Οι εγληματίες έχουν πλέον αυξηθεί και οι διαρρήξεις ολοένα και αυξάνονται, οπότε τα συστήματα ασφαλείας σε μια κατοικία είναι απαραίτητα. Για το τι είδη συναγερμοί κυκλοφορούν στην αγορά και πως μπορείτε να φυλάξετε καλύτερα το σπίτι σας δίνονται αναλυτικές πληροφορίες.

Συμβουλές ασφαλείας από την αστυνομία

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΤΕ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ ΑΠΟ ΚΛΟΠΕΣ

  • Τοποθετήστε στην κύρια είσοδο της πολυκατοικίας µηχανισµό αυτόματου κλεισίματος πόρτας.
  • Κλειδώνετε τις κύριες πόρτες του διαµερίσµατος µε κλειδαριά ασφαλείας.
  • Κλειδώνετε πάντα όταν φεύγετε, ακόµα κι αν πρόκειται να απουσιάσετε για µικρό χρονικό διάστηµα.
  • Μην αφήνετε ποτέ την κύρια είσοδο ανοιχτή µε στηρίγµατα και προσέχετε ιδιαίτερα αν σας ακολουθήσει κάποιος µέσα στο κτίριο.
  • Εγκαταστήστε ένα σύστηµα συναγερµού ασφαλείας.
  • Τα συστήµατα ασφαλείας της κυρίας εισόδου (θυροτηλέφωνο µε οπτική εικόνα), θα πρέπει να σας επιτρέπουν να αναγνωρίζετε και να ελέγχετε τους επισκέπτες σας. Μην ανοίγετε ποτέ την πόρτα, χωρίς να βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε τον επισκέπτη.
  • Μην αφήνετε ποτέ τις πόρτες των εξόδων κινδύνου ανοιχτές µε στηρίγµατα.
  • Μην αφήνετε ποτέ ξεκλείδωτες ή ανοιχτές τις πόρτες και τα παράθυρα των µπαλκονιών, ακόµα και όταν κάνει ζέστη.
  • Μην δίνετε εφεδρικά κλειδιά του κτιρίου ή του διαµερίσµατός σας σε εργάτες, καθαρίστριες, µπέϊµπυ-σίττερς, φίλους κ.λπ.
  • Όταν µετακοµίζετε να αλλάζετε τις κλειδαριές και τα κλειδιά.
  • Μην αφήνετε δεύτερα κλειδιά της οικίας σας, κάτω από γλάστρες ή χαλάκια.
  • Μην αφήνετε ποτέ µεγάλα χρηµατικά ποσά ή αντικείµενα αξίας στο σπίτι σας και µην γνωστοποιείτε στον κοινωνικό και επαγγελµατικό σας περίγυρο τα περιουσιακά στοιχεία που φυλάσσετε στην οικία σας.
  • Τα γκαράζ και οι αποθηκευτικοί χώροι είναι συνήθης στόχος.

Πως να αυξήσετε την ασφάλεια του σπιτιού σας

  • Η ασφάλεια του σπιτιού σας πρέπει να στηρίζεται σε πολλά επίπεδα. Έτσι θα κάνετε δύσκολη την δουλειά των επίδοξων κλεφτών.Συναγερμοί ασφαλείας που θα υποστηρίζονται από πολλαπλούς ανιχνευτές, σειρήνες και κάμερες αυξάνουν δραματικά τα επίπεδα ασφαλείας του σπιτιού σας
  • Σκεφτείτε όπως οι κλέφτες. Προσπαθήστε για λίγο να μπείτε στην θέση ενός πιθανού διαρρήκτη. Κάντε μια βόλτα περιμετρικά του σπιτιού σας και παρατηρήστε την εικόνα που δίνει. Παρατηρήστε σε ποιά σημεία υστερεί η ασφάλειά σας και σκεφτείτε τρόπους βελτίωσης.
  • Βρείτε τον αδύναμο κρίκο. Μπορεί να πρόκειται για μια αδύναμη πόρτα ή ένα παλιό παράθυρο με ελαττωματική κλειδαριά. Ότι και αν είναι ανακαλύψτε το πριν τον διαρρήκτη και διορθώστε το.
  • Συνεργαστείτε με τους γείτονές σας. Ενημερώστε και ενημερωθείτε για το ημερήσιο πρόγραμμα των γειτόνων σας. Δώστε τους την άδεια να καλέσουν σε βοήθεια τις αρχές αν αντιληφθούν κάτι ύποπτο κατά την απουσία σας.
  • Ρίξτε παντού άπλετο φως. Χρησιμοποιήστε οικονομικές λάμπες σε συνδυασμό με αισθητήρες κίνησης και φωτίστε όλες τις σκοτεινές γωνίες που μπορεί να διευκολύνουν ένα κλέφτη.
  • Μην στέλνετε προσκλήσεις. Αν από το παράθυρό σας φαίνεται ο ακριβός εξοπλισμός σας είναι σαν να προσκαλείτε τους κλέφτες στο σπίτι σας. Αντίθετα οι βαριές αδιαφανείς κουρτίνες στα κουφώματα δεν δίνουν στο πιθανό διαρρήκτη καμμία εγγύηση για το τι θα του αποφέρει ή κλοπή και συνεπώς μειώνουν τις πιθανότητες επιλογής του σπιτιού σας
  • Δημιουργήστε ψεύτικες εικόνες. Φροντιστε το σπίτι σας να φαίνεται κατοικιμένο ακόμα και όταν λείπετε. Χρησιμοποιήστε χρονοδιακόπτες που αναβοσβήνουν σε κάποια χρονικά διαστήματα τα φώτα και την τηλεόρταση ή το ραδιόφωνο.
  • Παρακολουθείστε το σπίτι σας κάθε στιγμή. Χρησιμοποιήστε ένα σύστημα συναγερμού που θα παρακολουθεί συνεχώς την κατάσταση του σπιτιού σας και θα σας ειδοποιεί τηλεφωνικά κάθε φορά που υπάρχει ή υποψία παραβίασης.
  • Οπλίστε τον συνάγερμό σας. Πολλοί ιδιοκτήτες που έπεσαν θύματα κλοπής θα μπορούσαν να το αποφύγουν αν απλά είχαν ενεργοποιήσει το συναγερμό τους!

