Αν είστε λάτρεις του κρασιού και θέλετε να γεύεστε μαγικές ποικιλίες, μπορείτε να αποκτήσετε μια προσωπική κάβα μέσα στην κατοικία σας. Στο υπόγειο, την κουζίνα ή την αποθήκη του σπιτιού σας, μπορείτε να φτιάξετε τον δικό σας κόσμο του κρασιού.

Δεν είναι μια δύσκολη υπόθεση, αρκεί βέβαια, να ακολουθήσετε συγκεκριμένα βήματα, έτσι ώστε να τηρηθούν κάποιοι βασικοί κανόνες για τη διατήρηση του κρασιού. Η σωστή θερμοκρασία, η υγρασία και ο φωτισμός παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση αλλά και ανάδειξη της ποιότητάς του. Δημιουργώντας λοιπόν έναν ειδικό χώρο στο σπίτι σας για τα κρασιά, όπως μια κάβα στην κουζίνα σας, υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα σημεία στα οποία πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή. Στο παρακάτω προοπτικό σχέδιο, επεξηγούμε πώς να δημιουργήσετε ένα κελάρι στο σπίτι, το οποίο είναι λειτουργικό και ταυτόχρονα έχει ευχάριστο αισθητικό αποτέλεσμα. Οι τοίχοι αυτής της σπιτικής κάβας είναι εν μέρει από μπετόν και εν μέρει από εκτεθειμένα τούβλα.

Όταν πρόκειται για το κελάρι, ένας από τους λόγους που μπορεί να σας οδηγήσει στην εξέταση μιας αλλαγής, συνδέεται με την υπερβολική υγρασία που θα μπορούσε να βλάψει ανεπανόρθωτα τα αντικείμενα που βρίσκονται μέσα σε αυτό. Η θερμοκρασία και η υγρασία σε ένα κελάρι, πρέπει να είναι σταθερές. Αυτό είναι ιδιαίτερα δύσκολο στην Ελλάδα καθώς οι κλιματολογικές συνθήκες αλλάζουν δραματικά ανάλογα με την εποχή. Η θερμοκρασία θα πρέπει να κυμαίνεται από 11οC έως 13οC ενώ η υγρασία θα πρέπει να είναι 65% έως  70%. Η σωστή αντιμετώπιση του προβλήματος είναι απαραίτητη για την εξάλειψή του από την αρχή. Συχνά, προχωράτε στην τοποθέτηση τοίχων από γυψοσανίδες ή διάτρηση του τοίχου για διευκόλυνση του αερισμού. Στην πραγματικότητα, η επίλυση του προβλήματος της υγρασίας δεν είναι εύκολη. Υπάρχουν διάφορες τεχνικές που πρέπει να χρησιμοποιηθούν ανάλογα με το πρόβλημα. Η επόμενη κίνηση είναι η στεγανοποίηση των τοίχων. Χρησιμοποιώντας έναν αφυγραντήρα, θα είναι δυνατή η εξάλειψη των υδρατμών που υπάρχουν στον αέρα, βελτιώνοντας έτσι την ποιότητά του και επιπλέον θα αποφευχθούν όλα τα ενοχλητικά προβλήματα, όπως συσσώρευση σταγόνων νερού στα παράθυρα και τους τοίχους . Αυτό το σύστημα δεν είναι χρήσιμο για την αύξηση της υγρασίας, η προέλευση της οποίας συνδέεται με το έδαφος και η οποία μπορεί να επιλυθεί με στεγανοποίηση των τοίχων με ειδικούς αφρούς έγχυσης.

3D render of a contemporary interior with half in sketch phase

Για να έχετε ένα άνετο και βιώσιμο δωμάτιο, πρέπει να έχετε ένα δάπεδο, ομαλό και ανθεκτικό. Κατά την έναρξη της ανακαίνισης ενός κελαριού, μια θεμελιώδης πτυχή αφορά στο πάτωμα: εάν είναι παλιό και φθαρμένο, συνιστάται να το αφαιρέσετε και να ελέγξετε τα θεμέλια. Για παράδειγμα, με την εγκατάσταση μιας μονωτικής επίστρωσης, το πρόβλημα της αύξησης της υγρασίας μπορεί να αποφευχθεί, καθιστώντας το περιβάλλον πιο υγιές.  Εάν ολόκληρο το δάπεδο πρέπει να αλλάξει, είναι προτιμότερο να προχωρήσετε στην επίστρωση με πλακάκια από πέτρα. Πρόκειται για ένα προϊόν κατάλληλο για εξωτερικούς χώρους και επομένως ικανό να αντέξει ξαφνικές αλλαγές θερμοκρασίας, ανάλογα με τις διαφορετικές εποχές του έτους. Η εγκατάσταση με τους κατάλληλους αρμούς εγγυάται και τη μεγαλύτερη χρονική διάρκεια. Σε κάθε περίπτωση, αποφύγετε την τοποθέτηση ξύλου: η παρουσία έστω και ελάχιστου βαθμού υγρασίας, θα βλάψει την επιφάνεια σε σύντομο χρονικό διάστημα και θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά σε περίπτωση πλημμύρας.