«Να κάνουμε τη σκάλα µεγαλοπρεπή γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι διατηρούν στη µνήµη τους τη σκάλα κι όχι το υπόλοιπο σπίτι» είχε πει κάποτε ο Vasari. Από το αυτό το ρητό, μπορείτε να καταλάβετε τη σημασία της σκάλας και πόσο αυτή διαμορφώνει το στιλ στη διακόσμηση ενός χώρου. Βέβαια, εκτός από την αισθητική,  μια σκάλα πρέπει να είναι σωστά κατασκευασμένη έτσι ώστε να υπάρχει ασφάλεια.

ΤΥΠΟΙ

Oι σκάλες αποτελούν τμήματα των κατασκευών με ιδιαίτερες λειτουργικές και αισθητικές απαιτήσεις και πολλές δυνατότητες επιλογών. Όσον αφορά στους τύπους μιας σκάλας είναι χρήσιμο να γνωρίζετε ότι κατ’ αρχάς χωρίζονται στις εξωτερικές (αυτές που οδηγούν στην κεντρική είσοδο, οι σκάλες κινδύνου και οι κοινόχρηστες) και οι εσωτερικές, οι οποίες μπορεί να ενώνουν δύο ορόφους ή δύο επίπεδα ή να δίνουν πρόσβαση στο πατάρι. Επίσης, οι σκάλες ανάλογα με την κάτοψή τους, διακρίνονται σε ευθύγραμμο σχήμα, Γ ή Π, κυκλικές, ελλειψοειδείς και ημικυκλικές. Μια σκάλα μπορεί να έχει και πολλαπλές κατευθύνσεις ενώ στην αγορά κυκλοφορούν οι σταθερές κλασικού τύπου, ο σκελετός των οποίων στηρίζεται μέσω μιας βαθμιδοφόρου στο δάπεδο και τα σκαλιά είναι προσαρμοσμένα σαν σφήνες και οι κρεμαστές, στις οποίες ο σκελετός τους στηρίζεται στις αρχές των ορόφων και υπάρχουν μια ή δύο βαθμιδοφόροι δοκοί.

ΥΛΙΚΑ

Σχετικά με τα υλικά μιας σκάλας, αυτά μπορεί να είναι πάρα πολλά όπως ξύλο, μέταλλο, μάρμαρο, γρανίτης, πλακάκια, μπετόν, πέτρες, συνθετικά υλικά, ειδικά κρύσταλλα, συνδυασμός κάποιων από τα προαναφερόμενα υλικά. Όποιο υλικό και αν προτιμήσετε, αυτό που πρέπει να έχετε κατά νου, είναι ότι πρέπει έχει μεγάλη ανθεκτικότητα στις καταπονήσεις, να μην παραμορφώνεται από το βάρος και να μην φθείρεται από την τριβή. Η επένδυση μιας σκάλας μπορεί να γίνει από ξύλο, μάρμαρο, μέταλλο, γρανίτη, πλακάκι  ή ακόμη και από χαλί και μοκέτα ενώ το στηθαίο μπορεί να είναι χτιστό, να αποτελείται από κάγκελα και να έχει κουπαστή. Οι μεταλλικές σκάλες χρησιμοποιούνταν παλαιότερα για εξωτερική χρήση αλλά σήμερα αποτελούν μια σύγχρονη και μοντέρνα λύση και για το εσωτερικό ενός σπιτιού. Οι μεταλλικές σκάλες είναι συνήθως κυκλικές, υπάρχουν όμως και ευθύγραμμες. Οι ξύλινες σκάλες δίνουν μια ζεστασιά στον χώρο και αποτελούν μια διαχρονική και κομψή λύση ενώ φημίζονται για την ανθεκτικότητά τους. Τα πιο συνηθισμένα είδη ξυλείας που χρησιμοποιούνται είναι σουηδικό, δρυς, οξιά, ιρόκο και μοαόνι ενώ καλό είναι να επιλέξετε σκληρή ξυλεία χωρίς ρόζους. Ακόμη, υπάρχουν και οι σκάλες από μπετόν, οι οποίες είναι οι σταθερές και κατασκευάζονται κατά την οικοδόμηση μιας κατοικίας.

