Τα εξωτερικά κουφώματα αποτελούν βασικά στοιχεία μιας κατοικίας, γιατί εξασφαλίζουν το φυσικό φωτισμό και τον αερισμό των διάφορων χώρων. Για να διαθέτει όλες αυτές τις ανέσεις ένα «άνοιγμα» θα πρέπει να επιλέξουμε σωστά κουφώματα. Μάλιστα, όπως αναφέρουν πολλοί εκτιμητές κατοικιών, ένα από τα στοιχεία που χρήζουν προσοχής κατά την αγορά ενός σπιτιού είναι και τα κουφώματα.

Η επιλογή των κουφωμάτων:

Για να γίνει η πιο σωστή επιλογή των κουφωμάτων  ενός σπιτιού θα πρέπει να γνωρίζετε ότι:

 • Το μέγεθος τους καθορίζεται από τον προσανατολισμό, το κλίμα και τις μεταπτώσεις της φωτεινότητας κατά το διάστημα της ημέρας. Ο ελληνικός κτιριοδομικός κανονισμός μας τονίζει ότι το εμβαδόν των κουφωμάτων θα πρέπει να αποτελεί τουλάχιστον το 10% του εμβαδόν του χώρου που βρίσκεται.
 • Η επιλογή της μορφής επηρεάζει την αίσθηση του χώρου και συμβάλλει ουσιαστικά στη δημιουργία της εντύπωσης ότι ο εσωτερικός χώρος συνδέεται με τον εξωτερικό, ιδιαίτερα αν το άνοιγμα αφορά σε βεράντα.
 • Ο τρόπος λειτουργίας του πρέπει να εξυπηρετεί τον ασφαλή τρόπο καθαρισμού, τους μηχανισμούς στηρίξεως και λειτουργίας, την εύκολη αντικατάσταση των τζαμιών και την εύκολη συντήρησή του.
 • Τέλος, ψάξτε για το είδος των κουφωμάτων που πρέπει να εξασφαλίζει την απαιτούμενη θερμομόνωση, την επιδιωκόμενη ηχοπροστασία και μόνωση.

 

Τύποι κουφωμάτων:

Υπάρχουν αρκετοί τύποι κουφωμάτων, που προσφέρουν λειτουργικότητα και τέλειο αισθητικό αποτέλεσμα, σε όποιο χώρο και αν τοποθετηθούν. Οι βασικοί είναι:

 • Παράθυρο «Αγγλικό»: Είναι ο τύπος του παραθύρου που ανοίγει προς τα έξω με ένα ή δύο φύλλα. Απλή κατασκευή γερή αλλά και οικονομική. Το μειονέκτημα του συστήματος είναι ο κίνδυνος εισροής νερού και ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί χαμηλά, κοντά στο δάπεδο.
 • Παράθυρο «Γαλλικό»: Με ένα ή δύο φύλλα που ανοίγουν με οριζόντια κίνηση. Έχει τα προτερήματα ότι: τα φύλλα δεν πιάνουν χώρο προς τα μέσα, επιτρέπει την ύπαρξη φύλλων διαφόρων διαστάσεων και τη μεγάλη ροή φωτός.
 • Περιστρεφόμενο παράθυρο: Ανοιγόμενο με άξονα περιστροφής στη μέση οριζόντιο ή κατακόρυφο. Αυτός ο τύπος έχει το προτέρημα να επιτρέπει τον αερισμό και τον εύκολο καθαρισμό.
 • Παράθυρο «Ιταλικό»: Με ένα ή περισσότερα φύλλα, ανοίγει με τη βοήθεια μηχανισμών και κινείται επί κατακόρυφου επιπέδου.
 • Διαξονικό παράθυρο: Έχει το πλεονέκτημα του διπλού τρόπου ανοίγματος. Άνοιγμα με περιστροφή του κάτω οριζόντιου άξονα και άνοιγμα με κατακόρυφο άνοιγμα. Έχει το πλεονέκτημα ότι αερίζει το περιβάλλον χωρίς να είναι όλο το παράθυρο ανοιχτό.

 

Είδη:

Τα πιο συνηθισμένα υλικά κουφωμάτων που κυκλοφορούν στην αγορά είναι το αλουμίνιο, το ξύλο και το PVC.  Τα κουφώματα από PVC έχουν μικρότερη σκληρότητα από το αλουμίνιο και προσφέρουν καλύτερο αποτέλεσμα και τέλεια εφαρμογή των διαφόρων μερών του κουφώματος.

