Η δημιουργία μιας σκάλας μέσα ή έξω από μια κατοικία δεν είναι μια απλή υπόθεση, αφού πρόκειται για ένα βασικό δομικό στοιχείο. Κατ΄ αρχάς θα πρέπει να συμβουλευθείτε έναν ειδικό, όπως έναν αρχιτέκτονα ή πολιτικό μηχανικό, που θα εκτιμήσει την κατάσταση και θα σας πει τι ακριβώς χρειάζεται.

Ο ειδικός θα συνεκτιμήσει τις ιδιαιτερότητες της κατοικίας, τις ανάγκες της οικογένειας, τις προτιμήσεις σας και το γενικότερο διακοσμητικό ύφος του σπιτιού και θα σας προτείνει την καταλληλότερη λύση. Βέβαια, θα πρέπει να τηρηθούν όλοι σχεδιαστικοί κανόνες και ο γενικός οικοδομικός κανονισμός έτσι ώστε να κατασκευαστεί μια σκάλα με αντοχή και ασφάλεια. Εσείς θα πρέπει να επισημάνετε κάποια συγκεκριμένα στοιχεία στον ειδικό, έτσι ώστε να μην μείνετε απογοητευμένοι από το αποτέλεσμα. Υπάρχουν κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες που πρέπει να προσέξετε στην πορεία κατασκευής της οικοδομής σε ότι αφορά τις σκάλες, έτσι ώστε όταν έρθει ο κατάλληλος χρόνος για την τοποθέτηση του κάγκελου της αρεσκείας σας, να υπάρχουν οι τεχνικές προδιαγραφές που την κάνουν εφικτή με το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα.

– Να θυμάστε ότι η σκάλα μιας κατοικίας χρησιμοποιείται περισσότερο από κάθε άλλο χώρο, γι’ αυτό το λόγο διαθέστε του το δυνατόν περισσότερα εκατοστά.

– Η ύπαρξη φαναριού (το κενό στις ανόδους της σκάλας) να είναι τουλάχιστον 15cm μετά το τέλος του σοβαντίσματος.

– Τα ύψη των πατημάτων (ρίχτι) να προκύπτουν ίδια μετά το στρώσιμο των δαπέδων.

– Σε περίπτωση που θα χρειαστεί να “γεμίσετε” τα σκαλιά, για να είναι ίδια σε ύψος, το “γέμισμα” να’ ναι ισχυρό μπετόν και όχι σοβάδες και τούβλα, διότι κατά την τοποθέτηση του κάγκελου ενδεχομένως να υπάρξουν προβλήματα στήριξης.

– Οι στροφές και οι κούρμπες στις ανόδους μιας σκάλας συμβάλουν σε ένα άριστο αποτέλεσμα.

– Σε περίπτωση που έχετε τοποθετήσει ξύλινα πατώματα χωρίς την προστασία κάγκελου ποτέ μην κατεβαίνετε την σκάλα φορώντας κάλτσες ή οτιδήποτε υφασμάτινο γιατι υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος.

 

– Σε περίπτωση κυκλικής σκάλας, η διάμετρος του κύκλου που απαιτείται είναι 1.20μ και άνω. Μη δεχτείτε εύκολα διάμετρο κάτω του 1.20μ. Στην ανάγκη αλλάξτε την θέση τοποθέτησης της σκάλας.

– Οι κυκλικές σκάλες καταλαμβάνουν τον λιγότερο χώρο σε σύγκριση με τις υπόλοιπες σκάλες.

– Η εξωτερική στήριξη του κάγκελου από τα σκαλιά δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση και είναι εις βάρος του τελικού αποτελέσματος.

– Να έχετε υπ’ όψιν σας ότι το κάγκελο της σκάλας θα είναι το πρώτο έπιπλο του σπιτιού σας, για το λόγο αυτό θα πρέπει να συμπληρώνει την μελλοντική αισθητική του χώρου.

– Κρατήστε φωτογραφικό αρχείο της πορείας της οικοδομής από τα αρχικά στάδια για να έχετε την εικόνα των σωληνώσεων και των καλωδίων σε όλες τις επιφάνειες. Θα σας φανεί πολύ χρήσιμο στο μέλλον.

– Σε περίπτωση θερμαινόμενου πατώματος να γνωρίζετε ακριβώς την έκταση του και το βάθος του από την επιφάνεια του δαπέδου. Στα εσωτερικά μπαλκόνια (αίθρια) οι σωληνώσεις του θερμαινόμενου πατώματος να είναι τουλάχιστον 15cm πριν το τέλος του μπαλκονιού (αίθριο).

– Τέλος ο ιδανικός χρόνος τοποθέτησης είναι όταν έχουν τελειώσει όλες οι οικοδομικές εργασίες (π.χ. ελαιοχρωματισμοί, λούστρα, ηλεκτρικά κ.α.)