ΣΗΜΕΙΑ SOS

Η ασφάλεια μιας σκάλας είναι το πιο σημαντικό ζήτημα, έτσι ώστε να αποφευχθούν τυχόν ατυχήματα και κακοτεχνίες. Θα πρέπει να έχετε κατά νου ότι είναι καλύτερα να δαπανήσετε περισσότερα χρήματα για τον σκελετό μιας σκάλας και τα σκαλοπάτια καθώς προέχει η ασφάλειά σας και δώστε ένα μικρότερο ποσό για τα κιγκλιδώματα. Επίσης, προσέξτε όλα τα σκαλοπάτια να έχουν μεταξύ τους το ίδιο ύψος και φυσικά να είναι επενδυμένα από αντιολισθητικά υλικά. Αν είστε σε φάση κατασκευής της κατοικίας σας, η οποία θα περιλαμβάνει και μια εσωτερική σκάλα που θα ενώνει δύο ορόφους, τότε καλό είναι γνωρίζετε κάποιους όρους και λέξεις που σχετίζονται με αυτό το δομικό στοιχείο, έτσι ώστε να μπορείτε να συνεννοηθείτε με τους κατασκευαστές. Οι πιο συχνές λέξεις που μπορείτε ακούσετε και συναντήσετε που σχετίζονται με τη σκάλα είναι τα πατήματα (αλλιώς τα σκαλοπάτια), το ρίχτι (η υψομετρική διαφορά από το ένα πάτημα στο άλλο), ο ορθοστάτης (τα κάγκελα), η κουπαστή (το κάγκελο στήριξης που βρίσκεται κατά μήκος της σκάλας), ο άξονας (η κεντρική κολώνα που στηρίζει τη σκάλα), οι βαθμιδοφόροι  (τα μέρη πάνω στα οποία στηρίζονται τα σκαλοπάτια και τα κάγκελα) και τα κιγκλιδώματα (τα κάγκελα και η κουπαστή μαζί).

Τα κατασκευαστικά στοιχεία μιας σκάλας είναι:

  • το κλιµακοστάσιο • οροφή σκάλας, ή ουρανός ή ψάθα • βαθµιδοφόροι σε ξύλινη ή μεταλλική σκάλα • φανάρι (η απόσταση μεταξύ των εσωτερικών

βαθµιδοφόρων) • κεφαλόσκαλο ή το τελευταίο σκαλοπάτι που

βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο µε τη στάθµη ορόφου • περιθώρια ή σκαλοµέρια (τελείωµα κατασκευής µε τα κατακόρυφα στοιχεία) • στηθαίο µε µορφή ολόσωµης κατασκευής ή κιγκλιδώµατος.

 

 

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

Υπάρχουν κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες που πρέπει να προσέξετε στην πορεία κατασκευής της οικοδομής σε ότι αφορά στις σκάλες, έτσι ώστε όταν έρθει ο κατάλληλος χρόνος για την τοποθέτηση του κάγκελου της αρεσκείας σας, να υπάρχουν οι τεχνικές προδιαγραφές που την κάνουν εφικτή με το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα σύμφωνα με την εταιρεία MD Metal Desing.??

  • Η ύπαρξη φαναριού (το κενό στις ανόδους της σκάλας) να είναι τουλάχιστον 15cm μετά το τέλος του σοβαντίσματος.
  • Τα ύψη των πατημάτων (ρίχτι) να προκύπτουν ίδια μετά το στρώσιμο των δαπέδων.
  • Σε περίπτωση που θα χρειαστεί να “γεμίσετε” τα σκαλιά, για να είναι ίδια σε ύψος, το “γέμισμα” να είναι ισχυρό μπετόν και όχι σοβάδες και τούβλα, διότι κατά την τοποθέτηση του κάγκελου ενδεχομένως να υπάρξουν προβλήματα στήριξης.
  • Οι στροφές και οι κούρμπες στις ανόδους μιας σκάλας συμβάλουν σε ένα άριστο αποτέλεσμα.
  • Σε περίπτωση κυκλικής σκάλας, η διάμετρος του κύκλου που απαιτείται είναι 1.20μ και άνω. Μη δεχτείτε εύκολα διάμετρο κάτω του 1.20μ. Στην ανάγκη αλλάξτε την θέση τοποθέτησης της σκάλας.
  • Οι κυκλικές σκάλες καταλαμβάνουν τον λιγότερο χώρο σε σύγκριση με τις υπόλοιπες σκάλες.
  • Η εξωτερική στήριξη του κάγκελου από τα σκαλιά δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση και είναι εις βάρος του τελικού αποτελέσματος.
  • Τέλος, ο ιδανικός χρόνος τοποθέτησης είναι όταν έχουν τελειώσει όλες οι οικοδομικές εργασίες (π.χ. ελαιοχρωματισμοί, λούστρα, ηλεκτρικά κ.α.)