Με την τιμή του πετρελαίου να ανεβαίνει στα ύψη το τελευταία χρόνια, οι ειδικοί σκέφτηκαν και προτείνουν μία πραγματική ιδανική λύση, που θα σας ζεστάνει… οικονομικά! Μία εκσυγχρονισμένη λοιπόν εκδοχή της παλιάς ξυλόσομπας έρχεται να ανεβάσει τη θερμοκρασία του δωματίου σας κατά τους χειμερινούς μήνες, να προσθέσει μία trendy και μοντέρνα εικαστική παρέμβαση διακόσμησης αλλά και να μην αδειάσει την τσέπη σας.

Όταν αναφερόμαστε στις ξυλόσομπες θα πρέπει να γνωρίζετε πως πρόκειται για θερμοδυναμικές σόμπες με σχεδόν τέλεια καύση, η οποία και φτάνει σε υψηλά επίπεδα θερμικής απόδοσης. Οι κατηγορίες στις οποίες και διαχωρίζονται είναι αναμενόμενα πολλές, αφού κατανέμονται βάσει υλικών καύσης, υλικών κατασκευής και θαλάμου καύσης αλλά και φυσικά επένδυσης αλλά και τρόπου μετάδοσης. Έτσι λοιπόν κάνοντας εσείς οι ίδιοι μία έρευνα αγοράς, σας δίνεται η ευκαιρία να επιλέξετε ανάμεσα σε μία μεγάλη γκάμα προϊόντων ανάλογα πάντα τόσο με τις προσωπικές σας προτιμήσεις όσο και με τις αισθητικές ανάγκες του σπιτιού σας.

 

ΥΛΙΚΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ

Ένα άλλο σημείο που αποσπά την προσοχή μας είναι και το υλικό κατασκευής της ξυλόσομπας. Πρώτο και ευρέως γνωστό είναι ο χυτοσίδηρος(μαντέμι). Πρόκειται για κράμα σιδήρου και άνθρακα με μεγάλη περιεκτικότητα σε άνθρακα (2%-6%). Το συγκεκριμένο προσφέρεται για τη δημιουργία χυτών κατασκευών. Έχει την ικανότητα να αποθηκεύει τη θερμότητα της καύσης και φυσικά να αποδίδει στο χώρο πολλή ώρα και αφού έχει σβήσει η φωτιά. Διαθέτει επίσης το χαρακτηριστικό ότι δεν οξειδώνεται εύκολα και φυσικά παρουσιάζει μεγάλη αντοχή στον χρόνο. Επίσης, είναι ιδιαίτερα σκληρός και δεν λυγίζει.

Επίσης υπάρχει και το χαλυβδόφυλλο σφυρηλατημένο ή πρεσαριστό. Εδώ αναφερόμαστε σε κράμα σιδήρου και άνθρακα με μικρή περιεκτικότητα σε άνθρακα (μέχρι 1,7%). Διαθέτει ελαστικότητα και δεν μπορεί να αποθηκεύσει θερμότητα και να την αποδώσει αφού σβήσει η φωτιά. Σε αντίθεση, αρχίζει να μεταδίδει εξαιρετικά γρήγορα τη θερμότητα μόλις ανάψει η φωτιά. Επίσης, οξειδώνεται εύκολα αλλά μακρόχρονα παρουσιάζει φθορά από τη φωτιά. Μπορεί βέβαια να δημιουργηθεί και ένας εκπληκτικός συνδυασμός υλικών κατασκευής όπως το μαντέμι για την κατασκευή του κυρίως κορμού και το χαλυβδόφυλλο για τα επιμέρους εξωτερικά τοιχώματα.

Η τρίτη και τελευταία κατηγορία όσον αφορά στην κατασκευή της ξυλόσομπας είναι τα υλικά θαλάμου καύσης. Εάν λοιπόν επιθυμείτε υψηλή αντοχή σας προτείνουμε να επιλέξετε τον χυτοσίδηρο ενώ εάν επιθυμείτε ακόμη μεγαλύτερη αντοχή στις υψηλές θερμοκρασίες στραφείτε στην επιλογή του θαλάμου καύσης από χαλυβδόφυλλα ή από χυτοσίδηρο, ο οποίος και χτίζεται εσωτερικά με πυρότουβλα ή ειδικά κεραμικά κράματα. Η επένδυση βέβαια του θαλάμου καύσης μπορεί και αυτή να γίνει σε διάφορες εκδοχές όπως αυτή της εντελώς γυμνής σόμπας με προσεγμένο σχεδιασμό ή ακόμη και με επιπρόσθετα σχέδια που δημιουργήθηκαν κατά τη χύτευση. Επίσης με κεραμική επένδυση, η οποία διακοσμεί τη σόμπα ενώ ταυτόχρονα αποθηκεύει θερμότητα σε υψηλό βαθμό, με τέτοιον τρόπο που η σόμπα αποδίδει στο χώρο θερμότητα για αρκετή ώρα και αφού έχει σβήσει η φωτιά. Τέλος, μπορεί να επιτευχθεί με σαπουνόπετρα, η οποία έχει υψηλό βαθμό θερμοχωρητικότητας.

