Εάν κάποιος ανατρέξει ακόμη και σε παλαιότερες εποχές κατασκευής σπιτιών, μπορεί πολύ εύκολα να διαπιστώσει πως ανέκαθεν ο χώρος της εισόδου αποτελούσε ένα από τα βασικά μέρη του σπιτιού. Γιατί αυτή αναμφίβολα αποτελεί το καλωσόρισμα τόσο των ίδιων των χρηστών όσο και των επισκεπτών. Το μονοπάτι στο οποίο βαδίζουμε μέχρι να ανοίξει διάπλατα η κεντρική πόρτα του σπιτιού χρίζει προσεγμένης και μελετημένης διαμόρφωσης σε συνδυασμό με εκλεπτυσμένα στοιχεία. Η ιδανικότερη λοιπόν συμβουλή από την πλευρά μας εστιάζεται στην τοποθέτηση πράσινου αλλά και γενικότερα λουλουδιών στην είσοδο ενός σπιτιού. Θα πρέπει να γνωρίζετε πως ένα ιδιαίτερα ευχάριστο περιβάλλον εισόδου μας προδιαθέτει για το τι επρόκειτο να επακολουθήσει στο εσωτερικό. Ας δούμε πώς μπορείτε να κάνετε «θαύματα» και να δημιουργήσετε έναν μικρό επίγειο παράδεισο στην είσοδο του σπιτιού.

 

Βέβαια για να φτάσετε στην επίτευξη του πολυπόθητου αποτελέσματος καλό θα ήταν να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί εξ’ αρχής με το άρωμά τους. Σας γνωστοποιούμε πως τα λουλούδια στο χώρο της εισόδου δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να έχουν έντονο άρωμα. Αναλογιστείτε άλλωστε πως βρίσκονται εκεί επί το πλείστον για καλλωπιστικούς λόγους και όχι για αρωματικούς. Ένα δεύτερο βασικό σημείο στο οποίο και οφείλετε να είστε προσεκτικοί είναι το χρώμα τους. Προκειμένου να καταλήξετε να έχετε ένα ομοιόμορφο και σωστό από κάθε απόψεως αποτέλεσμα δώστε βάση στο χρώμα των λουλουδιών. Επιλέξτε λοιπόν διαφορετικού είδους άνθη, χρωματικά εναρμονισμένα μεταξύ τους. Βέβαια και η διαμόρφωση αποτελεί και αυτή με τη σειρά της ένα από τα πιο στοιχειώδη σημεία του παρόντος χώρου. Για τον λόγο αυτό σας προτείνουμε τα ψηλότερα φυτά να είναι σχετικά απομακρυσμένα από το πρώτο σκαλοπάτι του διαδρόμου και την πρώτη θέση εκεί να καταλαμβάνουν τα πιο χαμηλά σε ύψος. Με αυτόν τον τρόπο η ομοιομορφία που προαναφέραμε θα τελειοποιηθεί και όλα θα ακολουθούν μία σωστή συμμετρία.

 

Σε μία είσοδο που τα διαφορετικά επίπεδα τραβούν όλη μας την προσοχή, η διαμόρφωση των φυτών αλλά και γενικότερα του πράσινου θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα μελετημένη. Σας προτείνουμε λοιπόν,  δεξιά και αριστερά των σκαλοπατιών να διαμορφώσετε μικρά παρτέρια – κήπους. Εκεί μπορείτε να τοποθετήσετε  φυτά όπως η Λαντάνα. Πρόκειται για έναν αειθαλή θάμνο, ύψους περίπου 1 μέτρου και με πλούσια ανθοφορία ιδιαίτερα το καλοκαίρι και το φθινόπωρο. Επίσης σε κάποιο άλλο επίπεδο, μπορείτε να φυτέψετε  εποχιακά λουλούδια που κλέβουν κυριολεκτικά την παράσταση.

Στην περίπτωση που επιθυμείτε η είσοδός σας να έχει μία πιο παραδοσιακή μορφή και να σας κάνει να αναπολείτε και λίγο το πατροπαράδοτο σπίτι της γιαγιάς, σας προτείνουμε τις γλάστρες. Τοποθετήστε ανθισμένες γλάστρες δεξιά και αριστερά του μικρού διαδρόμου ακόμη και στο τελευταίο σκαλοπάτι πριν την πόρτα. Επίσης το περβάζι του παραθύρου σας μπορεί να φιλοξενήσει κάποια ζαρντινιέρα στην οποία θα έχετε φυτέψει φυτά που έχουν πλούσιο φύλλωμα, όπως ο βασιλικός ή το σπαράγγι, το οποίο εύκολα μπορεί να χαρακτηριστεί διακοσμητικό για την πρασινάδα και τους κόκκινους καρπούς του.