Σίγουρα γνωρίζετε την παροιμία που λέει : τα ακριβά αρώματα μπαίνουν σε μικρά μπουκάλια. Κατ΄ επέκταση ακόμα και οι μικρότεροι σε μέγεθος χώροι, μπορούν να μεταμορφωθούν και να αναδείξουν μια πανέμορφη αισθητική που δεν έχουν σε τίποτα να ζηλέψει τους μεγάλους. Αν το καθιστικό σου είναι μικρό θεωρείτε ότι η διακόσμηση του θα σας δυσκολέψει; Αν ναι, ακολουθείσθε τις συμβουλές μας.

Τα χρώματα

Όταν τα τετραγωνικά είναι περιορισμένα, γνωρίζουμε όλοι ότι: οι χώροι μας θα πρέπει να διαμορφωθούν έτσι, ώστε να είναι λειτουργικοί και να διευκολύνουν την καθημερινότητα. Αυτό γίνεται ακόμα πιο αναγκαίο στα δωμάτια που χρησιμοποιεί ολόκληρη η οικογένεια, όπως είναι το σαλόνι. Για να αποκτήσετε ένα «οπτικό» άνοιγμα στο χώρο, προσπαθήστε να επιλέξετε ζεστά χρώματα, όπως λευκούς, ουδέτερους, γκρι ή μπεζ  ή γήινους τόνους. Επίσης το κίτρινο, στις πιο απαλές του αποχρώσεις, είναι ιδανικές για ένα μικρό χώρο, πχ. το κίτρινο της μπανάνας, είναι μια απόχρωση πολύ φωτεινή. Το έντονο κίτρινο δε συστήνεται για το βάψιμο των τοίχων, γιατί είναι αρκετά έντονο.  Επιπλέον, για ένα μικρό σαλόνι ιδανικές είναι και οι αποχρώσεις, όπως το πορτοκαλί του βερίκοκου, το οποίο δεν είναι πολύ έντονο και συνδυάζεται με ανοιχτά χρώματα. Ο συνδυασμός πορτοκαλί με λευκό είναι πάντα επιτυχημένος, αλλά και το πορτοκαλί με γαλάζιο έχει πολύ στιλάτη αισθητική. Τέλος αν θέλετε να προσθέσετε πινελιές χρώματος, σε όλους του συνδυασμούς, για να φωτίσετε την ατμόσφαιρα, αναζητήστε παστέλ τόνους όπως γαλάζιο του ουρανού, ανοιχτό ροζ ή πράσινο.

Τα έπιπλα

Όταν πρόκειται για τη διακόσμηση ενός μικρού δωματίου, τα έπιπλα πρέπει να διανέμονται με τον καλύτερο τρόπο, ώστε ο χώρος να μην φαίνεται μικρότερος από ό, τι είναι πραγματικά.

  • Τα έπιπλα από διάφανα υλικά έχουν το χάρισμα να κάνουν το δωμάτιο να φαίνεται μεγαλύτερο, καθώς το βλέμμα αλλά και το φως περνά από μέσα και μειώνουν την αίσθηση του περιορισμένου χώρου μεταξύ των επίπλων.
  • Μια μονάδα home theater με ράφια κατά παραγγελία, θα σας δώσει τον χώρο που χρειάζεσαι για βιβλία, διακοσμητικά και άλλα αντικείμενα. Ένας συνδυασμών ανοιχτών ραφιών και κλειστών ντουλαπιών, θα σας δώσει τον έξτρα χώρο που χρειάζεσαι.
  • Οποιοδήποτε και να είναι το μέγεθος του σαλονιού, οι γωνίες πρέπει να αξιοποιηθούν! Ράφια γωνίες, φυτά εσωτερικού χώρου και γωνιακές λάμπες μπαίνουν στην εξίσωση και μεγαλώνουν τον χώρο. Γιατί όταν κοιτάς μια άδεια γωνία, ουσιαστικά την αφαιρείς και κλείνει ο χώρος.
  • Τέλος σημασία έχει να αξιοποιήσετε το χώρο προς τα πάνω, έτσι ώστε να τραβήξετε το βλέμμα και στην τρίτη διάσταση. Το σαλόνι έτσι θα μοιάζει σαν να άλλαξε σχήμα!

Ενσωμάτωση επίπλων

Ένα μικρό σαλόνι μπορεί να πέσει στην παγίδα να φαίνεται παραφορτωμένο κι ακόμα πιο μικρό , αν δεν χρησιμοποιηθούν τα σωστά έπιπλα. Φυσικά, υπάρχουν λύσεις!

  • Μια εξαιρετική ιδέα για να κερδίσετε χώρο είναι να επιλέξετε ένα έπιπλο με το ίδιο χρώμα με τον τοίχο. Αυτό θα βοηθήσει την υπερφόρτωση του περιβάλλοντος με έπιπλα.
  • Ή μπορείτε επίσης να επιλέξετε έξυπνα ή πτυσσόμενα έπιπλα. Αν και είναι μια ελαφρώς πιο ακριβή εναλλακτική λύση. Αλλά αν έχετε υψηλό προϋπολογισμό, αξίζει να επενδύσετε επειδή αξιοποιούν στο έπακρο τον χώρο. Μπορείτε, για παράδειγμα, να επιλέξετε ένα coffee table- σκαμπό, το οποίο όταν έχετε πολλούς επισκέπτες, μπορείτε να το μετατρέψετε σε κάθισμα.

Ένα ρυθμιζόμενο τραπέζι είναι υπέροχη λύση για το σαλόνι. Αν θέλετε να φάτε φαγητό ή πρωινό μπορείτε να το ανεβάζετε ψηλά, ενώ αν θέλετε απλά να ακουμπήσετε το αγαπημένο σας σνακ για να παρακολουθήσετε κάποια ταινία πιο χαλαρά, το κατεβάζετε.