Η τραπεζαρία, αυτός ο κοινωνικός χώρος, καλό θα ήταν να δημιουργεί  μια ευχάριστη ατμόσφαιρα, με χαρούμενα χρώματα και την σωστή επιλογή υλικών που θα συντελέσουν σε ένα καλαίσθητο αποτέλεσμα.

Το στιλ της τραπεζαρίας και των επίπλων θα εξαρτηθεί, από το προσωπικό σας γούστο και την υπόλοιπη διακόσμηση του σπιτιού, αλλά στην αγορά θα συναντήσετε μια μεγάλη ποικιλία από έπιπλα σε μοντέρνο, κλασικό, έθνικ και ότι άλλο ύφος επιθυμείτε. Το τραπέζι αποτελεί το βασικό αντικείμενο αυτού του δωματίου, η αγορά του οποίου θα εξαρτηθεί από τη διάταξη και το σχήμα του χώρου. Βέβαια, τραπέζι χωρίς καρέκλες, με τις οποίες θα ασχοληθούμε στις ακόλουθες σελίδες, δεν γίνεται. Η καρέκλα αποτελεί ένα από τα αρχαιότερα έπιπλα, η οποία λέγεται ότι «γεννήθηκε» στην αρχαία Αίγυπτο. Από τότε ως σήμερα, η καρέκλα έχει μεταμορφωθεί και αποτελεί πλέον και έργο τέχνης, σε κάποιες περιπτώσεις. Αν και η επιλογή μιας καρέκλας είναι προσωπική υπόθεση και εξαρτάται από τις ανάγκες και από το προσωπικό γούστο σας, υπάρχουν κάποια στοιχεία που πρέπει να διαθέτουν όλες οι καρέκλες για να αποτελέσουν μια σωστή επιλογή.

Μια καρέκλα μπορεί να καθορίσει το στιλ της τραπεζαρίας και σημειώστε ότι δεν είναι απαραίτητο να ακολουθεί το ύφος του τραπεζιού. Η καλή και κατάλληλη καρέκλα πρέπει να προσφέρει άνεση, αντοχή και ασφάλεια. Η ποιότητα δε, επηρεάζει την εμφάνιση, ειδικά με την πάροδο του χρόνου. Εμείς σας συμβουλεύουμε να αγοράσετε καρέκλες στην καλύτερη ποιότητα, που επιτρέπει ο προϋπολογισμός σας. Και όταν αναζητάμε ποιότητα, κοιτάζουμε : το σκελετό, την πλάτη και το γέμισμα της βάσης. Επίσης η ποιότητα κατασκευής καθορίζει όχι μόνο πόσο θα διαρκέσει μια καρέκλα, αλλά και το επίπεδο της άνεσής. Τέλος πρέπει να σκεφθείτε αν θέλετε τις καρέκλες για καθημερινή ή πιο αραιή χρήση, έτσι ώστε να αγοράσετε τις κατάλληλες. Στην αγορά θα συναντήσετε μια μεγάλη ποικιλία από σχέδια κλασικά, μοντέρνα, έθνικ, απλά, περίτεχνα, σκαλιστά, από διάφορα υλικά, όπως ξύλο, ύφασμα, πλαστικό, αλουμίνιο, μπαμπού και ότι άλλο επιθυμείτε.

Το κάθισμα της καρέκλας…

Είναι ίσως το πιο κρίσιμο χαρακτηριστικό μιας καρέκλας. Όταν αγοράζετε μια καρέκλα, λάβετε υπόψη αυτά τα στοιχεία βάσης:

  • Το κάθισμα πρέπει να το αισθάνεστε απαλό, όταν κάθεστε, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να προσφέρει σταθερή υποστήριξη. Εάν το κάθισμα βυθίζεται πάρα πολύ, θα πρέπει να «αγωνίζεστε» για να σηκωθείτε από την καρέκλα. Εάν είναι τέλειος άκαμπτο, μπορεί να νιώθετε άβολα.
  • Οι μηροί σας πρέπει να είναι κάθετοι στο πάτωμα. Ψάξτε για το ύψος καθίσματος που είναι κατάλληλο για εσάς. Οι περισσότερες καρέκλες έχουν ύψος περίπου 18 εκ. στο κάθισμα, αλλά μπορείτε να βρείτε καθίσματα που είναι υψηλότερα ή χαμηλότερα.
  • Για άνεση, το κάθισμα πρέπει να έχει πλάτος 40-50 εκ. – ανάλογα με το σχήμα κάποιων μοντέλων, αυτό το μέγεθος μπορεί να διαφοροποιείται. Δεδομένου ότι τα περισσότερα τραπέζια έχουν ύψος περίπου 76 εκ., το κάθισμα της καρέκλας πρέπει να απέχει από την επιφάνεια του τραπεζιού περίπου 30 εκ.

Η πλάτη της καρέκλας…

Οι πλάτες της καρέκλας μπορεί να είναι ψηλές ή χαμηλές, αλλά η σωστή πλάτη για εσάς είναι κυρίως αυτή που προσφέρει οσφυϊκή υποστήριξη. Οι καρέκλες με χαμηλότερη πλάτη είναι καλές για κουβεντούλα, αλλά δεν είναι τόσο καλές για χαλάρωση. Υπάρχουν δύο βασικά είδη πλάτης: αυτά με το «γυμνό» σκελετό και εκείνα με τα μαξιλάρια. Μπορείτε να επιλέξετε ό, τι φαίνεται ελκυστικό για εσάς, αλλά εάν αναζητάτε άνεση, τα μαξιλάρια κάνουν την καρέκλα λίγο πιο άνετη. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε έναν συνδυασμό — μια καρέκλα με γυμνή πλάτη και δυο με  μαξιλάρι ή το αντίστροφο. Πρόσθετα μαξιλάρια στο πίσω μέρος μπορούν να έχουν πολλές λειτουργίες: Προσφέρουν περισσότερη υποστήριξη, κάνουν το κάθισμα πιο άνετο και δίνουν περισσότερο χρώμα ή μοτίβο, στο χώρο. Τέλος το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένες οι καρέκλες είναι ιδιαίτερα σημαντικό για το στυλ και την εμφάνιση που θέλετε να δημιουργήσετε, αλλά και για την οπτική  άνεση. Μια κλασική επιλογή είναι αυτή ανάμεσα στο ύφασμα και τη δερματίνη.