Πολύ συχνά συναντά κανείς σπίτια που στα ‘’νιάτα’’ τους ήταν αισθητικά άψογα. Το πέρασμα του χρόνου όμως άφησε τα σημάδια του και το σύνολο πια θυμίζει εγκατάλειψη. Μια εγκατάλειψη που πολλές φορές, θα μπορούσε να εκλείπει, αν δίναμε λίγο προσοχή, αν διαθέταμε λίγο χρόνο για την επισκευή ορισμένων δομικών στοιχείων. Ένα από τα στοιχεία που ‘’δείχνουν’’ το πέρασμα του χρόνου είναι τα κουφώματα, δηλαδή οι πόρτες και τα παράθυρα,ιδιαίτερα αν αυτά είναι από ξύλο.

Αν δεν θέλετε να αλλάξετε τα παλιά σας κουφώματα,με πιο σύγχρονα και απλά θέλετε να τα συντηρήσετε,εδώ σας δίνουμε τον τρόπο. Για να κάνουμε τα κουφώματα να φαίνονται καινούργια, πρέπει πρώτα να προετοιμάσουμε τις επιφάνειες. Δηλαδή πρέπει να πλυθούν, να φύγει το παλιό χρώμα και λάδι και γενικά, να αποχρωματιστούν με κατάλληλες ουσίες. Αυτές τις περνάμε μ’ ένα φαρδύ πινέλο και περιμένουμε να στεγνώσουν. Στη συνέχεια ξύνουμε την παλιά μπογιά με μια βούρτσα στις λείες επιφάνειες και με σύρμα ή ένα ξύστρο στις γωνίες ή τις ραβδώσεις. Ακόμη μπορούμε αν η μπογιά έχει καταστραφεί πολύ, να την βγάλουμε καίγοντάς την, με ένα καμινέτο. Μετά αφαιρούμε ότι έχει απομείνει με μια ξύστρα και χοντρό γυαλόχαρτο. Ύστερα τρίβουμε όλες τις επιφάνειες με όλο και πιο ψιλό γυαλόχαρτο μέχρι να γίνουν λείες. Τέλος καθαρίζουμε τη σκόνη με ένα πανί βρεγμένο με νέφτι. Το κούφωμα τώρα είναι έτοιμο να βαφτεί και πάλι.

Αφού τελειώσουμε όλη την προετοιμασία, αρχίζει το βάψιμο. Το πρώτο χέρι πρέπει να γίνει με την μπογιά αρκετά διαλυμένη με νέφτι ή διαλυτικό, και με ρυθμικές κανονικές κινήσεις του πινέλου πρώτα κάθετα και μετά οριζόντια. Όταν το πρώτο χέρι έχει στεγνώσει καλά, περνάμε το δεύτερο χέρι με αδιάλυτη μπογιά και χωρίς να μας ανησυχούν οι γραμμές που αφήνει το πινέλο. Αυτές θα εξαφανιστούν πριν η μπογιά στεγνώσει. Αν το παράθυρο έχει γρίλιες ξεκινάτε από αυτές, προχωρώντας από πάνω προς τα κάτω και διαδοχικά από τη μέση προς τις άκρες. Κατόπιν βάφουμε τις πλαϊνές άκρες.

  • Tips: οι ουσίες που βγάζουν το χρώμα είναι καυστικές και πρέπει να χρησιμοποιούνται με προσοχή, προπάντων αν δουλεύουμε σε κλειστούς χώρους. Δουλέψτε με πλαστικά γάντια και παλιά ρούχα.