Όλοι ξεφυλλίζοντας κάποιο περιοδικό διακόσμησης ή ψάχνοντας το διαδίκτυο, έχουμε συγκρίνει την εικόνα των χώρων μας με τους εντυπωσιακούς χώρους που βλέπουμε. Σωστοί συνδυασμοί χρωμάτων και υλικών, ισορροπία, ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες.

Μην ξεχνάτε ότι κανείς δεν είναι θαυματοποιός, σίγουρα όμως υπάρχει δημιουργικό πνεύμα, φαντασία και… αναζήτηση για το ωραίο, το άνετο. Ιδιαίτερα για τα τελευταία στοιχεία, προβληματίστηκαν κάποιες αναγνώστριες, οι οποίες ρώτησαν και οι συνεργάτες μας… απάντησαν.

Ποιο είναι το καλύτερο “γέμισμα” για τα μαξιλάρια του καναπέ μου, για να είναι αυτός άνετος;

Οι ειδικοί συμβουλεύουν την αναγνώστριά μας για την απόκτηση ενός άνετου καναπέ, μη “στέκεστε” μόνο στο σχέδιο και την επένδυση ενός καναπέ, όπως εύκολα θα διαπιστώσετε αυτά αποτελούν τις λεπτομέρειες. Το κριτήριο για μια σωστή αγορά είναι η άνεση, η ανάπαυση. Υπάρχουν δυο διαφορετικά είδη γεμίσματος του καναπέ. Το ένα είναι ο συνδυασμός λάστιχου και πούπουλο που προσφέρει μεγαλύτερη άνεση και αντοχή στο χρόνο και το δεύτερο είναι το λάστιχο.

Σ’ ένα καθιστικό χώρο 12τ.μ. (3x4) τι διαστάσεις επίπλων ταιριάζουν;

Για να δημιουργηθούν οι ιδανικότερες αισθητικές και πρακτικές συνθήκες επίπλωσης σ’ ένα μικρό χώρο, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις διαστάσεις των καναπέδων, αλλά και στην θαλπωρή που πρέπει να το χαρακτηρίζει. Ένας γωνιακός καναπές θα έδινε μοναδικό στιλ και θα ευνοούσε την επικοινωνία στις φιλικές συγκεντρώσεις. Μπορείτε ακόμη να επιλέξετε να τοποθετηθεί σε γωνία ένα τριθέσιο και ένα διθέσιο μοντέλο ή ένας καναπές και δυο πολυθρόνες.

Θέλω να αλλάξω την εικόνα των χώρων μου με αφορμή την νέα δεκαετία. Δεν ξέρω όμως τι είναι στη μόδα. Μπορείτε να με βοηθήσετε;

Πρωτότυπα γεωμετρικά μοτίβα αλλά και το έθνικ design θα είναι φέτος από τα πιο δημοφιλή. Επίσης παίξτε με τις διαφορετικές υφές για να δώσετε ενδιαφέρον στον χώρο. Επιλέξτε διακοσμητικά μαξιλάρια σε διάφορα υφάσματα και απογειώστε το στυλ των χωρων σας. Ο επίσημος και αυστηρός διαχωρισμός στους χώρους φεύγει. Έρχονται οι “mix and match” χώροι που συνδυάζουν πολλά στυλ. Ξεχάστε τα μεταλλικά έπιπλα. Η νέα τάση θέλει έπιπλα με στρογγυλεμένες άκρες. Ενώ στη μόδα είναι τα μοντέρνα έπιπλα και αξεσουάρ.  Ακολουθώντας τις τάσεις θα επηρεαστεί καθοριστικά το τελικό ανανεωτικό αποτέλεσμα.

Σ’ ένα ενιαίο κοινωνικό χώρο 20τ.μ., τι διαστάσεις πρέπει να έχει η τραπεζαρία μου;

Το ιδανικό σπίτι προσφέρεται μέσα από το μοναδικό design, υποστηρίζουν οι ειδικοί. Η τραπεζαρία είτε αυτόνομη, είτε ενιαία πρέπει να είναι καλόγουστη και να αποπνέει καλαισθησία. Όσο για τις διαστάσεις, το πλάτος δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 90εκ. και το ύψος να είναι ανάλογο με αυτό της καρέκλας. Τέλος μην ξεχνάτε ότι ένα στρογγυλό μοντέλο καταλαμβάνει μικρότερο χώρο ή δοκιμάστε ένα τραπέζι τετράγωνο με δυνατότητα προέκτασης, το οποίο θα εξοικονομήσει χώρο.

Χρόνια τώρα το στιλ των χώρων μου ήταν νεοκλασικό. Λόγω της ανακαίνισης που έχω κάνει, θέλω πια να δώσω μια μοντέρνα όψη στους χώρους. Τι υλικά, χρώματα και γραμμές μου προτείνετε;

Διακοσμήστε κάθε δωμάτιο με γνώμονα την απλότητα. Τα έπιπλα πρέπει να ακολουθήσουν τη διακριτική κομψότητα και οι υφές όπως και τα μοντέρνα διακοσμητικά θα εξασφαλίσουν ενα ελκυστικό χαρακτήρα στο χώρο. Εννοείται ότι το σπίτι σας πρέπει να σας αντιπροσωπεύει. Αν νοιώθετε ότι η ψυχρότητά του “κρύβετε” πίσω από κάθε μίνιμαλ στιλ σας “απειλεί”, τότε ακολουθήστε πιο  mix& match στυλ και θυμηθείτε: πρέπει να αναδεικνύεται ένα επίκεντρο στοιχείο, κρατώντας διακριτικά όλα τα υπόλοιπα. Οι λιτές γραμμές σε σαλόνι και το διακριτικό μέταλλο, θα συνθέσουν ιδιαίτερα κομψούς χώρους.