Οι κουρτίνες και γενικότερα τα υφάσματα παίζουν σημαντικό  ρόλο στην διακόσμηση του χώρου σας, καθώς μπορούν να καθορίσουν το στιλ. Η επιλογή του τύπου της κουρτίνας  δεν είναι πάντα μια εύκολη απόφαση. Όταν ξεκινάτε για αγορά κουρτίνας, θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας διάφορους  παράγοντες, όπως τον τύπο του δωματίου, το ύφος της διακόσμησης κ.α. Οι κουρτίνες υπάρχουν σε ποικίλα υφάσματα. Στην αγορά θα συναντήσετε μεταξωτά, βαμβακερά, βελούδινα, μπροκάρ, σενίλ, ταφτά, καραβόπανο, πολυτελή, εμπριμέ, ριγέ, με γεωμετρικά σχέδια, με λουλούδια, τα οποία μπορούν να ικανοποιήσουν ακόμη και τα πιο απαιτητικά γούστα. Βάλτε τη φαντασία σας, ρωτήστε έναν διακοσμητή και τολμήστε να διαλέξετε υφάσματα σε τελείως διαφορετικό στιλ από αυτό που είχατε μέχρι σήμερα στο σπίτι σας. Σε  κλασικό εσωτερικό προτείνονται μεταξωτές κουρτίνες, που δίνουν κομψότητα στο χώρο. Σε παραδοσιακό στιλ διακόσμησης επιλέξτε κουρτίνες με φλόραλ σχέδια ή μοτίβα από την εξοχή. Υπάρχουν διάφορα σχέδια ραφής των κουρτινών, ανάλογα με το χώρο που θα τοποθετηθούν και το ύφος της διακόσμησης . Αναφέρουμε ενδεικτικά τα εξής σχέδια, μπαλούν (Balloon), ρόμαν (Roman), απλή σούρα, λαμπρικέν, αμερικάνικη πιέτα, τιράντες, με trucks (με ή χωρίς φάσα), κουφόπιετα, vanity, φιογκάκι, σμόκιν, κ.ά. Η συνέχεια είναι αφιερωμένη σε διαφόρους κανόνες-μυστικά, έτσι ώστε το αποτέλεσμα να ενισχύει την άψογη αισθητική σας.

ΚΡΕΜΑΣΤΕ ΤΗΝ

Άλλη μια σημαντική λεπτομέρεια για να εντυπωσιάσετε με τις κουρτίνες σας, είναι ο τρόπος που θα τις κρεμάσετε. Υπάρχουν πολλοί τρόποι ανάλογα με το ύφασμα, το σχέδιο, το κουρτινόξυλο και φυσικά το ύφος που θέλετε να δώσετε. Στην αγορά θα συναντήσετε κλιπς, κρίκους, λωρίδες, που στην κυριολεξία δίνουν άλλο νόημα και στιλ στις κουρτίνες. Αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη και μη ξεχνάτε ότι οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά και μπορούν να αλλάξουν τελείως το ύφος ενός χώρου. Όπως για παράδειγμα μπορείτε να δέσετε ένα φιόγκο πάνω στο κουρτινόξυλο για μια πιο

χαριτωμένη κουρτίνα, να κρεμάσετε την κουρτίνα από σπάγκο, από κορδόνι που θα το δέσετε κόμπο, κ.ά. Βέβαια, μπορείτε να πρωτοτυπήσετε, χρησιμοποιώντας δικές σας προτάσεις και λύσεις, όπως να τις δέσετε με ένα μαντίλι, ένα κολιέ, ένα λουράκι και ό,τι άλλο φανταστείτε.

