Με σύμμαχό τους το χαμηλό κόστος και το μικρό χρονικό διάστημα εγκατάστασης, τα προκατασκευασμένα (γνωστά και ως προκάτ) σπίτια κερδίζουν τις εντυπώσεις, είναι ιδιαίτερα δημοφιλή και αποτελούν ιδανική λύση ακόμη και για τους πιο απαιτητικούς ενδιαφερόμενους.

Η λέξη «προκατασκευή» όπως άλλωστε υποδηλώνει και η ίδια, αφορά στη διαδικασία σύμφωνα με την οποία μερικά ή ακόμη και όλα τα δομικά στοιχεία μεταφέρονται έτοιμα αλλά και τοποθετούνται άμεσα στο αντίστοιχο υπό κατασκευή έργο.

Ας περάσουμε όμως στο πρακτικό μέρος…

  • Όταν αναφερόμαστε σε προκατασκευασμένα σπίτια θα πρέπει να γνωρίζετε μικρές δικλείδες ευελιξίας που διαθέτουν όπως:
  • Έχουν την ικανότητα να προσαρμοστούν σε οποιαδήποτε αρχιτεκτονική μορφή.
  • Δεν είναι δεσμευτικά, αφού παρέχουν την ευχέρεια συνδυασμού τους και με άλλα υλικά κατασκευής.
  • Το μέγεθός τους μπορεί ανά πάσα στιγμή να μεταβληθεί, στην περίπτωση που ενδεχομένως επιθυμείτε επέκταση κάποιου τμήματος ή ακόμη και ολόκληρου του σπιτιού.

 

Οι λόγοι που καθιστούν μία προκατασκευασμένη οικία πρώτη στις προτιμήσεις του κοινού είναι τρεις με πρώτο και βασικότερο την εγγυημένη αντισεισμική συμπεριφορά του προκάτ, πράγμα το οποίο αφορά άμεσα στα σπίτια της χώρας λόγω εμφανούς παρουσίας σεισμικών δραστηριοτήτων. Στη συνέχεια ακολουθεί το χαμηλό κόστος, γεγονός που δεν αφήνει κανένα μελλοντικό αγοραστή ασυγκίνητο. Τελευταίος αλλά εξίσου δελεαστικός λόγος για να προβείτε σε μία αγορά προκατασκευασμένης οικίας είναι τόσο η ολοκλήρωση όσο και η παράδοσή της σε μικρό χρονικό διάστημα.

Όταν αναφερόμαστε στο μικρό χρονικό διάστημα που απαιτείται για την ολοκλήρωση μίας προκάτ κατοικίας, εννοούμε από τρεις έως οκτώ μήνες και ανάλογα πάντα με το σχέδιο και τα τετραγωνικά μέτρα. Έχετε υπόψη σας όμως ότι η κλεψύδρα του χρονικού διαστήματος αναποδογυρίζει από τη στιγμή που θα τοποθετηθεί και φυσικά που θα έχει εκδοθεί η οικοδομική άδεια.

Θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε πως τα προκατασκευασμένα σπίτια δεν υστερούν σε τίποτα στο να χρησιμοποιηθούν και ως μόνιμες κατοικίες. Το μόνο θέμα το οποίο οφείλει να έχει προϋπολογιστεί στην περίπτωση αυτή (της μόνιμης κατοικίας) είναι ο κατάλληλος εξοπλισμός. Με το ανάλογο φυσικά αντίτιμο μπορούν σε όλα τα προκάτ να εγκατασταθούν συστήματα θέρμανσης και κλιματισμού, τζάκι, κουφώματα κάθε είδους, δάπεδα υψηλών προδιαγραφών ακόμη και συστήματα υδρομασάζ.

 

Όσο για το σχέδιο του προκάτ, σας ενημερώνουμε ότι υπάρχουν δύο διαφορετικές κατηγορίες σε αυτόν τον τομέα:

  • Τα τυποποιημένα σχέδια που υπάρχουν, μπορούν με σχετικά λίγες μετατροπές να προσαρμοστούν στα γενικότερα χαρακτηριστικά ενός οικοπέδου.
  • Ό,τι έχετε φανταστεί μπορεί να πραγματοποιηθεί. Υπάρχουν ορισμένες εταιρείες οι οποίες αναλαμβάνουν να υλοποιήσουν τα όνειρά σας όσον αφορά το σχέδιο του προκάτ. Επίσης σε συγκεκριμένα σχέδια κατοικιών μπορεί να προστεθεί και δεύτερος όροφος.

