Ένα  παιδί έχει πολλές ανάγκες, τις οποίες οφείλεται να ικανοποιήσετε για να αναπτυχθεί και να εξελιχθεί σωστά και με ασφάλεια. Ενα από τα βασικά ζητήματα που θα πρέπει να ασχοληθείτε είναι το προσωπικό δωμάτιο που θα στεγάσει το παιδί σας και θα πρέπει να καλύπτει τις ανάγκες του και να το αγκαλιάζει. Κατ΄ αρχήν, είναι καλό να διαλέξετε το πιο φωτεινό υπνοδωμάτιο του σπιτιού και γιατί όχι και το πιο μεγάλο ακόμη και αν φιλοξενηθεί ένα παιδί.

Η σωστή τοποθέτηση των επίπλων και η διαρρύθμιση ενός παιδικού δωματίου είναι ένα σοβαρό θέμα και υπάρχουν κάποιες οδηγίες που είναι χρήσιμο να ακολουθήσετε έτσι ώστε να δημιουργήσετε το καταλληλότερο και ασφαλέστερο περιβάλλον για το παιδί σας. Κάθε ηλικία έχει και τις δικές του ανάγκες και προτάσεις. Ετσι λοιπόν και τα παιδικά δωμάτια διαφοροποιούνται ανάλογα με την ηλικία και τις ανάγκες του παιδιού σας. Στις συγκεκριμένες φωτογραφίες και κάτοψη, μπορείτε να δείτε ένα δωμάτιο που απευθύνεται σε ένα παιδί από 5 ως 10 ετών, το οποίο θα αρχίσει το σχολείο, άρα η ύπαρξη γραφείου και βιβλιοθήκης είναι απαραίτητη. Μπαίνοντας από την είσοδο, σε αυτό το παιδικό δωμάτιο, στο βάθος και δίπλα στο παράθυρο έχει τοποθετηθεί ένα κρεβάτι, το οποίο θα μπορεί να «λούζεται» από το φυσικό φως και να απολαμβάνει ενδεχομένως το παιδί τη θέα. Δίπλα στο κρεβάτι, στην αριστερή πλευρά του δωματίου έχει τοποθετηθεί ένα γραφείο που ακουμπά στον τοίχο και άφθονα ντουλάπια, μέσα στα οποία μπορείτε να φυλάξετε ρούχα, παιχνίδια και ότι άλλο επιθυμείτε. Ετσι θα φαίνεται το δωμάτιο συμμαζεμένο και μεγαλύτερο. Στη δεξιά πλευρά του δωματίου, έχουν τοποθετηθεί ράφια και μια βιβλιοθήκη, που θα φιλοξενήσει βιβλία, διακοσμητικά στοιχεία αλλά και παιχνίδια που θα δώσουν μια ευχάριστη νότα στον χώρο. Επίσης, στην αριστερή πλευρά του δωματίου και δίπλα στην είσοδο έχουν σχεδιαστεί και άλλοι αποθηκευτικοί χώροι.

Αν έχετε δύο παιδιά, τα οποία μάλιστα είναι άνω των 10 χρόνων, τότε καλό θα ήταν να τους χαρίσετε το δικό τους προσωπικό χώρο, έτσι ώστε να υπάρχει μια διακριτικότητα και σχετική αυτονομία στο κάθε παιδί. Αν λοιπόν, έχετε τη δυνατότητα από άποψης χώρου, δημιουργήστε δύο ξεχωριστά δωμάτια για τα παιδιά, τα οποία όμως, είναι προτιμότερο να βρίσκονται το ένα δίπλα στο άλλο, έτσι ώστε να μην αισθάνονται απομονωμένα. Οπως βλέπετε και στην κάτοψη και τη φωτογραφία σε έναν  αρκετά μεγάλο χώρο έχει χτιστεί ένας τοίχος στη μέση, ο οποίος διαχωρίζει το δωμάτιο σε δύο χώρους, για το κάθε παιδί. Και τα δύο δωμάτια θα πρέπει να είναι παρόμοια και να εξυπηρετούν όλες τις ανάγκες ενός παιδιού που είναι άνω των 10 ετών, δηλαδή να μπορεί να κοιμάται, να διαβάζει και να έχει ελεύθερο χώρο για να κινείται και να δέχεται τους φίλους του. Στον τοίχο που χωρίζει τα δωμάτια, έχουν τοποθετηθεί στο κάθε δωμάτιο, τα γραφεία των παιδιών, ενώ στο βάθος του κάθε δωματίου και στη γωνία που είναι κοντά στο παράθυρο, υπάρχουν τα κρεβάτια. Η τοποθέτηση των κρεβατιών κοντά σε ένα παράθυρο είναι απαραίτητη, έτσι ώστε να διαχέεται άπλετο φως στο παιδί. Εξω από τα παράθυρο, υπάρχει ένας στεγασμένος χώρος – αίθριο με λουλούδια που ομορφαίνουν τα δωμάτια, ενώ κοντά στις εισόδους του κάθε δωματίου έχουν σχεδιαστεί αποθηκευτικοί χώροι.

Αν ο χώρος που θα στεγάσει το δωμάτιο που παιδιού δεν είναι αρκετά μεγάλος, δεν χρειάζεται να στεναχωριέστε, καθώς υπάρχουν έξυπνες λύσεις για να εξοικονομήσετε χώρο και να προσφέρετε ότι καλύτερο στο παιδί σας. Το δωμάτιο που βλέπετε στην κάτοψη και τη φωτογραφία, απευθύνεται σε έναν έφηβο, ο οποίος ενδεχομένως να έχει βρει ασχολίες και χόμπι που θα πρέπει να τις ικανοποιήσετε και τις φιλοξενήσετε μέσα στο δωμάτιο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, αυτό το δωμάτιο έχει μια εξέδρα πάνω στην οποία έχει τοποθετηθεί ένα αρμόνιο και αποτελεί έναν χώρο μουσικής. Γενικά, είναι χρήσιμο να δημιουργήσετε μια ειδική γωνιά,  η οποία θα διαμορφωθεί κατάλληλα για να υποδεχτεί την ασχολία του παιδιού σας. Κάτω από την εξέδρα έχει σχεδιαστεί ένα κυλιόμενο κρεβάτι, το οποίο θα τραβιέται μόνο όταν είναι να χρησιμοποιηθεί. Με αυτόν τον τρόπο, εξοικονομείτε πολύ χώρο για την πιο άνετη κίνηση του παιδιού σας μέσα στο δωμάτιο. Δίπλα στην εξέδρα, έχουν κατασκευαστεί πολλοί αποθηκευτικοί χώροι, μέσα στους οποίους μπορείτε να φυλάξετε ρούχα, βιβλία και οτιδήποτε άλλο επιθυμεί το παιδί σας. Απέναντι από την εξέδρα, στην άλλη πλευρά του δωματίου έχει τοποθετηθεί ένα γραφείο, στην μια άκρη του οποίου υπάρχει ένα παράθυρο που θα χαρίζει άφθονο φυσικό φως στο παιδί, την ώρα που θα διαβάζει.