ΚΟΥΡΤΙΝΟΞΥΛΑ

Η επιλογή υφάσματος σε μια κουρτίνα παίζει σημαντικό ρόλο αλλά δεν αρκεί για να φαίνεται ωραία και να μεταμορφώσει τελείως τον χώρο που θα τοποθετηθεί. Μεγάλη σημασία έχει το κουρτινόξυλο αλλά και ο τρόπος που θα κρεμαστεί η κουρτίνα. Στην αγορά κυκλοφορεί μια μεγάλη ποικιλία από κουρτινόξυλα όσον αφορά στο υλικό τους και το σχέδιό τους. Τα πιο δημοφιλή υλικά για τα κουρτινόξυλα ή τις βέργες είναι το πλαστικό, το ξύλο, το σίδερο ή ο μπρούτζος. Για τη σωστή επιλογή τους, όμως, θα πρέπει να γνωρίζετε κάποια μυστικά, όπως ότι μια σκαλιστή και όμορφη γύψινη κορνίζα δεν έχει ανάγκη από τίποτα παραπάνω από ένα απλό μεταλλικό κουρτινόξυλο  ενώ σε μια δύσκολη γωνιά μπορείτε να τοποθετήσετε ένα ειδικό καμπυλωτό σιδηρόδρομο. Ακόμη, μια απλή, ξύλινη κορνίζα μπορεί να αλλάξει τελείως με τη χρήση μπρούτζινων γάντζων και καψούλια ενώ τα κουρτινόξυλα και τα διακοσμητικά άκρα ταιριάζουν περισσότερο στις κλασικές κουρτίνες. Λάβετε υπόψη σας ότι τα κλιπς που συνηθίζονται τελευταία σε πολλές κατοικίες και κυκλοφορούν σε μεγάλη ποικιλία τόσο μεγεθών όσο και σχεδίων, δίνουν μια ανεπισημότητα στη διακόσμηση και κάτι πιο ανάλαφρο. Επιπρόσθετα, άκρα με γαλλικές αντίκες και διακοσμητικοί κρίκοι μπορεί να εντυπωσιάσουν περισσότερο αν συνοδευτούν με αφοδράριστες κουρτίνες από κάτω ενώ οι διακοσμητικοί φιόγκοι που δένουν την κουρτίνα είναι ιδιαίτερα χαριτωμένοι.

 

 

 

TIPS

 • Αν θέλετε να δώσετε στους άχρωμους  τοίχους σας μια λαμπερή όψη, επιλέξτε κουρτίνες με τολμηρά χρώματα. Η επιλογή τους δε, θα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με την εποχή, για παράδειγμα, για το χειμώνα επιλέγουμε μεταξωτά υφάσματα ενώ το καλοκαίρι, τα βαμβακερά εξυπηρετούν περισσότερο.
 • Όταν χρησιμοποιούνται διπλές κουρτίνες, καλό είναι οι εσωτερικές κουρτίνες, να έχουν πιο ανοιχτό χρώμα ή λευκό, διάφανο ύφασμα για να μπορεί να μπαίνει το φυσικό φως του ήλιου. Για τις εξωτερικές κουρτίνες, ένα ύφασμα πιο σκούρο και πιο χονδρό θα τόνιζε τις εσωτερικές και συγχρόνως θα σκίαζε όταν αυτό κρινόταν απαραίτητο.
 • Ανεξάρτητα με το είδος της κουρτίνας που θα επιλέξετε, φροντίστε να εξυπηρετεί το σκοπό της και από πλευράς λειτουργικότητας  και από πλευράς καλαισθησίας.
 • Εάν τα ανοίγματά σας είναι ανατολικά ή δυτικά τότε δέχονται άμεσο ηλιακό φως κατά το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου, οπότε πρέπει να διαλέξετε υφάσματα για κουρτίνες που ελαχιστοποιούν την εισερχόμενη ποσότητα θερμότητας.
 • Αν θέλετε να δώσετε ύψος σε έναν χαμηλοτάβανο χώρο, επιλέξτε κουρτίνες με ρίγες.
 • Αν πάλι ο χώρος σας είναι περιορισμένος και έχει έντονα χρώματα, επιλέξτε μονόχρωμες κουρτίνες και σε φωτεινές αποχρώσεις.
 • Στα υπνοδωμάτια καλό είναι να επιλέξετε τραπαρίες, για να σκοτεινιάζετε το δωμάτιο και για να κρατήσετε μακριά τον πρωινό ήλιο.
 • Οι λευκές, διάφανες κουρτίνες είναι μια σταθερή λύση για τις κρεβατοκάμαρες, ανεξάρτητα το στιλ και με σίγουρη την επιτυχία.
 • Ένα κοριτσίστικο δωμάτιο μπορεί να έχει δαντελένιες κουρτίνες, ενώ η κουρτίνα σ’ ένα αγορίστικο δωμάτιο πρέπει να συνδυάζεται απλά με τα υπόλοιπα χρώματα του χώρου.
 • Επιλέξτε μια απλή κουρτίνα ρόμαν, για την κουζίνα σας, για να εξασφαλίσετε την ιδιωτικότητα αλλά και υψηλή αισθητική.
 • Στο μπάνιο προτιμήστε κουρτίνες ή στόρια από ειδικό υλικό που αντέχει την υγρασία και τα νερά.