Λαμβάνοντας υπόψη την τεράστια και ποικίλη προσφορά της αγοράς, η επιλογή μιας ντουλάπας για το υπνοδωμάτιο μπορεί να φαίνεται δύσκολη. Στην πραγματικότητα, λαμβάνοντας υπόψη τους σωστούς παράγοντες και προχωρώντας σταδιακά, ο “δρόμος” γίνεται πιο εύκολος. Η σωστή αξιολόγηση των συνολικών διαστάσεων είναι καθοριστική. Αρχίστε λοιπόν ρωτώντας στον εαυτό σας : είναι καλύτερη μια ντουλάπα με ανοιγόμενες ή συρόμενες πόρτες;

Ας εξετάσουμε την πρώτη περίπτωση. Πρώτα απ ‘όλα είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψη η ακτίνα ανοίγματος, δηλαδή ο χώρος που καταλαμβάνουν οι πόρτες όταν ανοίγουν. Στη συνέχεια, είναι απαραίτητο να προσθέσετε έναν επιπλέον χώρο που διευκολύνει το πέρασμα. Συνολικά, έχετε φτάσει στα 80-100 cm. Συνεχίζετε με το βάθος. Το τυπικό βάθος είναι 60- 40 cm. Όσον αφορά το ύψος, τα πιο δημοφιλή μοντέλα είναι μεταξύ 230- 250 cm, αλλά υπάρχουν και ψηλότερα και χαμηλότερα (μεταξύ 190 και 220 cm). Όσο αφορά το πλάτος, αυτό εξαρτάται από τον αριθμό των θυρών που το συνθέτουν. Η βασική μονάδα με μία πόρτα είναι περίπου 45- 55 cm, οπότε μια δίφυλλη ντουλάπα είναι: μεταξύ 90-165 cm.

Οι ντουλάπες με συρόμενες πόρτες, έχουν όλο και μεγαλύτερη ζήτηση για δύο βασικούς λόγους: αντιπροσωπεύουν μια τέλεια λύση εξοικονόμησης χώρου , καθώς το άνοιγμα των πορτών, δεν χρειάζονται καθόλου χώρο και συνήθως χαρακτηρίζεται από ένα μινιμαλιστικό στιλ. Αλλά πόσα τετραγωνικά χρειαζόμαστε; Οι υπόλοιπες διαστάσεις είναι ίδιες με αυτες με τις ανοιγόμενες πόρτες. Δηλαδή : Το βάθος ίσο με 60 cm – 40 cm και το ύψος από 190 cm έως περίπου 300 cm. Οι συρόμενες ντουλάπες με δύο πόρτες έχουν μέσο πλάτος μεταξύ 180 cm και 220 cm, ενώ αυτές με τρεις πόρτες, κυμαίνονται από 250 cm έως περίπου 350 cm. Βέβαια πάντα υπάρχει η δυνατότητα κάποιας ειδικής κατασκευής.

TIPS : Για τη σωστή επιλογή

Ακολουθούν μερικές πρακτικές συμβουλές που θα σας διευκολύνουν στην επιλογή μιας συνηθισμένης δίφυλλης ντουλάπας.

  • Πρώτα απ ‘όλα, είναι καλό να εξετάζετε πάντα την ιδέα της επιλογής ενός μοντέλου πλήρους ύψους, επειδή – εκτός από το ότι έχει περισσότερη χωρητικότητα – μπορεί να χωριστεί σε δύο μέρη και σας επιτρέπει να τοποθετείτε κάτω τα ρούχα της τρέχουσα σεζόν και πάνω αυτά που σχετίζονται με τις άλλες εποχές.
  • Όλοι γνωρίζουμε ότι για 2 άτομα χρειαζόμαστε ένα ζευγάρι αποθηκευτικών χώρων, για το κάθε ένα. Ωστόσο, η μέγιστη άνεση επιτυγχάνεται με 6 μονάδες. Μην ξεχνάτε, ωστόσο, ότι μια πολύ μεγάλη ντουλάπα σε ένα μικρό δωμάτιο δημιουργεί μια κλειστοφοβική ατμόσφαιρα και εμποδίζει την κίνηση. Λίγοι, όμως θεωρούν ότι ισχύει και το αντίθετο:Δηλαδή μια μικρή ντουλάπα σε ένα μεγάλο δωμάτιο, με τη σειρά της  είναι μια ασυνεπής νότα.
  • Μια ντουλάπα φτιαγμένη στα μέτρα σας, σας δίνει την άνεση να επιλέξετε μέσα από πολλές προτάσεις σε υλικά και στυλ, εκείνο που ταιριάζει περισσότερο στο ύφος και στην προσωπικότητα σας.
  • Τα υλικά, το χρώμα, η επένδυση, των αποθηκευτικών χώρων, εξαρτάται από το ύφος της ντουλάπας που σας αρέσει και αν θέλετε η ντουλάπα διακοσμητικά να είναι ένα αυτόνομο κομμάτι μέσα στο δωμάτιο ή να συμπληρώνει τα υπάρχοντα έπιπλα σας.