Κάθε σχεδιασμός έχει τα δικά του υπέρ, τα μειονεκτήματα και τις προκλήσεις. Δεν χρειάζεται να είστε καλλιτέχνης για να σκιαγραφήσετε την κεντρική ιδέα για το πώς θέλετε το σαλόνι σας!

Αν ασχοληθείτε μόνες σας  και σχεδιάσετε τις ιδέες σας, θα δημιουργήσετε ένα καλύτερο οπτικό στοιχείο για το πώς θα φανούν τα πράγματα προτού τοποθετηθούν και έτσι στη συνέχεια δεν θα χρειαστεί να τα μετακινήσετε πολλές φορές.

Μόλις έχετε περάσει αυτό το βήμα, μπορείτε να απαντήσετε στα παρακάτω ερωτήματα και να αρχίσετε να οργανώνετε το σαλόνι των ονείρων σας!

Εξετάστε το διαθέσιμο χώρο στο σαλόνι σας

Πριν αποφασίζετε πού πρέπει να τοποθετήσετε τα έπιπλα, θα πρέπει να εξετάσετε επίσης: Πού είναι τα παράθυρα; Πόσους τοίχους χωρίς ανοίγματα έχετε;Πού θα σχεδιάσετε το κέντρο ψυχαγωγίας δηλαδή που θα τοποθετήσετε την τηλεόραση ή που θα είναι το τζάκι; Στη συνέχεια εξετάστε τη λειτουργία του καθιστικού σας. Αν διαφορετικές γενιές χρησιμοποιούν το χώρο του καθιστικού,είτε για συζήτηση ή για να παρακολουθούν τηλεόραση, είτε αν σε κάποιο σημείο θα παίζουν επιτραπέζια παιχνίδια ή θα υπάρχει ένα μέρος μόνο για χαλάρωση. Είναι σημαντικό να αποφασίσετε ποια λειτουργία θέλετε να εστιάσετε στο σαλόνι σας. Κάθε λειτουργία σημαίνει διαφορετική δυνατότητα διάταξης! Για παράδειγμα, εάν θέλετε το σαλόνι σας να είναι ως επί το πλείστον για φιλικές συζητήσεις,θα πρέπει να σχεδιάσετε τα έπιπλά σας σε κυκλική μορφή, όπου όλα τα καθίσματα και οι καναπέδες να είναι αντικριστά, για να προωθήσετε τις ευκαιρίες εύκολης συνομιλίας.