Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένας ανανάς, μία γλάστρα και λίγο χώμα. Ας δούμε αναλυτικά πώς μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας …

Προμηθεύεστε έναν ώριμο καλοσχηματισμένο καρπό ανανά, όσο γίνεται χωρίς σημάδια που να μαρτυρούν προσβολή από κάποια ασθένεια ή έντομο. Κόβετε το πάνω μέρος των φύλλων του ανανά μαζί με 2 – 3 εκατοστά σάρκας και καταναλώνετε την υπόλοιπη σάρκα του ανανά.

Αφαιρείτε περιφερειακά τα κάτω φύλλα του ανανά μέχρι ένα ύψος 3-4 εκατοστών από τη βάση του και διακρίνετε σε αυτό το σημείο ένα δακτύλιο υποτυπωδών ριζιδίων από το οποίο θα αναπτυχθεί το ριζικό σύστημα του ανανά. Αφήνετε το κομμένο τμήμα του ανανά για 4 – 5 μέρες μέχρι να στεγνώσει η τομή γιατί διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος σαπίσματος όταν φυτευτεί. Γεμίζετε με βρεγμένο φυτόχωμα τη γλάστρα σας και φυτεύετε το κομμάτι του ανανά μέχρι ένα βάθος 3-4 εκατοστών ώστε τα ριζίδια του ανανά να βρίσκονται μέσα στο φυτόχωμα. Τοποθετείτε τον ανανά με τη γλάστρα σε φωτεινή θέση μέσα στο σπίτι ή στο μπαλκόνι σας. Οι ρίζες του ανανά σταδιακά θα αναπτύσσονται μέσα στο βρεγμένο χώμα. Σχετικά με το πότισμα και την λίπανση, ποτίζετε σε τακτικά διαστήματα αμέσως μόλις στεγνώνει το χώμα, ενώ καλό είναι να εφαρμόζετε υγρό πλήρες λίπασμα μια φορά το μήνα. Το αρχικό φύλλωμα του ανανά θα γίνει καφέ και θα ξεραθεί σταδιακά αλλά αυτό είναι φυσιολογικό. Μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων θα βγουν νέα φύλλα από το εσωτερικό του φυλλώματος.

Ο ανανάς θα αναπτυχθεί στη γλάστρα και θα δώσει καρπό σε 18 -24 μήνες για να τον απολαύσετε αλλά και για να επαναλάβετε εκ νέου τη διαδικασία. Ο ανανάς αν φυτευτεί σε γλάστρα θα αποκτήσει μικρότερο μέγεθος φυτού απ’ ότι εάν φυτευθεί στο έδαφος (γίνεται μέχρι τα 2 μέτρα) και θα δώσει μικρότερο μέγεθος καρπού. Παρόλα αυτά αποτελεί μία όμορφη και εύκολη επιλογή που μπορείτε να έχετε στο σπίτι σας.