Προστατεύουν την κατοικία από τις κλοπές, τις καιρικές συνθήκες, ενώ παράλληλα συμβάλλουν σημαντικά και στη διακόσμηση. Τι είναι; Η απάντηση είναι απλή και βρίσκεται στα κουφώματα, τα οποία δεν έχουν μείνει ανεπηρέαστα από την τεχνολογία και έχουν εξελιχθεί σε μεγάλο βαθμό. Η επιλογή τους λοιπόν, είναι ιδιαίτερα σημαντική, και πρέπει να λάβετε υπόψιν σας αρκετά σημεία, όπως τι τύπο κουφώματος θα επιλέξετε, το υλικό που είναι κατασκευασμένο, την ασφάλεια που προσφέρει και το κόστος, πριν προβείτε στην αγορά τους και φυσικά τη θέση που θα μπει το κούφωμα για να μην δημιουργηθούν προβλήματα. Μάλιστα, όπως αναφέρουν πολλοί εκτιμητές κατοικιών, ένα από τα στοιχεία που χρήζουν προσοχή κατά την αγορά ενός σπιτιού είναι και τα σωστά κουφώματα.

1.Έχουν τα ξύλινα κουφώματα καλές αποδόσεις και ποια σημεία χρήζουν προσοχή;
«Τα ξύλινα κουφώματα έχουν καλές θερμομονωτικές και ηχομονωτικές ιδιότητες και αισθητικά θεωρείται ότι συμβάλλουν σημαντικά στην καλύτερη εμφάνιση της κατοικίας. Η χρήση του ξύλου στην κατασκευή κουφωμάτων απαιτεί όμως προσοχή, διότι η καλή απόδοσή του και η σωστή τελική εφαρμογή του παράθυρου ή της πόρτας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Πρέπει να διαλέγουμε το κατάλληλο ξύλο για τη συγκεκριμένη χρήση που θέλουμε».

2.Τι μειονεκτήματα παρουσιάζουν τα κουφώματα από PVC;
«Τα κουφώματα από PVC μπορούν να φθαρούν σημαντικά από τον ήλιο, λόγω της επίδρασης της ηλιακής υπεριώδους ακτινοβολίας και της θερμοκρασιακής διακύμανσης. Η υπεριώδης ακτινοβολία πέρα από την εμφάνιση σχισμών στην επιφάνεια των κουφωμάτων, επιφέρει και αλλοιώσεις στο χρώμα τους, οι οποίες είναι πιο έντονες, κυρίως στα λευκά κουφώματα. Όσον αφορά τα πλεονεκτήματα αυτών των κουφωμάτων, αξίζει να αναφερθεί ότι προσφέρουν υψηλό βαθμό θερμομόνωσης και ηχομόνωσης, λειτουργούν αθόρυβα, έχουν μεγάλη αντοχή στην πυρκαγιά, δεν επηρεάζει η λειτουργία τους από το πέρασμα των χρόνων, έχουν μικρό βάρος, ενώ κυκλοφορούν σε πολλούς τύπους, χρωματισμούς». 5. Από τι εξαρτάται η καλή ηχομόνωση και θερμομόνωση που προσφέρουν τα διπλά τζάμια;

3.Από τι εξαρτάται η καλή ηχομόνωση και θερμομόνωση που προσφέρουν τα διπλά τζάμια;
«Την καλή απόδοση των κουφωμάτων αυξάνει η ύπαρξη διπλών ή ακόμη και τριπλών τζαμιών. Τα διπλά τζάμια μειώνουν σε μεγάλο βαθμό την απώλεια θερμότητας από τα παράθυρα τους κρύους μήνες του χειμώνα και ελαττώνουν σημαντικά τη μετάδοση θερμότητας μέσα στην κατοικία από τον ήλιο, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Σημειώνεται ότι τα διπλά, μονωτικά τζάμια κατασκευάζονται με το σύστημα της διπλής σφράγισης και αποτελούνται από δύο υαλοπίνακες με μεταλλικό πλαίσιο ενδιάμεσα. Το κενό ανάμεσα στους δύο υαλοπίνακες κυμαίνεται από 6 ως 24 χιλιοστά και οι υαλοπίνακες είναι συνήθως πάχους 5 ή 6 mm».

4. Ποια κουφώματα προσφέρουν περισσότερη ασφάλεια, τα ανοιγόμενα ή τα ρολά;
«Στην αγορά θα συναντήσετε δύο κατηγορίες κουφωμάτων τα ανοιγόμενα, τα οποία μπορεί να είναι με ρολά ή παντζούρια και τα συρόμενα που μπορεί να είναι χωνευτά ή επάλληλα. Αυτά που θεωρείται ότι προσφέρουν μεγαλύτερη ασφάλεια είναι τα ρολά, ενώ μεταξύ των πλεονεκτημάτων τους είναι κτι ότι ρυθμίζονται στο απαιτούμενο ύψος εύκολα από το εσωτερικό της κατοικίας και διατίθενται σε διάφορα χρώματα, έτσι ώστε να ικανοποιήσουν όλους τους καταναλωτές».