Ζούμε σ’ έναν τόπο όπου ο λαμπερός ήλιος και το όμορφο κλίμα, ανά τον κόσμο είναι ζηλευτά. Αν σε όλα αυτά προστεθεί και η «τύχη» ενός όμορφου κήπου ή βεράντας τότε το όνειρο γίνεται πραγματικότητα. Αν και οι προσωπικές μας ανάγκες διαφέρουν πολύ, κοινή μας επιθυμία είναι η σωστή εκμετάλλευση κάθε εκατοστού των εξωτερικών μας χώρων. Ποιοι όμως είναι οι κανόνες για να έχουμε πάντα πράσινες και σωστά διαμορφωμένες οάσεις; Ζήστε αυτό το χώρο, καταγράψτε τις ανάγκες σας, δείτε τα γειτονικά οικόπεδα τι φυτά φιλοξενούν και συζητήστε με τους ειδικούς.

Αν πάλι η ανυπομονησία σας είναι μεγάλη, ξεκινήστε αλλά τηρήστε κάποιους κανόνες.

Οι προτάσεις μας μπορεί να σας εμπνεύσουν, μια που οι προτεινόμενοι χώροι ίσως έχουν κάποιες ομοιότητες με τους  δικούς σας.

Απλός αλλά εντυπωσιακός είναι ο κήπος που σας παρουσιάζουμε και ταιριάζει κυρίως σε ανθρώπους του σήμερα, που τρέχουν και θέλουν την απόλυτη χαλάρωση. Η τέλεια χωροδιάταξή του είναι αποτέλεσμα ενός καλού σχεδιασμού, που έχει εκμεταλλευθεί κάθε γωνία και τετραγωνικό μέτρο.   Όπως μπορείτε να δείτε δημιουργήθηκε ένας αίθριος χώρος, για να απολαμβάνουν όλο το χρόνο οι ιδιοκτήτες την φύση αλλά και να απολαμβάνουν το γεύμα τους, μέσα στο πράσινο και τα χρωματιστά λουλούδια. Ψηλά δέντρα σε διάφορα σημεία του εξωτερικού χώρου αλλά και στην οριοθέτηση του οικόπεδου. Ένα ακόμη σημείο που χρήζει προσοχής είναι η ύπαρξη σκίασης. Στην αντίθετη πλευρά του σπιτιού  κατασκευάστηκε μια πέργκολα. Η σκίαση μπορεί να γίνει από μια τέντα ή από αναρριχώμενα φυτά και από κάτω τοποθετήθηκε ένα τραπέζι και καρέκλες για καφέ και γεύματα. Το ιδανικότερο χρώμα της πέργκολας είναι αυτό του φυσικού ξύλου που φωτίζει και δεν τραβάει την προσοχή. Αναρριχώμενα φυτά, εποχιακά φυτά σε γλάστρες και θάμνοι που ανθίζουν, θα προσθέσουν χρώμα στο σύνολο.

Ένας κήπος μπορεί να διαθέτει διάφορα εντυπωσιακά στοιχεία έτσι ώστε να κλέβει την παράσταση και να μαγεύει τους ιδιοκτήτες αλλά και τους τυχερούς καλεσμένους τους. Μπορεί επίσης να αφήσει την απλότητα να γίνει σημείο εστίασης του βλέμματος.

Αν λοιπόν το εξοχικό σας είναι στην πλαγιά ενός ορεινού χωριού, αποφύγετε τα δένδρα με μεγάλη ανάπτυξη και αφήστε την θέα να κλέψει την παράσταση.

Μελετώντας με προσοχή τον προτεινόμενο εξωτερικό χώρο, θα διαπιστώσετε ότι το πράσινο είναι το κυρίαρχο χρώμα. Ο συνδυασμός θαμνωδών φυτών και λουλουδιών διαφορετικών αποχρώσεων, είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποκτήσει «πνοή» αυτή η καλαίσθητη κατασκευή.

Ο κήπος διαθέτει μια πλακόστρωτη βεράντα η οποία προσφέρει άνεση, σκιά, δροσιά και προστασία. Οι δύο ξαπλώστρες δημιουργούν ευχάριστη ατμόσφαιρα και υποδεικνύουν το σημείο χαλάρωσης. Για να υπάρχει ομοιομορφία σε υλικά και χρώματα, το οίκημα βάφτηκε σε λευκό χρώμα.

Μια άλλη προσέγγιση σχεδιασμού κήπου, είναι ο προτεινόμενος, όπου ο εξωτερικός χώρος χωρίστηκε σε ζώνες χαλάρωσης, διασκέδασης, φαγητού.

Η βεράντα στο πλάι του σπιτιού, απάνεμη, φιλοξενεί το σημείο φαγητού και καφέ. Ένα ακόμη στοιχείο που μπορεί να κάνει τον κήπο σας ξεχωριστό, είναι η μεγάλη πισίνα που κατασκευάστηκε στο πίσω μέρος του σπιτιού. Ένα δενδροφυτεμένο κομμάτι, την απομονώνει και ταυτόχρονα δημιουργεί την απαιτούμενη σκιά. Ο σχεδιασμός των διαδρόμων παίζει πρωταρχικό ρόλο στη διαμόρφωση των εξωτερικών χώρων, η επιτυχία όμως κρίνεται, σε ένα μεγάλο ποσοστό, από την επιλογή της επίστρωσης.

Τα μονοπάτια και η επένδυση των εξωτερικών χώρων, είναι από τα στοιχεία που πρέπει να προσαρμόζονται στη λειτουργία και την αισθητική του χώρου αλλά και στο φυσικό περιβάλλον.

Είναι βασικό να επιλέξουμε αντιολισθητικά υλικά, με μεγάλες αντοχές στις καταπονήσεις, τις μεταβολές της θερμοκρασίας και του παγετού.