Εληξε το συμβόλαιο ενοικίου και η σπιτονοικοκυρά σας έχει παράλογες απαιτήσεις; Σας μεταθέσανε στην επαρχία; Θέλετε να πάτε στο εξωτερικό για σπουδές; Αν ανήκετε σε μία από αυτές τις κατηγορίες, σίγουρα θα σας πονοκεφαλιάζουν όλες οι προετοιμασίες για την καινούργια ζωή σας. Γι’ αυτό εμείς θα προσπαθήσουμε να σας απαλλάξουμε τουλάχιστον από ένα μεγάλο βάσανο, τη μετακόμιση. Τι πρέπει να προσέξετε κατά τη διάρκεια μιας μετακόμισης αλλά και πώς θα κάνετε οικονομία είναι οι ερωτήσεις στις οποίες ρίχνουν φως οι ειδικοί.


Οσον αφορά τη διαδικασία μιας μετακόμισης, αυτή ξεκινά από τη συλλογή, ταξινόμηση και συσκευασία των διάφορων μικροαντικειμένων, ειδών ρουχισμού, κ.ά, στη συνέχεια γίνεται η αποσυναρμολόγηση των επίπλων – η αποσύνδεση του ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού και η συσκευασία όλων αυτών με ειδικά προστατευτικά υλικά για την ασφαλή μεταφορά τους, ενώ ακολουθεί η μεταφορά με ειδικά οχήματα. Οταν θα φτάσουν τα αντικείμενά σας στο νέο σπίτι σας, αποσυσκευάζονται και ακολουθεί η επανασυναρμολόγηση των επίπλων, η επανασύνδεση των ηλεκτρικών συσκευών, η επανατοποθέτηση των διαφόρων ειδών και η απομάκρυνση των υλικών συσκευασίας.


Για να μείνετε πλήρως ικανοποιημένοι από τη μετακόμιση, πρέπει να διαλέξετε μια εταιρεία μετακόμισης, το προσωπικό της οποίας να είναι εξειδικευμένο, με τεχνικές γνώσεις και πείρα στον τομέα των μετακομίσεων και όχι ανειδίκευτοι μεταφορείς – εργάτες εμπορευματοκιβωτίων ή άλλων υλικών. Επίσης, είναι απαραίτητη η συμμετοχή τεχνιτών με καλή γνώση διαφόρων ειδικοτήτων όπως ηλεκτρολόγοι, ηλεκτρονικοί, ψυκτικοί, υδραυλικοί, επιπλοποιοί, συσκευαστές, οδηγοί φορτηγών, χειριστές μηχανημάτων. Η σωστή και οργανωμένη συνεργασία όλων αυτών των τεχνιτών, η γνώση της ευαισθησίας των διαφόρων ειδών και η σωστή εκτίμηση των συνθηκών δυσκολίας σε κάθε περίπτωση, θα συμβάλει στη σωστή μετακόμιση, δηλαδή να μην γίνουν λάθη και ζημίες στα αντικείμενά σας.
Ακόμη, η εταιρεία μεταφοράς θα πρέπει να έχει στη διάθεσή της και το απαραίτητο υλικό – τεχνικό εξοπλισμό. Για την αποσύνδεση αλλά και την επανασύνδεση των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών φωτισμού, όπως και για την αποσυναρμολόγηση και επανασυναρμολόγηση των επίπλων, χρειάζονται τα κατάλληλα εργαλεία. Επίσης, για τη σωστή και ασφαλή συσκευασία του οικιακού η επαγγελματικού εξοπλισμού απαιτούνται ειδικά υλικά για την ασφάλεια και προστασία των μεταφερομένων ειδών. Στην αγορά κυκλοφορούν διάφορα επιλεγμένα υλικά, όπως αεροπλάστ, αεροχάρτ, στρετς – φιλμ, ειδικά αφρώδη, σάκοι στρωμάτων, σάκοι ειδών προικός, χαρτοκιβώτια, πλαστικά κιβώτια, ξύλινα κιβώτια – πιατοθήκες, τροχήλατες ντουλάπες μεταφοράς ενδυμάτων. Σημειώστε ότι για την άνετη και ασφαλή μεταφορά απαιτείται η χρήση διαφόρων βοηθητικών μέσων και οχημάτων, όπως καρότσια διαφόρων τύπων, παλετοφόρα, κλαρκ, ανυψωτικά μηχανήματα, γερανοφόρα και ειδικά οχήματα κλειστού τύπου, ανάλογα με τον μεταφερόμενο εξοπλισμό.


