Γνωρίζετε ότι περίπου το 70% των εισβολέων εισέρχονται από την πόρτα, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα ανοίγματα ; Βέβαια αναφερόμενοι στις πόρτες,εννοούμε την εξώπορτα,τις πόρτες αίθριων και ακόμη τις πόρτες γκαράζ. Αυτό και μόνο το στατιστικό στοιχείο,είναι αρκετό για να συνειδητοποιήσουμε την άξια- επένδυσης μιας πόρτας. Ποια όμως είναι τα σωστά κριτήρια επιλογής της;Ας δούμε κάποιες συμβουλές από τους ειδικούς.

Πότε μια πόρτα προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια;
«Όταν είναι πόρτα ασφαλείας ή αλλιώς θωρακισμένη. Ειδικότερα, είναι πόρτες θωρακισμένες που αποτελούνται από δύο ατσάλινα φύλλα ενωμένα με κάθετες νευρώσεις και κάσωμα από το ίδιο υλικό. Σημειώνεται ότι εσωτερικά έχουν ηχομονωτική επένδυση, ενώ συχνά για να αντισταθμίσουν το μεγάλο βάρος τους, στρίβουν ή κινούνται πάνω σε ρουλεμάν. Λάβετε υπόψιν σας, ότι απλές μεταλλικές πόρτες χρησιμοποιούνται σχεδόν αποκλειστικά σε αποθηκευτικούς χώρους, λεβητοστάσια, κ.ά. Ειδικά, στη σημερινή εποχή, όπου η εγκληματικότητα έχει αυξηθεί η τοποθέτηση πόρτας ασφαλείας θεωρείται αναγκαία και δεν είναι μια πολυτέλεια και ένα περιττό έξοδο, αφού θα προστατεύσετε εσάς και την περιουσία σας από τους εγκληματίες».

Ποιες είναι οι διαφορές στις ταμπλαδωτές ή περαστές και πρεσαριστές πόρτες;
«Οι πιο συνηθισμένοι τύποι πόρτων είναι οι ταμπλαδωτές ή περαστές και οι πρεσαριστές. Στην πρώτη κατηγορία, ο σκελετός είναι εμφανής με περαστές συνδέσεις, ενώ οι ταμπλάδες από ξύλο στερεώνονται με παραδοσιακό τρόπο μεταξύ των στοιχείων του σκελετού. Σημειώστε ότι η αισθητική του φύλλου διαμορφώνεται από την αισθητική των ταμπλάδων και των στοιχείων του σκελετού. Στη δεύτερη κατηγορία, δηλαδή στις πρεσαριστές πόρτες εμφανή είναι μόνα τα φύλλα που αποτελούν τις δύο πλευρές του θυρόφυλλου και είναι επικολλημένα στον σκελετό. Πρόκειται για φύλλα από προϊόντα ξύλου, όπως κοντραπλακέ, μοριοσανίδες, ινοσανίδες, κ.ά. και σπανιότερα μεταλλικά, συνθετικά ή φύλλα βακελίτη».

Πώς κατασκευάζονται οι πόρτες πυρασφάλειας και γιατί θεωρούνται απαραίτητες;
«Οι πόρτες πυρασφάλειας είναι απαραίτητες γιατί μπορούν να εμποδίζουν το πέρασμα της φωτιάς από τον έναν χώρο στον άλλο, για ένα δεδομένο χρονικό διάστημα, άρα να καθυστερήσουν την είσοδο της φωτιάς στο σπίτι και να προστατεύσουν εσάς. Το πλαίσιο μιας πόρτα πυρασφάλειας πρέπει να είναι κατασκευασμένο από ειδικά διαμορφωμένο χαλυβδοφύλλο και να σταθεροποιείται κατάλληλα στους τοίχους. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα φύλλα είναι κατασκευασμένα από χαλυβδοελάσματα πάχους 20/10, ενισχυμένα περιμετρικά και με την ειδικά διαμορφωμένη απαραίτητη πατούρα στις τρεις πλευρές τους».