 

Είδη συναγερμού

 

Αυτόματοι συναγερμοί

Οι αυτόνομοι συναγερμοί διακρίνονται για την απλότητα της λειτουργίας και της εγκατάστασής τους. Η μεγαλύτερη διαφορά τους από μεγαλύτερα μοντέλα συστημάτων ασφαλείας είναι ότι δεν διαθέτουν τηλεφωνητή και μπαταρία ανάγκης.

Συναγερμοί με τηλέφωνο

Οι συναγερμοί αυτής της κατηγορίας έχουν ως βασικό χαρακτηριστικό ότι δεν ειδοποιούν μόνο τοπικά για την πιθανή προσπάθεια παραβίασης αλλά καλούν και στα τηλέφωνα που έχετε ορίσει για να ειδοποιήσουν για το γεγονός.

Συναγερμοί με κινητό

Οι συναγερμοί αυτοί καλούν μέσω του ενσωματωμένου κινητού (Έχουν δοκιμαστεί και προτείνονται μόνο για δίκτυο Vodafone και Cosmote) που διαθέτουν στα τηλέφωνα που έχετε ορίσει για να ειδοποιήσουν για πιθανή προσπάθεια παραβίασης. Επειδή δεν απαιτούν σταθερή τηλεφωνική γραμμή είναι κατάλληλοι για εξοχικά σπίτια αλλά και για σκάφη.

Ασύαρματοι συναγερμοί σπιτιών

Ασύρματα συστήματα συναγερμών ασφαλείας με ιδιαίτερα προηγμένα χαρακτηριστικά για ελαχιστοποίηση των παρεμβολών και της πιθανότητας παραβίασης.

Ασυρματοι ή ενσυρματοι συναγερμοι

Δεν τίθεται θέμα σύγκρισης μετάξυ ενός ασύρματου συστήματος συναγερμού ή ενός ενσύρματου συναγερμού αφού τα πλεονεκτήματα του ασύρματου συναγερμού είναι συντριπτικά υπέρ του. Σ’ ένα σπίτι που είναι ήδη κατοικίσημο και πρέπει να τοποθετηθεί ένα συστήμα ασφαλείας συναγερμού, το τελευταίο που θα ήθελε ο ιδιοκτήτης του είναι να δει σκάψιμο στους τοίχους για να περαστούν καλώδια. Βέβαια υπάρχει και η λύση τα καλώδια να είναι εξωτερικά στους τοίχους με θερμοσυστελλόμενη κόλλα αλλά με το ανάλογο αντιαισθητικό αποτέλεσμα ή με τον κίνδυνο κάποιος να τα τραβήξει και να ξεκολλήσουν ή ακόμα και να ξεκολλήσουν με τον καιρό, από μόνα τους.

Αν σ’ όλα αυτά προσθέσεις και το μεγάλο κόστος εργατικών για την εγκατάσταση ενός ενσύρματου συναγερμού καθώς και υλικών (μεγάλο μήκος καλωδίων) κάνουν την εγκατάσταση του σχεδόν απαγορευτική.

