Ο σύγχρονος τρόπος ζωής απαιτεί ο άνθρωπος να βρίσκεται κοντά στη φύση. Βέβαια δεν είναι εύκολο, αντίθετα θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ακατόρθωτο, να φέρουμε τη φύση στην πόλη, μπορούμε όμως να εκμεταλλευτούμε τη βεράντα, τον ακάλυπτο χώρο και οποιοδήποτε τετραγωνικό έχουμε στην κατοχή μας και να αλλάξουμε την τσιμεντούπολη που ζούμε μετατρέποντάς την σε μια αληθινή όαση.

Ένας σωστά σχεδιασμένος εξωτερικός χώρος ξεκουράζει το βλέμμα και οργανώνει τις λειτουργίες γύρω από το σπίτι. Δεν υπάρχει τίποτα πιο άσχημο, από έναν απεριποίητο κήπο ή μια ξεχασμένη βεράντα. Οι περισσότεροι χώροι φύτευσης στην πόλη αλλά και στην ύπαιθρο, που διαθέτουν πολλοί από εμάς, είναι μικρού μεγέθους. Γι’ αυτό και στην συνέχεια θα δείτε τέτοιους χώρους και τι μας συμβουλεύουν οι συνεργάτες μας για τη μεταμόρφωσή τους.

 

 

Θα ξεκινήσουμε την περιήγησή μας, από έναν ακάλυπτο χώρο, έναν δικό σας χώρο τον οποίο τις περισσότερες φορές αφήνουμε ανεκμετάλλευτο. Αν σκεφτούμε όμως ότι οι περισσότεροι προσωπικοί χώροι «βλέπουν» σε αυτό το σημείο, τότε ίσως ξανασκεφτείτε το γεγονός να τον περιποιηθείτε, να τον ανθίσετε. Σε αυτό το σημείο λοιπόν θα μπορούσατε να τοποθετήσετε γλάστρες με διάφορα φυτά, τα οποία θα χαρίζουν την ομορφιά τους είτε με το πράσινο χρώμα τους είτε με το έντονο χρώμα των λουλουδιών. Οι τοίχοι, τα διαχωριστικά με τα διπλανά σπίτια, μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για τη φύτευση διαφόρων αναρριχόμενων φυτών που θα δώσουν μια πράσινη ομορφιά στο χώρο. Ακόμη μπορείτε να εκμεταλλευτείτε στο έπακρο όλα τα στοιχεία που μπορούν να οριοθετήσουν ένα χώρο. Εδώ, αν και ο ακάλυπτος δεν διαθέτει πολύ ψηλό τοίχο, η κέντυα, η δάφνη και η αράχνη, φυτά όλα τοποθετημένα σε μεγάλες ζαρντινιέρες, ανέλαβαν να πρασινίσουν το χώρο. Όσο για το χρώμα, αυτό δόθηκε από τα γεράνια τα οποία φυτεύτηκαν σε μεγάλες πήλινες γλάστρες.

 

Όσοι διαθέτουμε κάποια μονοκατοικία, ίσως αυτή η γωνιά δίπλα από το σπίτι που δείχνει η φωτογραφία μας, μας θυμίσει κάποιο δικό μας χώρο. Αυτή λοιπόν τη γωνιά, χωρίς ιδιαίτερο κόστος, μπορούμε να τη μετατρέψουμε εύκολα, γρήγορα σε ένα σημείο εστίασης του βλέμματος. Αρκεί να καθαρίσουμε το χώρο, να δημιουργήσουμε ένα παραλληλόγραμμο κομμάτι στο οποίο θα τοποθετήσουμε χαλίκι και γύρω του να φυτέψουμε εποχιακά λουλούδια, τριανταφυλλιές, αν βρίσκεται κοντά σε τοίχο ή αναρριχόμενα φυτά. Αν το σημείο αυτό βρίσκεται στο εξοχικό, θα πρέπει να φυτευτούν φυτά τα οποία αντέχουν στις ξηρές συνθήκες του καλοκαιριού, όπως η λεβάντα, η αψιθιά, το ερύγγιο κ.ά. Αν πάλι ανήκει στη μόνιμη κατοικία μας τότε οι βολβοί, όπως ο μικρός νάρκισσος, οι κρόκοι και οι υάκινθοι μπορούν να δώσουν το χρώμα τους σε ένα τέτοιο σημείο.

 

 

Κάποιοι άνθρωποι διαθέτουν υπέροχα σπίτια για να απολαμβάνουν την ησυχία και τη φύση, αλλά δυστυχώς η μη σωστή εκμετάλλευση των εξωτερικών χώρων χαλάει το όνειρο. Όπως σε αυτό το σπίτι, που δείχνει η φωτογραφία μας. Στην ερώτηση τι θα μπορούσαμε να κάνουμε σ’ ένα τέτοιο χώρο, οι συνεργάτες μας απαντούν: Εκμετάλλευση του δέντρου και φύτευση φυτών και λουλουδιών. Έτσι, περιμετρικά του χώρου μπορούν να φυτευτούν θάμνοι και λουλούδια που θα δημιουργήσουν ένα προστατευτικό κλοιό  του πράσινου, αρκεί η επιλογή των λουλουδιών να γίνει με το σκεπτικό να φυτευτούν διάφορα είδη και ποικιλίες που θα ανθίζουν όλο το χρόνο. Όσο για το δέντρο, εκεί μπορεί να τοποθετηθεί ένα μικρό ή μεγάλο τραπέζι για ένα όμορφο πρωινό ή ένα γευστικό γεύμα.