τέλεια επιπλωμένος χώρος, δείχνει ‘’γυμνός’’ χωρίς ένα χαλί που θα ολοκληρώσει τη διακοσμητική αξία του δωματίου. Γι’ αυτό και η επιλογή τους πρέπει να είναι ανάλογα με το στιλ της διακόσμησης. Στην αγορά θα συναντήσετε διάφορους τύπους χαλιών, οι οποίοι μπορούν να καλύψουν όλα τα γούστα και όλα τα βαλάντια. Εκείνα όμως που πραγματικά είναι έργα τέχνης και αντιπροσωπευτικά δείγματα κάθε πολιτισμού είναι τα χειροποίητα. Οι τεχνικές ύφανσης, τα χρώματα, τα σχέδια και οι συνδυασμοί τους θεωρούνται τα κύρια χαρακτηριστικά τους γνωρίσματα και μπορούν να προσδιορίσουν την ταυτότητα ενός χειροποίητου χαλιού. Ας τα γνωρίσουμε λοιπόν για να μπορέσουμε εύκολα να επενδύσουμε στη διαχρονική αξία ενός χειροποίητου χαλιού.

Αν θα θέλαμε ένα προφίλ των διασημότερων χαλιών, θα μπορούσαμε να σας πούμε ότι αυτά είναι έξι και κατάγονται από περιοχές της Μέσης Ανατολής και της Ασίας. Όσα προέρχονται από αυτές έχουν κάποια χαρακτηριστικά που τα κάνουν αναγνωρίσιμα.

  • Περσικά χαλιά: στην πλειονότητα τους έχουν λουλούδια και ζώα, η ύφανση τους δε γίνεται σε μικρές μονάδες εργοστασίων και είναι περίπλοκα και λεπτοδουλεμένα. Τα κυρίαρχα χρώματά τους είναι το κόκκινο και το μπλε, εκτός από αυτά της Ταμπρίζ.
  • Τούρκικα χαλιά: Ξεχωρίζουν από αυτά της Περσίας γιατί δεν είναι τόσο περίπλοκα. Έχουν και αυτά λουλούδια πιο αφηρημένα όμως με κοινές γεωμετρικές φόρμες με τα Περσικά έχουν εκθαμβωτικά χρώματα όπως το καναρινί, κίτρινο, κόκκινο, γκρι-μπλε.
  • Τουρκμενιστάν: Χαρακτηριστικό τους είναι το επαναλαμβανόμενο σχέδιο ενός μενταγιόν. Τα χαλιά του Τουρκμενιστάν ξεχωρίζουν για τα γήινα χρώματά τους και του βαθύ κόκκινου, του καφέ και της terracotta.

 

  • Χαλιά Καυκάσου: Ανήκουν στην κατηγορία των σπάνιων χαλιών καθώς κατασκευάζονται σε αργαλειούς. Τα χρώματά τους είναι πράσινα, κόκκινα, κίτρινα και τα γραφικά μοτίβα τους θυμίζουν γεωμετρικά σχέδια με σταυρούς και Χ αναμεμειγμένα με λουλούδια.
  • Ινδικά χαλιά: Ξεχωρίζουν για τα φανταστικά σχέδια από λουλούδια, δέντρα και βότανα. Όσο για τα χρώματά τους προέρχονται από μια ροζ βαφή που βγαίνει από ένα έντομο.
  • Κινέζικα χαλιά: Τα μοτίβα τους είναι με σαφείς αναφορές σε λουλούδια ζώα και πλάσματα της μυθολογίας. Τα χρώματά τους στην πλειονότητά τους είναι μπλε, κρεμ και κίτρινα.

Από άποψη φήμης και τεχνικής αρτιότητας τα πιο ονομαστά χειροποίητα χαλιά είναι οι αυθεντικές Τουρκομάνικες Μπουχάρες, τα Περσικά Ταμπρίζ και Ισφαχάν καθώς και τα μεταξωτά του Χέρεκε και Γκουμ, από την ομώνυμη πόλη των Σιτών. Φυσικά υπάρχουν και τα κασμίρ καθώς και ορισμένα κινέζικα σε πολύ καλή ποιότητα. Πιο εμπορικά χειροποίητα χαλιά και πιο γνωστά είναι τα Ζίγκλερ τα οποία αναβιώνουν τα σχέδια των αρχικών Ziegler και τα οποία με τη σειρά τους προσαρμόζονται χρωματικά στις σύγχρονες τάσεις.