Το ερώτημα που τίθεται από τον ιδιοκτήτη του σπιτιού : Τί να κάνω; να μην βάλω καθόλου συναγερμό;

Μια διάρρηξη, πολύ συχνό φαινόμενο στης μέρες μας, έχει κόστος όχι μόνο από υλικές ζημιές που θα προκληθούν αλλά μεγαλύτερο είναι το κόστος της ψυχικής αναστάτωσης που θα προκληθεί στα άτομα από ένα τέτοιο συμβάν. Μήπως λοιπόν είναι μικρότερο από το κόστος ενός ενσύρματου συναγερμού;

Από την άλλη πλευρά όμως υπάρχει και η λύση των ασύρματων συστημάτων συναγερμού, όπου τα τελευταία χρόνια οι πωλήσεις τους έχουν αυξηθεί κατακόρυφα αφού με την λιγότερη αναστάτωση του χώρου σας (δεν χρειάζεται καμία απολύτως προεργασία, δεν υπάρχουν καλώδια, τρύπες στους τοίχους, στις πόρτες ή και τα παράθυρα) η τοποθέτηση τους είναι τόσο απλή και γρήγορη που μπορεί να γίνει ακόμη και από εσάς τους ίδιους! Επίσης σ’ ένα ασύρματο συναγερμό η κεντρική μονάδα δεν χρειάζεται να είναι στην είσοδο του σπιτιού που «ενοχλεί» αισθητικά αλλά μπορεί να τοποθετηθεί πάνω σ’ ένα έπιπλο ή μια ντουλάπα κτλ (κάπου όμως όχι εύκολα προσβάσιμη). Όπως προαναφέραμε, το κόστος τους είναι κατά πολύ μικρότερο από αυτό των ενσύρματων συναγερμών, τόσο σε θέμα υλικών όσο και σε θέμα εγκατάστασης, μιας και στους ασυρμάτους συναγερμούς δεν χρειάζεται καν η παρουσία εξειδικευμένου προσωπικού και ο χρόνος εγκατάστασης τους είναι πολύ μικρός. Επιπλέον στα συν του ασύρματου συναγερμού είναι η εύκολη, γρήγορη και με μικρό κόστος αναβάθμιση του αφού το μόνο που θα χρειαστεί είναι η αγορά των έξτρα αισθητήρων, παγίδων, ανιχνευτών καπνού, θραύσης κρυστάλλων κτλ και ελάχιστα λεπτά για τον προγραμματισμό τους με την κεντρική μονάδα καθώς και την τοποθέτηση τους με ταινία διπλής όψης.

Όσον αφορά το θέμα αξιοπιστίας ενός ασύρματου συστήματος συναγερμού;

Τα ασύρματα συστήματα συναγερμών ανεπιφύλακτα είναι η καλύτερη λύση για την προστασία του χώρου σας είτε αυτός είναι το σπίτι σας, ο επαγγελματικός σας χώρος ή το εξοχικό σας.

Μελετη και σχεδιασμος της εγκαταστασης ενος συναγερμου

Για την αγορά ενός ολοκληρωμένου συστήματος ασύρματου συναγερμού θα χρειαστεί να κάνετε μια μελέτη για ποια περιφερειακά παρελκόμενα (μαγνητικές επαφές ή παγίδες, αισθητήρες κίνησης ή ραντάρ, ανιχνευτές θραύσης κρυστάλλων, αισθητήρες ανίχνευσης καπνού / διαρροής φυσικού αερίου / διαρροής νερού, ανιχνευτές κίνησης υπερύθρου, πληκτρολόγια, σειρήνες, τηλεχειριστήρια και μονάδες επικοινωνίας κ.α.) θα χρειαστούν ώστε να επικοινωνούν με την κεντρική μονάδα του συναγερμού σας.

Θα πρέπει να λειτουργήσετε σαν να είστε εσείς ο διαρρήκτης. Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές. Κάντε μια βόλτα περιμετρικά της κατοικίας σας. Σημειώστε τα πιθανά σημεία που θα μπορούσε να έχει  πρόσβαση ο κλέφτης όπως τα παράθυρα, οι εξώπορτες, οι μπαλκονόπορτες, τα παράθυρα του μπάνιου, τα παράθυρα στο κλιμακοστάσιο, οι γκαραζοπόρτες κ.α.

Αυτά τα πιθανά σημεία παραβίασης θα πρέπει να τα προφυλάξετε και να εξασφαλίσετε την μη παραβίαση τους. Ακολουθήστε λοιπόν τις παρακάτω οδηγίες για μια σωστή και ολοκληρωμένη μελέτη ενός συστήματος ασφαλείας συναγερμού.

