Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, οι αυξημένες ανάγκες μας για «μεταφορά» της εργασίας στο σπίτι, μας πιέζουν σε συνεχείς αναζητήσεις λύσεων ενός χώρου εργασίας μέσα στο σπίτι. Τα έπιπλα γραφείου έχουν γίνει πλέον απαραίτητα στη ζωή μας, γι’ αυτό η αγορά τους πρέπει να γίνεται με βάση τις ανάγκες μας.

Μια γωνιά ή ένα ολόκληρο δωμάτιο πολλές φορές πρέπει να διαμορφωθεί σαν χώρος εργασίας. Βέβαια το τέλειο home office απαιτεί οργάνωση για να είναι λειτουργικό. Δηλαδή πρέπει να προσπαθήσετε να συνδυαστούν οι εργονομικές ανάγκες με τις αισθητικές απαιτήσεις και τις ιδιαιτερότητες του χώρου σας.

 

  • Στο δωμάτιο της εργασίας η διακόσμηση πρέπει να είναι χαρούμενη για να σας φτιάχνει τη διάθεση και να δουλεύετε με κέφι. Πρέπει να έχει εργονομικό σχεδιασμό, με αρκετούς χώρους αποθήκευσης και τα έπιπλα να είναι κατασκευασμένα από ανθεκτικά υλικά. Στις σελίδες που ακολουθούν θα βρείτε λύσεις υψηλής αισθητικής, κατά την άποψή μας, για να εξοπλίσετε τον δικό σας προσωπικό χώρο εργασίας.
  • Το μυστικό για ένα ευχάριστο γραφείο είναι όλα να είναι σε τάξη. Χαρτιά, λογαριασμοί, περιοδικά, χαρτάκια σημειώσεων, αξεσουάρ γραφής κ.α. Το γραφείο είναι ίσως το πιο δύσκολο, σε ότι αφορά τη τάξη, δωμάτιο, αφού διαρκώς γεμίζει από χαρτιά, αντικείμενα κ.ά. Επομένως η οργάνωσή του είναι πολύ σημαντική, για να μπορείτε να συγκεντρώνεστε στη δουλειά σας.
  • Επίσης, ένας άλλος παράγοντας που παίζει ρόλο για την απόδοση και την συγκέντρωσή σας είναι τα χρώματα. Μην αδιαφορείτε για τη δύναμή τους και μην ξεχνάτε ότι οι απαλοί τόνοι του μπλε βοηθούν στη δημιουργικότητα, το κίτρινο συμβάλλει στην πνευματική διαύγεια  ενώ το κόκκινο ή το πορτοκαλί λειτουργούν διεγερτικά.

 

  • Ο χρυσός κανόνας για ένα λειτουργικό γραφείο είναι το φυσικό φως. Αν όμως δεν διαθέτετε αυτήν την πολυτέλεια, του πλούσιου φυσικού φωτισμού τότε προσέξτε την απόδοση των λαμπτήρων που θα χρησιμοποιήσετε, θα πρέπει να πλησιάζει το φυσικό φως ώστε να μην κουράζονται τα μάτια σας. Επίσης ένα γραφείο θα πρέπει να τοποθετείται έτσι ώστε ο χρήστης να μην κάθεται με την πλάτη στο άνοιγμα ή στην φωτεινή πηγή, διότι θα δημιουργούνται σκιάσεις στην επιφάνεια εργασίας κάτι που θα σας κουράσει.  Για το σωστό τεχνητό φωτισμό προτιμήστε τις λάμπες αλογόνου ή φθορίου, αφού παρέχουν πιο καθαρό και ξεκούραστο φως.
  • Μη ξεχνάτε ότι οι καρέκλες των υπολοίπων χώρων δεν είναι κατάλληλες για το γραφείο. Αν δουλεύετε πολλές ώρες, μια καρέκλα τραπεζαρίας για παράδειγμα θα σας προκαλεί μόνιμη κόπωση.
  • Μια αναπαυτική πολυθρόνα είναι αναγκαία στο χώρο εργασίας. Εκεί μπορούμε να διαβάσουμε, να ακούσουμε μουσική, να χαλαρώσουμε για να συνεχίσουμε με όρεξη τη δουλειά μας.
  • Αν δεν έχετε τη δυνατότητα να αποκτήσετε ένα καινούργιο γραφείο, τότε μπορείτε να συντηρήσετε ή να βάψετε το παλιό σας. Αν πάλι τώρα βγήκατε προς αναζήτηση, κλασικά, νεοκλασικά και μοντέρνα γραφεία, υπάρχουν σε μεγάλη ποικιλία στην αγορά. Οι προτάσεις είναι πολλές και έχουν προβλέψει επιπλέον θέματα εργονομίας για ξεκούραστη και άνετη εργασία. Όσο για τις βιβλιοθήκες και τα ντουλάπια, προτιμήστε εκείνα που μπορούν να καλύψουν ολόκληρο τον τοίχο, για να είναι όλα συγκεντρωμένα.
  • Η γωνιά του γραφείου πρέπει διακοσμητικά να είναι ομοιόμορφη. Γι’ αυτό προσπαθήστε τα έπιπλα που το περιβάλλουν να έχουν ίδιο ύφος ή ίδια απόχρωση υλικού.
  • Οι λύσεις αποθήκευσης είναι αρκετές, χάρη στα πολλά, μοντέρνα αλλά και έξυπνα έπιπλα, τα οποία έχουν σχεδιαστεί γι’ αυτόν το σκοπό.