 

ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί πως υπάρχουν και δύο διαφορετικοί τρόποι, όσον αφορά στη μετάδοση της θερμότητας. Ο πρώτος εστιάζεται στην ακτινοβολία και αποτελεί τον κλασικότερο τρόπο. Εδώ το σώμα της σόμπας αλλά και η καπνοδόχος μεταδίδουν δια επαφής τη θερμότητα που αναπτύσσεται από την καύση προς τον χώρο του δωματίου. Ενώ ο δεύτερος αφορά την αγωγιμότητα, όπου η σόμπα διαθέτει πρόσθετες πλάκες στα πλευρικά τοιχώματα του θαλάμου καύσης. Με αυτόν τον τρόπο σχηματίζεται ένας ενδιάμεσος χώρος- αγωγός αερίων. Η θερμότητα μεταφέρεται από εκεί στον αέρα που βρίσκεται στους ενδιάμεσους πλευρικούς χώρους. Έτσι ο θερμός αέρας ανεβαίνει πάνω, ο ψυχρός απορροφάται από κάτω, έχοντας ως αποτέλεσμα την καλύτερη κυκλοφορία του αέρα και πάνω από όλα τη μέγιστη απόδοση της θερμότητας.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν πως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή με το θέμα της καύσης, γιατί ο αέρας που μπαίνει στη σόμπα θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί καθοριστικής σημασίας. Αυτό ισχύει γιατί όσο περισσότερος αέρας μπαίνει τόσο γρηγορότερα καίγονται τα ξύλα  ενώ όσο λιγότερος τόσο περισσότερο διατηρείται η θερμοκρασία χαμηλή, με αποτέλεσμα να «μπουκώνει» τη σόμπα. Έτσι καταλήγουμε στο φαινόμενο να χρειάζεται συχνό καθαρισμό η καπνοδόχος.

Βέβαια οι σύγχρονες σόμπες έχουν ελεγχόμενη καύση, καίγοντας έτσι τα δημιουργημένα αέρια πάνω από τη φωτιά σε δεύτερη και τρίτη φάση, με αποτέλεσμα να αποδίδεται περισσότερη θερμότητα με λιγότερη επιβάρυνση για το περιβάλλον.

Δεν είναι μάλιστα λίγοι οι κατασκευαστές που προτιμούν να χρησιμοποιούν υποβοηθητικές μεθόδους με ηλεκτρικούς κινητήρες. Δεν θα πρέπει να παραλειφθεί πως σόμπες με υψηλές θερμικές αποδόσεις, παρέχουν την ικανότητα σύνδεσης μέσω αεραγωγών με περισσότερα από ένα δωμάτια. Επίσης αξίζει να σημειωθεί πως σόμπες με ακόμη υψηλότερες αποδόσεις αναμφίβολα μπορούν να έχουν ενσωματωμένο λέβητα και φυσικά να δίνουν ζεστό νερό χρήσης αλλά ακόμη και θέρμανσης.

 

ΥΛΙΚΑ ΚΑΥΣΗΣ

Εστιάζοντας περισσότερο στα υλικά καύσης σάς αναφέρουμε πως τα ξύλα από κωνοφόρα δέντρα όπως πεύκο, λάρικα, ερυθρελάτη αλλά και φυλλοβόλα όπως βελανιδιά και κερασιά, έχουν την ικανότητα να καίγονται με δυνατό τριγμό και σπίθες. Τα ξύλα όμως από άλλα φυλλοβόλα δέντρα όπως οξιά, σφεντάμι, φτελιά και σημύδα σας προσφέρουν ένα ήσυχο κάψιμο με δυνατή φωτιά και φυσικά χωρίς σπίθες. Στην περίπτωση των ελαφριών ειδών ξύλου όπως η ερυθρελάτη και το πεύκο θα πρέπει να είστε προσεκτικοί, γιατί αποδίδουν λιγότερη θερμότητα κατά την καύση σε σχέση φυσικά με τα πιο βαριά είδη ξύλου όπως είναι η ελιά, η βελανιδιά και η οξιά. Η ερυθρελάτη και το πεύκο θεωρούνται ιδανικά για προσάναμμα, διότι μπορούν να κοπούν σε μικρά κομμάτια, ενώ καίγονται με μεγαλύτερη ταχύτητα συγκρίνοντάς τα με τη βελανιδιά, την ελιά και την οξιά.

Μία δεύτερη αλλά εξίσου χρήσιμη κατηγορία υλικών καύσης αφορά τους πέλλετ  και βιομηχανικά κούτσουρα. Όταν αναφερόμαστε σε πέλλετ , θα πρέπει να ξέρετε πως στην πραγματικότητα πρόκειται για μικρά κυλινδρικά τεμάχια, υπολείμματα βιομηχανικής και αγροτικής παραγωγής ξύλου, τα οποία είναι κατάλληλα επεξεργασμένα χωρίς ουδεμία ύπαρξης κόλλας. Σας παρέχουν τη δυνατότητα πιο εύκολης αποθήκευσης, τελειότερης καύσης, με δυνατότητα συνεχούς τροφοδοσίας από τον κάδο – αποθήκη της σόμπας με τη χρήση μόνο ενός ειδικού μηχανισμού. Από την άλλη, τα βιομηχανικά κούτσουρα είναι πρεσαρισμένα κομμάτια από πολτό ξύλου χωρίς την ύπαρξη κόλλας. Σε γενικές γραμμές και τα δύο είδη παρουσιάζουν μεγάλη πυκνότητα και φυσικά σε συνδυασμό με το χαμηλό ποσοστό υγρασίας, σας αποδίδουν τη μεγαλύτερη θερμική ισχύ σε σχέση με τα φυσικά ξύλα.

Η τρίτη και τελευταία κατηγορία υλικών καύσης αντιστοιχεί στο κωκ ή στο κάρβουνο. Μην ξεχνάτε όμως σε αυτή την περίπτωση πως το κωκ στις μέρες μας είναι δυσεύρετο και πως το κάρβουνο χρησιμοποιείται μόνο σε ειδικές σόμπες και χρίζει απαραίτητης παρουσίας σχάρας καύσης.