Feng Shui… μια πανάρχαια  φιλοσοφία χώρου, μια μόδα σήμερα… Όλοι, θέλουμε να αισθανόμαστε ικανοποίηση μέσα στο χώρο μας και σίγουρα όλοι επιδιώκουμε την καλοτυχία. Ένας καλός τρόπος για να τα πετύχουμε όλα αυτά είναι η εφαρμογή του feng shui. Ήρθε λοιπόν η ώρα να ενημερωθείτε γι’ αυτήν την πανάρχαια τέχνη.

Το feng shui  είναι μια ανακάλυψη του μυθικού βασιλιά της Κίνας Φου Σι. Πάνω στις αρχές του στηρίχτηκαν ολόκληρες πόλεις και παλάτια στην Κίνα… Σήμερα αποτελεί μια μόδα στον τομέα της διακόσμησης των εσωτερικών μας χώρων. Το feng shui  ασχολείται με τις συνειδητές αλλά και υποσυνείδητες συνδέσεις που μπορεί να έχουμε με ένα χώρο και με τα αντικείμενα που υπάρχουν μέσα σ’ αυτόν και φυσικά τη θέση στην οποία είναι τοποθετημένα.

Πρέπει να γνωρίζουμε πως για να εφαρμόσουμε σωστά το feng shui πρέπει να αλλάξουμε πολλά στον τρόπο με τον οποίο ζούμε. Αρχικά, πρέπει να αλλάξουμε στάση απέναντι στον τρόπο ανάλυσης των γεγονότων και στη συνέχεια θα πρέπει να κρατάμε σε όσο το δυνατόν πιο διαρκή ισορροπία το γιν και το γιανκ, δηλαδή τη δεκτική και δημιουργική ενέργεια. Επιπλέον, ζωτική σημασία στη πρακτική πλέον του feng shui είναι η αλληλεπίδραση των πέντε στοιχείων (γη, ξύλο, φωτιά, μέταλλο, νερό).

Αφήνοντας το θεωρητικό κομμάτι του feng shui, θα ασχοληθούμε με το πρακτικό καθώς πρέπει να γνωρίζουμε κάποια βασικά στοιχεία έτσι ώστε να τα εφαρμόσουμε στο χώρο μας!

Πρέπει να γνωρίζουμε πως ένα σπίτι φτιαγμένο με τις αρχές του feng shui, είναι μια αντανάκλαση του λευκού με το μαύρο τα οποία πρέπει να ισορροπηθούν στο χώρο. Παράλληλα είναι και μια ισορροπημένη αντανάκλαση του φωτεινού και του σκοτεινού. Αρχικά, θα πρέπει να εισάγουμε το γιν στο χώρο μας χρησιμοποιώντας έπιπλα με στρογγυλεμένες γωνίες  οι οποίες θα αντισταθμίζουν τις τραχείς επιφάνειες. Στη συνέχεια, στο αρχικό ακόμα στάδιο θα πρέπει να ισορροπήσουμε το γιανγκ, με ένα σκουρόχρωμο πάτωμα και με τη βοήθεια των χαλιών.

Το εργαλείο το οποίο χρησιμοποιείται για να καθορίζονται οι περιοχές του σπιτιού, ονομάζεται bagua. Οι περιοχές αυτές του σπιτιού που επηρεάζονται από το bagua, αφορούν την καριέρα, τη γνώση, την οικογένεια, τον πλούτο, την αναγνώριση, τις σχέσεις, αλλά και τη δημιουργικότητα. Συγκεκριμένα, ο χώρος τοποθέτησης του bagua είναι είτε πάνω από το πλάνο του σπιτιού γενικότερα είτε του δωματίου του οποίου επιθυμούμε.

Κάθε σημείο του σπιτιού μπορεί να βρει μια «θεραπεία», έτσι ώστε να γίνονται καλύτερα τα πράγματα όσον αφορά στο χώρο του σπιτιού αλλά και του ιδιοκτήτη αυτού.

 

Πρέπει να γνωρίζουμε κάποια βασικά στοιχεία για τα πράγματα τα οποία πρέπει να τοποθετήσουμε στο χώρο μας αλλά και τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η τοποθέτηση έτσι ώστε να λειτουργήσει η ενέργεια του feng shui στο χώρο μας. Αρχικά, σε χώρους στους οποίους ζει κάποια οικογένεια θα πρέπει να χρησιμοποιείται το ξύλο, καθώς έτσι ενισχύεται η ειρήνη μεταξύ των μελών της. Σε χώρους όπως είναι το γραφείο ή όπως είναι το σαλόνι θα πρέπει να χρησιμοποιείται το κόκκινο χρώμα έτσι ώστε να αυξάνεται η αναγνωρισιμότητά σας.

