Για τη λειτουργικότητα ενός χώρου ο σωστός φωτισμός είναι αναμφισβήτητος. Η διακοσμητική όμως αξία του δεν εξαντλείται στον κεντρικό ή τοπικό φωτισμό. Ακόμη και οι ειδικοί του feng shui υποστηρίζουν ότι ο καλός φωτισμός δημιουργεί μια γιάνγκ (αρσενική) ενέργεια.  Ο φωτισμός έχει τη δυνατότητα να διαμορφώνει την ατμόσφαιρα σε έναν χώρο.

Οι ειδικοί κάνουν λόγο για τρία βασικά είδη φωτισμού: το γενικό, που φωτίζει όλο το χώρο, τον τοπικό που προσφέρει άμεσο και επαρκές φως σε μια συγκεκριμένη επιφάνεια και τον ατμοσφαιρικό που οριοθετεί περιοχές που καθορίζουν τη διάθεση. Εμείς είμαστε εκείνοι που καλούμαστε να αποφασίσουμε ποιος τύπος φωτισμού ενδείκνυνται για κάθε χώρο και χρήση. Τα φωτιστικά που θα επιλέξετε, σύμφωνα με το προσωπικό σας γούστο, άλλοτε εκτελούν χρέη χρηστικά και άλλοτε διακοσμητικά. Πριν επιλέξετε ένα φωτιστικό ή κάποιο γενικό φωτισμό θα πρέπει να λάβετε υπόψη  σας τόσο τις ανάγκες του χώρου σας όσο και το στιλ διακόσμησης. Ο φωτισμός γενικά θα πρέπει να εναρμονίζεται με το ύφος και το στιλ ενός σπιτιού. Για τον λόγο αυτό σκεφτείτε αν ταιριάζει στιλιστικά, χρωματικά αλλά και ποιοτικά ο οποιοσδήποτε φωτισμός που φαντάζεστε, πριν προβείτε σε κάποια επιλογή.

 

Κάθε σπίτι μπορεί να χωριστεί σε τρεις ζώνες: Η πρώτη είναι η λεγόμενη «βοηθητική ζώνη» και περιλαμβάνει τους διάφορους βοηθητικούς χώρους όπως τη σκάλα, την είσοδο, το διάδρομο κ.ά. Η δεύτερη είναι η «κοινωνική ζώνη» που αποτελεί τους χώρους κοινωνικών συναναστροφής και τέλος η τρίτη ζώνη είναι η λεγόμενη «Ιδιωτική ζώνη» όπου η οικογένεια ικανοποιεί τις βασικές της ανάγκες. Ο κάθε χώρος  χρειάζεται τον δικό του φωτισμό ανάλογα τη χρήση του δωματίου. Ο γενικός φωτισμός είναι διάχυτος και αντικαθιστά το φυσικό φωτισμό, ο τοπικός είναι αναγκαίος για την εργασία, ο ατμοσφαιρικός ή αλλιώς έμμεσος φωτισμός είναι ιδανικός για χαλάρωση, γι΄ αυτό και συνήθως υπάρχει σε δωμάτια πολλαπλών χρήσεων και ο θεατρικός είναι κατάλληλος για εφέ. Κάθε ζώνη απαιτεί διαφορετικό φωτισμό και απαραίτητα όλες απαιτούν ποιοτική και σωστή μελέτη. Γι’ αυτό, αν σχεδιάζετε τώρα το φωτισμό του σπιτιού σας, διαθέστε λίγο χρόνο για να οργανωθεί σωστά αυτή η τόση σημαντική εργασία. Αν πάλι απλά θέλετε να μεταβάλλετε την ήδη υπάρχουσα δομή, τότε σας διαβεβαιώνουμε ότι υπάρχουν απεριόριστες λύσεις που μπορούν να μεταβάλλουν τον ήδη υπάρχων κακό φωτισμό.

 

Ο φωτισμός παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο σε κάθε χώρο και ιδιαίτερα στο καθιστικό όπου πραγματοποιούνται πολλές λειτουργίες. Το καθιστικό χρειάζεται μια γκάμα από φωτιστικά που να ταιριάζουν σε αυτές τις χρήσεις. Με την ίδια λογική μπορούμε να φωτίσουμε και το χώρο του σερβιρίσματος, όπου ο φωτισμός πρέπει να είναι απαλός και φιλόξενος. Στην τραπεζαρία πρέπει να αποφεύγονται τα έντονα φώτα από ψηλά που δημιουργούν σκιές στα πρόσωπα όσων κάθονται στο τραπέζι. Γι’ αυτό η περιμετρική τοποθέτηση των σποτ τα οποία λειτουργούν με ντίμερ (αυξομειωτή της έντασης), είναι κατάλληλα για την ώρα της πέψης και της συζήτησης. Την ώρα του φαγητού, κρεμαστά φωτιστικά, τα οποία θα κατεβαίνουν αρκετά κοντά στο τραπέζι, θα βοηθήσουν στην απόλαυση του καλού φαγητού. Επίσης, για περισσότερη οικονομία ρεύματος στα φωτιστικά χρησιμοποιήστε λάμπες με λίγα βατ. Στην κρεβατοκάμαρα ο φωτισμός θα πρέπει να είναι διακριτικός.

Για το διάβασμα προτιμήστε φωτιστικά επιτραπέζια ή δαπέδου με χαμηλό φωτισμό. Βέβαια ο κεντρικός φωτισμός είναι απαραίτητος αλλά καλό είναι να μην έχει υπερβολικό φως. Τέλος, προσπαθήστε να τονίσετε κάποια σημεία με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, γιατί έτσι θα δημιουργήσετε πιο καλλιτεχνικό σκηνικό.