Τι είναι τελικά η ανακαίνιση και πόσο αυτή είναι αναγκαία; Σίγουρα αυτό το ερώτημα απασχολεί ανθρώπους που δεν ζουν σε χώρους εργονομικούς και λειτουργικούς. Γιατί όταν τα δωμάτια και γενικά η κατοικία μας, δεν καλύπτει τις ανάγκες μας, η πρώτη σκέψη είναι πως ορισμένα μειονεκτήματα, μπορούν με τις κατάλληλες παρεμβάσεις να εξαλειφθούν και να αποκαλυφθούν τα δυνατά σημεία των χώρων.
Τις περισσότερες φορές η ανακαίνιση αφορά ενοποίηση των χώρων, που σημαίνει επεμβάσεις σε δομικά στοιχεία γι’ αυτό η παρουσία κάποιου ειδικού είναι απαραίτητη. Το παράδειγμά μας δεν έχει στόχο να αντικαταστήσει τους ειδικούς αλλά να σας δώσει μια εικόνα των παρεμβάσεων που μπορείτε να κάνετε για να αποκτήσετε περισσότερη εργονομία. Όπως θα διαπιστώσετε στην αρχική κάτοψη, η σχεδίαση του σπιτιού είναι αυτή με τους πολλούς διαδρόμους, τον λαβύρινθο για να φτάσετε σε ένα χώρο και τα πολλά μικρά δωμάτια. Ας δούμε λοιπόν τις παρεμβάσεις και το αποτέλεσμα .
Πριν: Καταργώντας τα παλιά χωροταξικά στερεότυπα, θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα σπίτι-πρότυπο που θα προβάλλει τη λειτουργικότητα ως ουσιώδες στοιχείο της ανακαίνισης.
Μετά: Η ανακαίνιση ξεκίνησε από τη λειτουργικότητα των καθημερινών χώρων, εκεί όπου οικογένεια και φίλοι περνούν τις περισσότερες ώρες της ημέρας. Η ενοποίηση των κοινωνικών χώρων κρίθηκε αναγκαία, όπως και ο διαχωρισμός της κάθε λειτουργίας. Ο τοίχος που απομόνωνε το σαλόνι από τον επισκέπτη, γκρεμίστηκε και ο καθιστικός χώρος υπερυψώθηκε. Το αποτέλεσμα ήταν ένας ιδιαίτερος και ξεχωριστός οικείος χώρος υποδοχής με έντονη προσωπικότητα. Η συμβουλή να τοποθετηθεί ένα σαλόνι γωνιακό, μετά το πέρας των εργασιών, θα έδινε στο χώρο, αμεσότητα – διαχωρισμό λειτουργίας – αλλά και ένα σύνολο που δεν θα έμοιαζε στριμωγμένο. Η λύση αυτή είναι αντιπροσωπευτικό παράδειγμα για να διατηρηθούν οι κανόνες των ξεχωριστών – ενιαίων χώρων.