7 τρόποι για να κάνετε οικονομία στη μετακόμιση:
1. Μετακομίστε εκτός εποχής. Εχει παρατηρηθεί ότι τους καλοκαιρινούς μήνες, αποφασίζουν οι περισσότεροι να κάνουν μετακόμιση. Με αποτέλεσμα τα γραφεία να «εκμεταλλεύονται» την αυξημένη ζήτηση και να ανεβάζουν τις τιμές συνήθως 10%-20%. Επωφεληθείτε λοιπόν, από αυτήν την κατάσταση και επιλέξτε κάποια άλλη εποχή, αν δεν σας πιέζει ο χρόνος.
2. Ζητήστε προϋπολογισμό του κόστους, ο οποίος να αναφέρει αναλυτικά τις υπηρεσίες που θα σας παράσχουν και πόσο κοστίζουν. Στη συνέχεια επισκεφθείτε όσον το δυνατόν περισσότερα γραφεία για να κάνετε σύγκριση των προϋπολογισμών και να βρείτε το πιο οικονομικό.
3. Πακετάρετε μόνοι σας τις συσκευές. Μπορεί να μην είναι επαγγελματικού επιπέδου, με λίγη προσοχή όμως, θα τα καταφέρετε. Ετσι θα γλυτώσετε το κόστος που επιβαρύνουν για το αμπαλάζ. Οι κούτες πρέπει να είναι γερές, σε καλή κατάσταση και να κλείνουν καλά ώστε να μπορείτε να τις κολλήσετε με ταινία. Πολλές από τις κούτες που θα βρείτε έξω στα σούπερ μάρκετ της γειτονιάς σας είναι ιδανικές και δωρεάν. Προμηθευτείτε χαρτόνια για χωρίσματα και χρησιμοποιήστε χαρτιά για να συσκευάσετε τα εύθραυστα αντικείμενα μέσα στις κούτες.
4. Το ίδιο ισχύει και με την υπηρεσία εκφόρτωσης. Αν έχετε κάποιους γνωστούς που μπορούν να σας βοηθήσουν, εκμεταλλευτείτε τους.
5. Οσον αφορά τις κούτες που θα συσκευάσετε τα υπάρχοντά σας, μπορείτε να τις προμηθευτείτε δωρεάν από το σουπερμάρκετ της γειτονιάς.
6. Τονίστε ότι θέλετε να ασφαλίσετε τα αντικείμενα που θα μεταφερθούν. Μπορεί να πληρώσετε κάτι παραπάνω όμως, σε περίπτωση που χαθούν, δεν θα τα χρειαστεί να πληρώσετε από την τσέπη σας τα καινούργια.
7. Απαλλαγείτε από κάθε τι άχρηστο. Εφόσον κάνετε μια νέα αρχή, δεν χρειάζεται να μεταφέρετε πράγματα τα οποία θα βρεθούν στον κάλαθο των αχρήστων, μετά από λίγο καιρό. Π.χ. πετάξτε τα σπασμένα ή τα παλιά παιχνίδια των παιδιών ή ρούχα που δεν έχετε φορέσει εδώ και χρόνια. Τα αντικείμενα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από άλλους, σκεφθείτε να τα δώσετε στην εκκλησία της γειτονιάς σας ή σε κάποιο ίδρυμα. Πετάξτε λοιπόν, τα άχρηστα αντικείμενα και όχι τα λεφτά σας.