Ο ΧΩΡΟΣ

 

α) Το προτεινόμενο σπίτι των 60 τ.μ. μπορεί να βρίσκεται κοντά ή λίγο πιο μακριά από την θάλασσα, ενός παραθαλάσσιου μέρους ή σε μία ορεινή τοποθεσία. Πώς μπορούμε να εκμεταλλευτούμε την φωτεινότητα αλλά και τα περιορισμένα τετραγωνικά του και να δημιουργήσουμε ευχάριστα δομημένα δωμάτια, τα οποία θα συντροφεύουν αρμονικά τον περιβάλλοντα χώρο;

 

ΕΞΟΧΙΚΟ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ:

Εξοχικό ή όχι, από σχεδιαστική άποψη πρέπει να είναι ένα πολύ σύγχρονο και λειτουργικό σπίτι, στο οποίο θα εξελίσσονται όλες οι λειτουργίες σωστά. Με το σκεπτικό ότι στα εξοχικά χρησιμοποιούνται περισσότερο οι εξωτερικοί χώροι  αλλά και ότι πρέπει να εκμεταλλευόμαστε την όμορφη θέα, η τραπεζαρία μαζί με την κουζίνα «στήθηκε» μπροστά στα διπλά παράθυρα που επικοινωνούν με τη μεγάλη βεράντα. Το καθιστικό, δημιουργήθηκε στο πίσω μέρος του διαμερίσματος, έχοντας δίπλα του την μοναδική κρεβατοκάμαρα. Το δε μπάνιο χωρισμένο σε δύο μέρη, δημιουργήθηκε στο κέντρο έτσι ώστε να χρησιμοποιείται από τους ιδιοκτήτες αλλά και από επισκέπτες. Εξοχικό σημαίνει  λιτοί χώροι, χώροι που δείχνουν φιλοξενία και που κάνουν τον επισκέπτη να νιώθει άνετα και ελεύθερα. Αυτές οι αρχές ακολουθήθηκαν και στις προτάσεις του διακοσμητή μας. Η πέτρα που φαίνεται στο χώρο, αναβιώνει το παραδοσιακό στιλ, του οποίου η αισθητική βασίζεται στα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την ύπαιθρο.

 

ΕΞΟΧΙΚΟ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ:

Με το ίδιο σκεπτικό το μεγάλο παραλληλόγραμμο τραπέζι τοποθετήθηκε κοντά στη βεράντα ενώ όλοι οι υπόλοιποι χώροι, εκτός από τους πιο προσωπικούς, τοποθετήθηκαν σε ένα ενιαίο κομμάτι. Ανοιχτή η κουζίνα βρίσκεται ανάμεσα στην τραπεζαρία και στο καθιστικό, έχοντας στη μέση μία νησίδα – πάγκο φαγητού. Η κρεβατοκάμαρα απομονώθηκε με μία συρόμενη πόρτα, έχοντας το μπάνιο στη μέση και πάλι του προσωπικού και των κοινωνικών χώρων. Τέλος, κάθε εσοχή χρησιμοποιήθηκε για αποθήκευση τόσο των προσωπικών χρηστικών στοιχείων, όσο και των εποχιακών. Όσο για τη διακόσμηση, ιδιαίτερα στην κρεβατοκάμαρα επιλέχθηκε σαν υλικό το ανοιχτόχρωμο ξύλο, ντύνοντας το κρεβάτι με σκεπάσματα στους τόνους του λευκού και του μπλε, τοποθετώντας θαλασσινά αξεσουάρ και βέβαια τοποθετώντας αέρινες λευκές κουρτίνες στο παράθυρο που θα αφήνουν το φως του ήλιου να περάσει, δημιουργώντας ένα περιβάλλον που θα χαλαρώνει και θα ξεκουράζει.