Η καλή επιλογή μιας τέντας, σημαίνει ότι γνωρίζουμε από ποιο υλικό είναι κατασκευασμένη η δομή τους και ποιο ύφασμα είναι ανθεκτικό. Αυτές μπορούν να ταιριάζουν με το σπίτι και όχι μόνο με τα έπιπλα του χώρου χαλάρωσης, ή ακόμη και να λειτουργούν ανεξάρτητα από το περιβάλλον και να γίνουν εξαιρετικά  διακοσμητικά στοιχεία . Για το σχεδιασμό τους, αξιολογείται το μέγεθος του παραθύρου ή και του εξωτερικού χώρου που θα καλυφθεί και η ηλιακή έκθεση του κτιρίου, προκειμένου να είναι σε θέση για να επιλέξετε το κατάλληλο ύφασμα. Με βάση αυτά τα χαρακτηριστικά, η κλίση και τα σχήματα της τέντας μπορούν είναι πολλά και διαφορετικά.

Μια τέντα αποτελείται από διαφορετικά στοιχεία, τα οποία είναι: Το ύφασμα : είναι το κύριο μέρος, αυτό που παρέχει πραγματικά την σκιά. Η φέρουσα δομή  ή πλαίσιο, στο οποίο στηρίζεται το πανί. Το κουτί:  ένα προαιρετικό στοιχείο, το οποίο χρησιμεύει ως προστασία για την τέντα όταν τυλίγεται και συνεπώς εκτίθεται σε κακές καιρικές συνθήκες, όπως βροχή, χιόνι ή χαλάζι. Μια εναλλακτική λύση για το κουτί, είναι η λαμαρίνα κάλυψης. Τέλος κάθε δομή τέντας είναι εξοπλισμένη με έναν μηχανισμό για το άνοιγμα και το κλείσιμο της τέντας. Αυτός ο μηχανισμός μπορεί να είναι χειροκίνητος, αυτοματοποιημένος ή ακόμη και μηχανοκίνητος και να ελέγχεται εξ αποστάσεως. Τα χειροκίνητα συστήματα είναι φθηνότερα και συχνά πολύ απλά στη χρήση, αλλά δεν είναι κατάλληλα, για παράδειγμα, για τέντες που καλύπτουν μεγάλες περιοχές. Τα αυτοματοποιημένα συστήματα μπορούν να διαθέτουν πρόσθετες λειτουργίες:

  • ορισμένοι αισθητήρες σε περίπτωση ανέμου ή βροχής κλείνουν αυτόματα την τέντα και αποτρέπουν τη ζημιά στο ύφασμα και τη δομή.
  • Άλλοι αισθητήρες με την παρουσία του ήλιου ανοίγουν αυτόματα την τέντα για να δημιουργήσουν σκιά.
  • Tηλεχειριστήριο για λειτουργία, από μακριά, κ.α.

 

Τύπος υφάσματος

Πρώτα απ ‘όλα, το πρώτο κριτήριο για την επιλογή τέντας είναι ο τύπος υφάσματος που θα αγοράσετε. Για να επιλέξετε αυτό το στοιχείο, πρέπει να ληφθούν υπόψη διάφοροι παράγοντες.

Τα υφάσματα τέντας μπορεί να είναι φυσικά, όπως από βαμβάκι. Ωστόσο, αυτά τα υλικά υπόκεινται σε μούχλα και γήρανση που προκαλούνται από τον ήλιο, τον άνεμο και τη ρύπανση, καθώς και αποχρωματισμό λόγω έκθεσης στον ήλιο. Αν επιλέξετε αντί για φυσικό, ένα ύφασμα από 100% ακρυλικές ίνες, μπορείτε να είστε σίγουροι, γιατί αυτά τα υφάσματα είναι ανθεκτικά, δεν υπόκεινται σε σκίσιμο, σε ξεθώριασμα καθώς υφίστανται ειδική βαφή. Επιπλέον, οι ακρυλικές ίνες υποβάλλονται σε επεξεργασία με ρητίνες και τεφλόν, που τους δίνουν συμπαγή και υδατοαπωθητική ικανότητα. Ως εναλλακτική λύση για το ακρυλικό, μπορείτε να επιλέξετε PVC, με παρόμοιες ιδιότητες.

Τέντα και προστασία

Η τέντα πρέπει πρώτα απ ‘όλα να προστατεύει το δέρμα από τις επιβλαβείς ακτίνες του ήλιου και ο παράγοντας προστασίας μιας τέντας ποικίλλει ανάλογα με ορισμένα χαρακτηριστικά του υφάσματος, όπως :

  • Η σύνθεση των ινών, οι οποίες ανάλογα με το πώς είναι δομημένες, έχουν διαφορετική ικανότητα να απορροφούν και συνεπώς να μην μεταδίδουν τις ακτίνες UV. Οι συνθετικές ίνες είναι οι καλύτερες από αυτή την άποψη
  • Το χρώμα, καθώς τα πιο σκούρα χρώματα είναι πιο ανθεκτικά όχι μόνο στο φως αλλά και στις επιβλαβείς ακτίνες, σε σύγκριση με τα ελαφρύτερα χρώματα. Το μειονέκτημα των σκούρων χρωμάτων, ωστόσο, είναι ότι προσελκύουν πολλή θερμότητα
  • Και το πάχος. Μια πυκνή και συμπαγής ύφανση είναι πολύ πιο αποτελεσματική, από ένα ελαφρύ ύφασμα, στη διαπέραση της υπεριώδους ακτινοβολίας.

 

Επιπλέον κριτήρια

Το δεύτερο κριτήριο για την επιλογή ενός υφάσματος τέντας είναι η αντοχή στο νερό, καθώς η τέντα θα μπορούσε να εκτεθεί σε βροχή, χαλάζι ή χιόνι.

Το τρίτο κριτήριο είναι η αντίσταση στο σχίσιμο, η οποία μπορεί να συμβεί κατά το ανέβασμα ή στο κατέβασμα μιας τέντας. Το τέταρτο κριτήριο για την επιλογή του υφάσματος, είναι η αισθητική : τα σχήματα, τα χρώματα και τα μοτίβα πρέπει να είναι συμβατά με τη συνολική εμφάνιση όχι μόνο του εξωτερικού τμήματος του διαμερίσματος, αλλά και ολόκληρου του κτιρίου εάν ζείτε σε μια πολυκατοικία.

Τέλος για να διατηρήσετε την αντίσταση, την ελαστικότητα και το χρώμα των υφασμάτων μιας τέντας, πρέπει να ακολουθήσετε μερικές απλές συμβουλές:

  • μην «σηκώνετε» την τέντα, όταν το ύφασμα είναι πολύ υγρό.
  • κλείνετε τη τέντα μόλις παρατηρήσετε ότι πρόκειται να βρέξει και να την ανοίξετε ξανά όταν τελειώσει η βροχή.
  • μετά το καλοκαίρι, όπου έχει χρησιμοποιηθεί πολύ, καθαρίστε το πανί με τη βοήθεια ενός όχι πολύ σκληρού σφουγγαριού, σε συνδυασμό με νερό και ουδέτερο απορρυπαντικό
  • μην το καθαρίζετε με πιεστικά, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν βλάβη στο υδατοαπωθητικό στρώμα του υφάσματος, γεγονός που το καθιστά αδιαπέραστο στο νερό.