Ένα ακόμα σημαντικό κομμάτι του σπιτιού είναι αυτό της κουζίνας, όπου θα είναι σωστό να χρησιμοποιούνται πέτρινες ή μαρμάρινες επιφάνειες και αυτό γιατί  το μάρμαρο και η πέτρα ως στοιχεία της γης εξισορροπούνται απόλυτα με τα στοιχεία του νερού, του μετάλλου και της φωτιάς τα οποία υπάρχουν ήδη στο χώρο.

Το πιο σημαντικό όμως μέρος του σπιτιού μας είναι αυτό της κρεβατοκάμαρας, καθώς εκεί ξεκουραζόμαστε, χαλαρώνουμε και ίσως κάνουμε αρκετές σκέψεις για διάφορες σημαντικές αποφάσεις τις οποίες πρέπει να πάρουμε και πέρα όλων των άλλων είναι και ο πιο προσωπικός μας χώρος.

Για να λειτουργήσει σε εσάς το feng shui με όσο το δυνατόν καλύτερα αποτελέσματα, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε το ροζ χρώμα καθώς με αυτό τον τρόπο βελτιώνεται ο τομέας των σχέσεων. Ενώ η τοποθέτηση του δέρματος στο υπνοδωμάτιο, ενισχύοντας το στοιχείο της φωτιάς επιφέρει αναγνώριση. Ακόμη, αν ενδιαφέρεστε να ενισχύσετε, πάντα προς το καλύτερο, το στοιχείο της οικογένειας δεν έχετε παρά να χρησιμοποιήσετε χρώματα όπως το μπλε και το πράσινο είτε στους τοίχους σας είτε στα έπιπλα του χώρου σας.

Ένα μικρό σημείο του σπιτιού σας που όμως δε θα πρέπει να ξεχάσετε είναι το μπάνιο, όπου πιθανή απώλεια νερού μπορεί να αντισταθμιστεί με τη τοποθέτηση φυτών, τα οποία αντιπροσωπεύουν το στοιχείο της γης.

Κάτι το οποίο ισχύει για όλους τους χώρους του σπιτιού αντίστοιχα, αλλά είναι και γενικός κανόνας του feng shui, είναι πως όλα τα κυρίως έπιπλα (τραπέζια, πολυθρόνες, κρεβάτια), θα πρέπει να είναι έτσι τοποθετημένα ώστε να κοιτάζουν την πόρτα του εκάστοτε δωματίου. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγεται το συναίσθημα φόβου, που έχει να κάνει με την άγνοια, του ποιος εισέρχεται στο χώρο σας. Ακόμη, πρέπει να γνωρίζετε πως ο χώρος του σπιτιού σας χρειάζεται άπλετο φως, το οποίο μπορεί να επιτευχθεί ακόμα και στις σκοτεινές γωνίες του σπιτιού, με τη βοήθεια του κρυφού φωτισμού ή με την τοποθέτηση καθρεπτών.

 

Ας δούμε μερικούς τρόπους για να δημιουργήσετε ένα αρμονικό οικιακό περιβάλλον:

  • Καθαρίστε καλά το σπίτι σας, αποφεύγοντας όσο μπορείτε τη χρήση τοξικών απορρυπαντικών. Το ξίδι, το λεμόνι, το πράσινο σαπούνι και η μαγειρική σόδα αποτελούν τις ιδανικότερες λύσεις.
  • Χαρίστε οτιδήποτε δεν έχετε πια ανάγκη. Έτσι θα απαλλαγείτε από άχρηστα πράγματα (τα πολλά αντικείμενα μαζεύουν σκόνη, η συσσώρευση της οποίας δημιουργεί προβλήματα υγείας), βοηθώντας συγχρόνως τους συνανθρώπους σας.
  • Χρησιμοποιήστε πράσινο χρώμα, το χρώμα της ηρεμίας και της αρμονίας αλλά και της δύναμης.
  • Ανοίξτε διάπλατα κουρτίνες και παντζούρια και αφήστε τις ακτίνες του ήλιου να μπουν στο σπίτι σας.
  • Προτιμήστε έπιπλα και αντικείμενα από ξύλο.
  • Αν δεν κοιμάστε καλά το βράδυ, απαλλάξτε το δωμάτιο σας από ηλεκτρικές συσκευές, καθρέφτες και πολύ ζωηρά χρώματα.
  • Κλείνετε την πόρτα του μπάνιου που επικοινωνεί με το δωμάτιό σας και απομακρύνετε τα φυτά σας.
  • Χρησιμοποιήστε οικολογικά αρωματικά χώρου (π.χ. αιθέρια έλαια, ποτ πουρί, κεριά, σαπούνια, κτλ.) με άρωμα λεμονιού και λεβάντας ή πεύκου και κίτρου, που βοηθούν στη χαλάρωση και την ηρεμία.

 

Δώστε λοιπόν, στο χώρο σας μια διαφορετική όψη και γεμίστε τον με θετική ενέργεια. Βοηθήστε το χώρο σας, το σπίτι σας για να βοηθήσει εσάς τον ίδιο…

Feng shui…μια ιδεολογία 5.000 ετών, που κατάφερε και έγινε μόδα!