 

ΞΥΛΟΥ

Σε σύγκριση με τα άλλα υλικά κουφωμάτων μόνο το ξύλο μπορεί να κάνει έναν χώρο να φαίνεται πιο  φιλικός. Στα ξύλινα κουφώματα σήμερα εφαρμόζονται επαναστατικές τεχνολογικές μέθοδοι παραγωγής με τη χρήση σύγχρονου μηχανολογικού εξοπλισμού, που διασφαλίζει άριστη ποιότητα. Τα καταλληλότερα ξύλα θεωρούνται το Τeak, Afzelia, Wenge, Afroromorsia, Agba, Κοκινόξυλο, Σκουροκόκινο Meranti, Iroko, Σουηδικό (καρδιά ή σομφός),  Πεύκο κ.α Τα σύγχρονα ξύλινα κουφώματα κατασκευάζονται συνήθως από επικολλητή ξυλεία τριών στρώσεων, με τη χρήση της οποίας μηδενίζεται ο κίνδυνος να εμφανιστεί οποιοδήποτε πρόβλημα, αφού η συμμετρική κατανομή των τάσεων στο ξύλο διασφαλίζει την απόλυτη σταθερότητα της κατασκευής εξαλείφοντας κάθε ενδεχόμενο στρέβλωσης.  Η ξύλινη επιφάνεια είναι ευχάριστη στην αφή, με υψηλούς δείκτες θερμομόνωσης και ηχομόνωσης, δεν φορτίζεται ηλεκτροστατικά και ταυτόχρονα δεν επιβαρύνει στο ελάχιστο το περιβάλλον. Το ξύλο ως φυσικό υλικό έχει ως ιδιότητα να προσλαμβάνει ή να αποβάλλει υγρασία, αυξάνοντας ή μειώνοντας τον όγκο του αντίστοιχα.
Για να αντιμετωπιστούν τα διάφορα ενδεχόμενα προβλήματα, πολλές φορές έχουν προβλεφθεί διάφορες τεχνικές, όπως ο εμποτισμός του ξύλου, αφού βέβαια έχει ολοκληρωθεί η ξήρανσή του, έτσι ώστε η υγρασία του να κυμαίνεται από 10% έως 12%. Τα σύγχρονα υδατοδιαλυτά υλικά εμποτισμού προσφέρουν άριστη προστασία από μύκητες κυάνωσης και σήψης ενώ παράλληλα μειώνουν την απορρόφηση της υγρασίας. Με αυτό τον τρόπο ελαχιστοποιούνται οι ανεπιθύμητες μεταβολές στον όγκο του εξαιτίας της υγρασίας.

ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ

Ένα είδος κουφωμάτων που έχει μια ταχεία και εντυπωσιακή ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, είναι το αλουμίνιο. Το αλουμίνιο είναι ένα μαλακό και μαγνητικό μέταλλο χρώματος περίπου ασημί, που χαρακτηρίζεται για το ιδιαίτερο μικρό, για μέταλλο, βάρος. Το βάρος του είναι περίπου το 1/3 εκείνου του σιδήρου, του ορείχαλκου και του χαλκού. Έχει πολύ χαμηλό σημείο τήξεως, υψηλή αγωγιμότητα θερμοκρασίας και ηλεκτρισμού και μικρότερο συντελεστή διαστολής από τα υπόλοιπα μέταλλα. Η απλότητα εφαρμογής του αλουμινίου στην κατασκευή των κουφωμάτων και η μεγάλη ποικιλία κατασκευαστικών προφίλ επιτρέπουν στα κουφώματα αλουμινίου, πέρα από την μεγάλη αντοχή, να εξασφαλίζουν πολύ καλύτερα στεγανότητα στον αέρα και στο νερό, από όλα τα άλλα υλικά παραγωγής κουφωμάτων. Υπάρχουν πολλές ποιότητες κουφωμάτων αλουμινίου, καθώς η ποιότητά τους εξαρτάται από το κράμα αλουμινίου που έχει χρησιμοποιηθεί, από τη μορφή των διατομών, από τη στεγανοποίηση των φύλλων, την ποιότητα των εξαρτημάτων που γίνονται οι συνδέσεις, τον τρόπο τοποθέτησης των τζαμιών, τον τρόπο σύνδεσης και ανάρτησης του κουφώματος, κ.ά. Τα αλουμινένια κουφώματα έχουν κάποιες ιδιότητες, πολύτιμες θα έλεγε κανείς που το καθιστούν ως το ιδανικό υλικό για τις κατασκευές οι οποίες με τη σειρά τους είναι ιδιαίτερα αποδοτικές, εξαιρετικά ποιοτικές, ανθεκτικές και λειτουργικές.