Η διαδικασία τοποθέτησης μιας προκατασκευασμένης οικίας είναι απλή και όπως προαναφέραμε καθόλου μακροχρόνια σύμφωνα με τα παρακάτω βήματα:

Κατασκευάζεται μέσα στο οικόπεδο μία πλατφόρμα από μπετόν.

Πάνω στην συγκεκριμένη πλατφόρμα θα τοποθετηθεί ο σκελετός της κατοικίας. Για να σταθεροποιηθούν τα στοιχεία που θα συνθέσουν τον σκελετό χρησιμοποιούνται ειδικά κονιάματα και ισχυρά ελάσματα.

Η συναρμολόγηση των τοίχων λαμβάνει θέση στη συνέχεια. Τα υλικά από τα οποία αποτελούνται είναι μονωτικά, ξύλινες επιφάνειες, επιχρίσματα και πλακάκια, ταπετσαρίες κ.ά.

Στο εσωτερικό των τοίχων περνιούνται οι ηλεκτρολογικές καλωδιώσεις και φυσικά οι υδραυλικές σωληνώσεις.

Επόμενο βήμα αποτελεί η κατασκευή της στέγης.

Βασική η τοποθέτηση των δαπέδων, των ειδών υγιεινής αλλά και ο εξοπλισμός της κουζίνας.

Ο χάλυβας, το σκυρόδεμα, το πλαστικό, το ξύλο, ειδικές μεμβράνες,  μεταλλικά πάνελ μονωμένα ή μη και πολλά περισσότερα αφορούν στα υλικά της δόμησης μιας προκατασκευασμένης οικίας.

 

ΞΥΛΙΝΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ

Φυσικά υπάρχουν και οι ξύλινες κατασκευές προκατασκευασμένων σπιτιών. Ένα από τα καλύτερα αλλά πιο δημοφιλή είδη ξυλείας που χρησιμοποιείται για την κατασκευή προκάτ σπιτιών είναι αυτό των κωνοφόρων δέντρων της πολικής ζώνης. Επίσης υπάρχει το έλατο, το οποίο αν και λεπτό φημίζεται για την ανθεκτικότητά του αλλά και το πεύκο.

Ο τρόπος όμως κατασκευής των ξύλινων προκάτ κατοικιών χωρίζεται σε δύο κατηγορίες. Η πρώτη κατηγορία αφορά σε κορμούς δέντρων οι οποίοι έχουν ορθογωνική διατομή και οι εσωτερικές επιφάνειες μπορούν να καλυφθούν με οποιουδήποτε είδους επένδυση.

Εάν για οποιοδήποτε λόγω έχετε την εντύπωση πως οι ξύλινες προκάτ κατοικίες αντιμετωπίζουν αυξημένη επικινδυνότητα σε περίπτωση πυρκαγιάς, σας ενημερώνουμε πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Υπάρχουν ειδικά υλικά τα οποία σας εξασφαλίζουν σε περίπτωση φωτιάς όπως για παράδειγμα η ξυλεία laminate δεν αναφλέγεται αυτόματα με την παρουσία φλόγας, μόνο στην περίπτωση που οι θερμοκρασίες είναι αρκετά υψηλές, στις οποίες και ο χάλυβας ακόμη χάνει σχεδόν όλη του την ανθεκτικότητα.

 

ΤΡΟΧΟΒΙΛΕΣ

Ένα άλλο είδος προκατασκευασμένης οικίας είναι και οι τροχοβίλες. Υπάρχουν μεγάλες εργοστασιακές μονάδες οι οποίες αναλαμβάνουν πλήρως την κατασκευή μιας τροχοβίλας από οικολογικά υλικά όπως ξύλο με εσωτερική ισχυρότατη θερμοηχομόνωση αλλά και κόντρα πλακέ με ταπετσαρίες. Η εξωτερική τους κάλυψη πραγματοποιείται από φύλλα αλουμινίου βαμμένα ηλεκτροστατικά, τα οποία μπορούν να εξασφαλίσουν τόσο μεγάλη διάρκεια ζωής όσο και ελάχιστη συντήρηση. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία επιλογών όσον αφορά στη διαμόρφωση αλλά και την κατανομή του χώρου. Επίσης η καλή ποιότητα κατασκευής, οι έτοιμες αναμονές παροχών και αποχετεύσεων αλλά και η μη απαίτηση άδειας δόμησης καθιστούν τις τροχοβίλες εξίσου αγαπητές στην αγορά.