Άνοιξη, μια εποχή όπου αισθανόμαστε την υποχρέωση να εκφράσουμε τον θαυμασμό μας απέναντι σε αυτή την ομορφιά, σε αυτήν την πανδαισία χρωμάτων. Τι να πρωτοθαυμάσει κάποιος; Την συνύπαρξη των διαφόρων φυτών ή το απόλυτο και εναρμονισμένο ’’δέσιμο’’ των χρωμάτων.

Ο κήπος η βεράντα είναι ο χώρος που από εδώ και πέρα θα μας φιλοξενήσει πολύ περισσότερες ώρες από ότι το εσωτερικό του σπιτιού μας. Με τον ερχομό της άνοιξης, οι φροντίδες των φυτών, μεγαλώνουν επειδή είναι και η εποχή που μεγαλώνουν τα ίδια και η συντριπτική πλειοψηφία τους ανθοφορεί. Τα φυτά δεν ζητάνε πολλά πράγματα από εμάς για να μας προσφέρουν την ομορφιά τους. Μας ζητούν αγάπη και κατάλληλη φροντίδα.

Η πρώτη απ’ αυτές τις φροντίδες είναι η μεταφύτευση, η οποία εξασφαλίζει την καλή λειτουργία των ριζών. Η συχνότητα των μεταφυτεύσεων εξαρτάται από το ρυθμό της ανάπτυξης του φυτού. Αυτό θα το καταλάβετε όταν δείτε να προβάλλουν οι ρίζες στην επιφάνεια της γλάστρας ή να προεξέχουν από τη βάση της η διαπιστώνοντας ότι το φυτό δεν μεγαλώνει πια με τους ίδιους γρήγορους ρυθμούς. Όσο για το μέγεθος του δοχείου αυτό πρέπει να μεγαλώνει μαζί με το φυτό. Για να σας δώσουμε κάποιο παράδειγμα, αν έχουμε ένα θάμνο ή μικρό δέντρο σε γλάστρα, το νέο δοχείο θα πρέπει να είναι ένα ή δύο μεγέθη μεγαλύτερο από το υπάρχον, για να επιτραπεί η ανάπτυξη για 1-2 περιόδους. Γιατί σε αυτό το μέγεθος; Γιατί οι ρίζες πηγαίνουν προς τα τοιχώματα του δοχείου. Σε πολύ μεγάλα δοχεία, αυτό θα πάρει καιρό, ενώ στο μεταξύ το χώμα θα χάνει τις θρεπτικές ουσίες του και ταυτόχρονα θα αρχίσει η ανάπτυξη επιβλαβών βακτηρίων.

Προτιμήστε να κάνετε τη μεταφύτευση τέτοια εποχή εκτός από τα φυλλοβόλα φυτά που είναι καλύτερα να γίνεται την εποχή που έχουν πέσει τα φύλλα τους, για να τα βρει η νέα εποχή στο καινούργιο περιβάλλον.

Πως γίνεται η μεταφύτευση:

Η πρώτη κίνηση είναι να διαλέξετε ένα δοχείο μεγαλύτερο από αυτό που ήδη είναι. Ετοιμάστε τη γλάστρα ρίχνοντας χαλίκι ή πετραδάκια ή κάποια κομμάτια κεραμίδι ή κάποιο ειδικό χαρτί. Στη συνέχεια ρίχνετε το χώμα, το οποίο καλό είναι να το αναμείξετε με κόκκους λιπάσματος, για να μη το λιπάνετε αργότερα. Υπολογίστε ότι η μπάλα του χώματος, γύρω από τη ρίζα, να μπει σε τέτοιο ύψος, ώστε το φυτό να μην είναι πιο βαθιά από ό,τι ήταν προηγουμένως. Για να βγει εύκολα το φυτό από την γλάστρα του περάστε ένα μαχαίρι στα τοιχώματα της γλάστρας. Βάλτε το φυτό στη μέση του δοχείου κατακόρυφα και προσθέστε χώμα το οποίο πρέπει να πατήσετε καλά, ώστε να ενωθούν το παλιό και το καινούργιο μείγμα. Προσοχή μην ξεχειλίσετε τη γλάστρα με το χώμα γιατί αυτό θα σας δυσκολέψει στο πότισμα. Τέλος ποτίστε το φυτό πολύ πλούσια και αφήστε το να στραγγίσει καλά. Καλό είναι μετά την μεταφύτευση το φυτό να τοποθετηθεί σε ελαφρά σκιερό μέρος.