Το στοιχείο που θα κάνει τον κήπο ή την βεράντα σας να ξεχωρίζει είναι το υλικό αλλά και ο τρόπος που θα τοποθετηθούν τα έπιπλα.

Τα έπιπλα κήπου και βεράντας θα πρέπει να είναι τόσο πρακτικά, όσο και εντυπωσιακά. Η επιλογή τους απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, ειδικά αν σκοπεύετε να μην τα φυλάτε κάτω από υπόστεγα ή σε κάποια αποθήκη τους κρύους μήνες του χρόνου. Επίσης, η άνεση είναι απαραίτητη στα έπιπλα, αν σκεφτούμε πόσες ώρες θα περνάτε σε αυτές. Καλό είναι λοιπόν οι καρέκλες ή οι πολυθρόνες να είναι σχεδιασμένες με βάση τις ανατομικές ανάγκες σας.

Ένας σημαντικός παράγοντας για την αγορά των επίπλων κήπου είναι ο χώρος στον οποίο θα τοποθετηθούν. Στους περιορισμένους χώρους απαιτούνται ελαφριά και πτυσσόμενα έπιπλα για να μπορείτε να τα ανοίγετε και να τα κλείνετε δημιουργώντας χώρο, όταν χρειάζεται. Ως προς το υλικό τους, τα έπιπλα κατατάσσονται στις εξής κατηγορίες: Από μασίφ ή ημιμασίφ εμποτισμένη ξυλεία ώστε να αντέχουν στις καιρικές συνθήκες. Πολύ διαδεδομένα είναι τα έπιπλα από ξύλο teak, τα οποία πολύ συχνά φέρουν και άλλα στοιχεία στην κατασκευή τους όπως βαμβακερό ύφασμα, από bamboo ή ratan τα οποία είναι πιο μοντέρνα. Τα μεταλλικά έπιπλα τα οποία διατίθενται σε πτυσσόμενα ή σταθερά και τα ελαφριά και πρακτικά έπιπλα από αλουμίνιο, ιδανικά για περιορισμένους χώρους όπως οι στενές βεράντες. Ωστόσο, ο σχεδιασμός τους είναι μοντέρνος και γι’ αυτό δεν ταιριάζουν σε όλους τους χώρους.

 

 

TIPS

 

 • Το σχέδιο και τα υλικά των επίπλων θα πρέπει να εναρμονίζονται με τον περιβάλλοντα χώρο. Υπάρχουν στο εμπόριο σήμερα υλικά όπως το teak, το καλάμι, το σχοινί κ.α. που είναι πραγματικά «κοσμήματα» για τους χώρους μας.
 • Έπιπλα διπλής χρήσης ή κυλιόμενα είναι τα απαραίτητα συμπληρωματικά στοιχεία, για ένα λειτουργικό και άνετο καθιστικό εξωτερικού χώρου.
 • Αν ο χώρος σας το επιτρέπει, αγοράστε μία πολυθρόνα ριλάξ ή παραλίας η οποία θα σας επιτρέψει να χαλαρώσετε και να απολαύσετε τον όμορφο ήλιο της Ελλάδας.
 • Ένα μεγάλο τραπέζι είναι δύσκολο να μετακινηθεί, γι’ αυτό τοποθετήστε μικρότερα τα οποία και θα σας διευκολύνουν και θα πιάνουν λιγότερο χώρο.
 • Η απλότητα και η φυσικότητα είναι οι καλύτεροι σύμβουλοι στην προσπάθειά  μας να δώσουμε το προσωπικό στίγμα και ύφος στο χώρο που μας φιλοξενεί τις ημέρες και τους μήνες της ξεγνοιασιάς. Άλλες πάλι φορές μπορεί να παίξουν τον καθοριστικότερο ρόλο «παντρεύοντας» την αρχιτεκτονική του σπιτιού με αυτή του κήπου.
 • Η επιλογή των επίπλων όσον αφορά στο υλικό γίνεται καθαρά βάσει των προτιμήσεών σας. Θα πρέπει όμως να λάβετε υπόψη σας και παράγοντες όπως οι κλιματολογικές συνθήκες, οι διαστάσεις του χώρου κ.α.
 • Τα βερνικωμένα έπιπλα κατά κανόνα, δεν αντέχουν στην μακροχρόνια έκθεση στον ήλιο γι’ αυτό ρωτήστε πριν την αγορά τους αν είναι κατάλληλα για τον χώρο που προορίζονται και αν έχουν το πλεονέκτημα της εύκολης μετακίνησης για να μπορούν έτσι να αποθηκευτούν αν αυτό κριθεί απαραίτητο.
 • Οι καρέκλες από μέταλλο και ειδικό ξύλο είναι μοντέρνες, λειτουργικές και ανθεκτικές και κάνουν άνετη τη διαμονή μας.
 • Η αντοχή, η μακροβιότητα και η ωραία εμφάνιση του ξύλου το κάνουν ένα από τα πιο αγαπημένα υλικά. Τα σκληρά ξύλα όπως το teak χρειάζονται πέρασμα με λάδι κάθε τόσο ενώ τα μαλακά ξύλα όπως το πεύκο συνήθως βάφονται και απαιτούν μεγαλύτερη συντήρηση.
 • Ένα υλικό που προσφέρεται για την κατασκευή ελαφριών επίπλων κήπου, είναι το μέταλλο και πιο συγκεκριμένα το αλουμίνιο ή το γαλβανισμένο χρώμιο.
 • Αναπαυτικά μαξιλάρια παντού. Μικρά ή μεγάλα σε στιλ και χρώματα που σας ταιριάζουν είναι σίγουρα μία βολική και ευπρόσδεκτη λύση.
 • Τα τροπικά ξύλα, όπως το teak, το ιρόκο, το kerwing, το bankitai είναι αρκετά ανθεκτικά. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε τη φροντίδα τους με ειδικά λάδια.