Ξύλο, μάρμαρο, πλακάκι, είναι μερικά από τα υλικά που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για το δάπεδο της κατοικίας σας, ανάλογα το ύφος που θέλετε να δώσετε στο σπίτι σας. Πέρα από το διακοσμητικό κομμάτι, η επιλογή των δαπέδων είναι σημαντική και μπορεί να θεωρηθεί μια καλή επένδυση.

Η κατάλληλη επιλογή ανθεκτικών υλικών μπορεί να σας προστατέψει από περαιτέρω κόστη και τυχόν επεμβάσεις που μπορεί να χρειαστούν αργότερα, αν υποστούν ζημιές, όπως ειδικό ξύλο ή πλακάκι ή ακόμη και μάρμαρο. Ειδικότερα,  θα ασχοληθούμε με τα δάπεδα της κουζίνας, του σαλονιού και της τραπεζαρίας, για τα οποία χρησιμοποιούνται τα προαναφερόμενα υλικά. Βέβαια, επειδή πρόκειται για κοινωνικούς χώρους, το δάπεδο εκτός από ανθεκτικό θα πρέπει να ταιριάζει και με το γενικότερο διακοσμητικό ύφος της κατοικίας. Ακολουθούν προτάσεις από ανθεκτικά και υψηλής αισθητικής δάπεδα.

Τα δάπεδα είναι οι πλέον καταπονούμενες επιφάνειες κάθε κατοικίας και ειδικά σε κάποιους χώρους που επισκεπτόμαστε όλοι και μάλιστα καθημερινά, όπως το καθιστικό. Γι΄αυτό και πρέπει να επιλέξετε ένα υλικό που είναι ανθεκτικό αλλά και να δίνει υψηλή αισθητική στον χώρο που θα υποδεχτεί επισκέπτες, άρα θα πρέπει να έχει μια πολύ προσεγμένη εμφάνιση. Το συγκεκριμένο δάπεδο αυτού του μινιμαλιστικού καθιστικού έχει καλυφθεί με πλακίδια από πορσελάνη, τα οποία φημίζονται για την αντοχή τους αλλά και την όμορφη εμφάνισή τους. Στην αγορά τα βρίσκει κανείς σε πολλές διαστάσεις, χρώματα και σχέδια ικανά να καλύψουν διαφορετικές αισθητικές απαιτήσεις. Είναι αρκετά ελαφρύ υλικό· για αυτό συνιστάται σε ανακαινίσεις διαμερισμάτων και δουλεύεται πολύ. Αν είναι σωστά επεξεργασμένα και ψημένα στους 1.200 βαθμούς τουλάχιστον, είναι ανθεκτικά και δεν χρειάζονται ειδική μεταχείριση στην καθαριότητα, ενώ αλλάζονται πολύ εύκολα, αν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Μοντέρνο και ζεστό είναι το καθιστικό της φωτογραφίας, το οποίο έχει ντυθεί στα ασπρόμαυρα. Το δάπεδο έχει επενδυθεί από ξύλο, σε σκούρο, μαύρο χρώμα που κάνει τη διαφορά και δίνει μια πολυτέλεια και μεγαλοπρέπεια στον χώρο, ενώ φωτίζεται από τους κατάλευκους καναπέδες. Εκτός από την υψηλή αισθητική ενός ξύλινου δαπέδου υπάρχουν και άλλα πλεονεκτήματα γι΄αυτό το υλικό, καθώς δίνει ζεστασιά σε έναν χώρο, δημιουργεί μια ιδιαίτερα φιλόξενη ατμόσφαιρα και είναι φιλικό προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο. Στην αγορά θα συναντήσετε μια μεγάλη ποικιλία από είδη ξυλείας ειδικά για το δάπεδο, που μπορεί να προσαρμοστεί σε κάθε χώρο και στιλ. Μια βασική κατηγορία διαχώρισης της ξυλείας είναι η μαλακή και η σκληρή, με το πρώτο είδος να προτιμάται, καθώς είναι φθηνότερη και πιο εύκολη στην τοποθέτηση. Τα είδη ξυλείας που χρησιμοποιούνται κυρίως είναι η δρυς, τα τροπικά ή αμερικάνικα ξύλα.