Τα πλεονεκτήματα:

 • Το αλουμίνιο είναι άκαυστο υλικό.
 • Εκτός του φυσικού του χρώματος μπορεί εύκολα να χρωματιστεί με ποικιλία και εντυπωσιακά οργανικά χρώματα.
 • Η μεγάλη ποικιλία των διατομών τους επιτρέπει μεγάλη ακρίβεια διαστάσεων και κατασκευή πλαισίων μεταβλητού πλάτους, που επιτρέπει την τοποθέτησή τους μετά τον χρωματισμό, τα επιχρίσματα κ.ά.
 • Το αλουμίνιο δεν οξειδώνεται και διατηρεί την αρχική του εμφάνιση.

 

 

Πλεονεκτήματα – Μειονεκτήματα

Τα κουφώματα αλουμινίου παρουσιάζουν συνοπτικά τα εξής πλεονεκτήματα.

 • Δεν οξειδώνονται.
 • Έχουν δυνατότητες πολλαπλών εφαρμογών και αναλλοίωτους χρωματισμούς.
 • Θέλουν απλή συντήρηση και έχουν ωραία εμφάνιση.
 • Έχουν μικρό βάρος και μεγάλη μηχανική αντοχή. Τέλος, έχουν αντανακλαστικότητα φωτός και θερμικής ακτινοβολίας.

Τα ευπαθή σημεία των κουφωμάτων αλουμινίου ή καλύτερα τα σημεία που χρειάζονται προσοχή είναι:

 • Για την εξασφάλιση της αντοχής των κουφωμάτων αλουμινίων στις ανεμοπιέσεις, όπως και στην ποιότητα της ανοδειώσεως θα πρέπει η κατασκευάστρια εταιρία να χορηγήσει τα αντίστοιχα πιστοποιητικά.
 • Θα πρέπει να αποφεύγεται η τοποθέτηση σιδηρών ψευδοκασών, έστω και γαλβανισμένων για να μην οξειδώνονται με τη βροχή τα αλουμίνια.
 • Κατά τη διαδικασία κοπής και επεξεργασίας των διατομών των κουφωμάτων αλουμινίου, θα πρέπει να τοποθετηθεί στα σημεία κοπής, ειδική κόλλα αρμών και σιλικόνη ώστε να αποφευχθεί η διάβρωση αυτών.
 • Σε ψυχρότερες περιοχές, όπου επιδιώκεται η καλύτερη δυνατή θερμομόνωση σκόπιμο είναι να επιλέγονται διατομές με ενδιάμεση μόνωση.

 

Θέση

Η επιλογή της θέσης των κουφωμάτων χρήζει προσοχής και υπάρχουν κάποια σημεία που πρέπει να ληφθούν υπόψη, όταν γίνεται η μελέτη για την ηλιοπροστασία μιας κατοικίας. Ο υπολογισμός του ανοίγματος θα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τον προσανατολισμό και τη χρήση του χώρου, ενώ θα πρέπει να δοθεί βαρύτητα στην επιλογή κουφωμάτων ανάλογα με την απόφαση λήψης δομικών μέτρων, π.χ. κατακόρυφων πετασμάτων, ή άλλων μεταλλικών διατομών σκίασης. Σημειώστε ότι τα παράθυρα προς τον βορρά σε μια κατοικία εξαιτίας των καιρικών συνθηκών θα πρέπει να είναι μικρότερα. Επίσης, σημειώστε ότι τα παράθυρα με διπλά τζάμια προσφέρουν πραγματική θερμομόνωση έχοντας διπλό σκελετό από αλουμίνιο ενώ πρέπει να διαθέτουν και τη λεγόμενη θερμοδιακοπή.

Τζάμια

Δεν αρκεί να επιλέξετε τα κατάλληλα και ανθεκτικά κουφώματα για να έχετε πλήρη ηχομόνωση και θερμομόνωση στην κατοικία σας, αφού μεγάλη έμφαση και προσοχή πρέπει να δοθεί και στην επιλογή των ιδανικών τζαμιών. Ένα μεγάλο ποσοστό διαφυγής της ζέστης από μια κατοικία προκαλείται από τα παράθυρα και τα τζάμια, γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να διαθέτετε άριστα τζάμια, καλής κρυστάλλωσης  δηλαδή δύο τζάμια με κενό αέρος μεταξύ τους. Αυτό το κενό αέρος είναι το πιο αποτελεσματικό θερμικό μονωτικό, αφού αποφεύγει την επαφή των τζαμιών μεταξύ τους. Στην αγορά θα συναντήσετε μια μεγάλη ποικιλία και διάφορους τύπους τζαμιών, για όλες τις προτιμήσεις, γούστα και πορτοφόλια.