Βήμα 1
Καθορίστε σε πόσα παράθυρα και πόρτες θα τοποθετήσουμε ανιχνευτές για να τους ενσωματώσετε στον συναγερμό. Θα πρέπει στους εξωτερικούς χώρους περιμετρικά του σπιτιού να μην υπάρχει ελεύθερη δίοδο για να παραβιαστεί από τον διαρρήκτη. Έτσι σε κάθε άνοιγμα να υπολογίσετε από μία ασύρματη μαγνητική επαφή.

Βήμα 2
Καθορίστε την πιθανή θέση για τηνκεντρική μονάδα ελέγχου συναγερμού. Να βρείτε το κατάλληλο μέρος ώστε να μην είναι εύκολα προσβάσιμο για τον οποιονδήποτε.

Βήμα 3
Βρείτε την κατάλληλη θέση για να τοποθετήσετε το πληκτρολόγιο όπως κοντά στη πόρτα είσοδου. Θα πρέπει να είναι εύκολα προσβάσιμο ώστε να μπορείτε εύκολα και γρήγορα να οπλίζετε και να αφοπλίζετε το συναγερμό κατά την είσοδο ή έξοδο σας από το σπίτι. Ακόμη μπορείτε να χρεισιμοποιήσετε και επιπλέον ασύρματα πληκτρολόγια για να είναι πιο εύκολος και γρήγορος ο χειρισμός της λειτουργίας του συναγερμού.

Βήμα 4
Αφού έχετε καθορίσει ποσά παράθυρα και πόρτες θα είναι συνδεδεμένα με την κεντρική μονάδα ελέγχου θα πρέπει να επιλέξετε ένα σύστημα ασφαλείας, το οποίο να  μπορεί να ελέγχει όλες τις ζώνες που έχετε στο σπίτι σας. Κάθε παράθυρο ή πόρτα που ενσωματώνεται στο σύστημα μπορεί να θεωρείται ζώνη. Ένα βασικό σύστημα συναγερμού συνήθως περιέχει οκτώ ζώνες. Εντούτοις, πολλοί συναγερμοί επιτρέπουν την επέκταση τους σε συστήματα μέχρι 32 ζώνες.

Βήμα 5
Καθορίστε εάν η τοποθέτηση των καλωδίων είναι δύσκολη για να συνδέθουν από τους αισθητήρες στην κεντρική μονάδα ελέγχου, χρονοβόρα και πολυέξοδη. Αντίθετα μια εύκολη λύση είναι ένα σύστημα ασύρματου συναγερμού που δεν χρειάζονται καλώδια και είναι εύκολο και γρήγορο στην εγκατάσταση του.

Βήμα 6
Αποφασίστε εάν θέλετε μία υπηρεσία κέντρου λήψης σημάτων που θα ελέγχει 24 ώρες το 24ωρο το σπίτι σας. Όμως οι υπηρεσίες αυτές «προσέχουν» το σπίτι σας έναντι μηνιαίας αμοιβής. Μια λιγότερο ακριβή εναλλακτική λύση είναι η τοποθέτηση ενός βασικού συστήματος συναγερμού το οποίο να έχει τη δυνατότητα να συνδέεται με επιλεγμένες τηλεφωνικές γραμμές σας και σε περίπτωση παραβιάσης του σπιτιού σας να ειδοποιήστε άμεσα τηλεφωνικώς.

Βήμα 7
Εξετάστε τον τρόπο ζωής σας. Κάποιο μέλος της οικογένειας σηκώνεται συχνά στο μέσο της νύχτας πχ για ένα πρόχειρο φαγητό, έχετε ένα μεγάλο κατοικίδιο ζώο που περιπλανάται στο σπίτι τη νύχτα. Τέτοιες περιστάσεις θα επηρεάσουν τον τύπο των αισθητήρων κινήσεων που εσείς θα επιλέξετε για να εγκαταστήσετε.

Βήμα 8
Να είστε σίγουρος ότι το σύστημα συναγερμού που επιλέγετε μπορεί να δεχτεί αισθητήρες πυρκαγιάς-προστασίας, αισθητήρες μονοξειδίου του άνθρακα, ανιχνευτές αερίου, καθώς και ανιχνευτές νερού. Επιπροσθέτως, σιγουρευτείτε ότι τα κουμπιά πανικού περιλαμβάνονται ή μπορούν να συμπεριληφθούν στο σύστημα συναγερμού.


Βήμα 9
Επιλέξτε ένα σύστημα συναγερμού φιλικό προς το χρήστη. Επιβεβαιώστε ότι η εισαγωγή των κωδίκων στο πληκτρολόγιο δεν είναι μια περίπλοκη διαδικασία αλλά είναι μια ενέργεια που το κάθε μέλος της οικογένειας μπορεί να μάθει γρήγορα και να το χρησιμοποιεί άνετα.