Μήπως βρισκόσαστε ένα βήμα πριν την τοποθέτηση πλακιδίων σε διάφορους χώρους του σπιτιού σας; Τι γνωρίζετε όμως πραγματικά για τα πλακάκια;

Εάν λοιπόν ανήκετε στην κατηγορία των ατόμων που επιθυμούν να γνωρίζουν περισσότερες λεπτομέρειες για το τι ακριβώς πρόκειται να τοποθετήσουν στο σπίτι τους αλλά και με ποια υλικά θα «ντύσουν» τα δάπεδά τους, τότε επικεντρωθείτε σε αυτό το θέμα, γιατί σας αφορά άμεσα! Ξεκινώντας λοιπόν θα κάνουμε αναφορά στα πλακίδια. Τα πλακίδια είναι ιδιαίτερα αγαπητά στους καταναλωτές, λόγω των πολλών πλεονεκτημάτων που διαθέτουν, όπως μεγάλη αντοχή, μεγάλη ποικιλία σχεδίων και χρωμάτων και επιπλέον είναι οικονομικά σε σχέση με άλλα υλικά για δάπεδα. Η αγορά των πλακιδίων γνωρίζει ιδιαίτερη ανάπτυξη και στην Ελλάδα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν όχι μόνο σε κουζίνα  και σε μπάνιο, αλλά και σε όλους τους χώρους.

Αναλύοντας τη φύση των κεραμικών πλακιδίων, θα πρέπει να γνωρίζετε πως βασικά αποτελούνται από πηλό, άμμο και άλλες βέβαια φυσικές ουσίες. Στο εμπόριο κυκλοφορούν σε ποικιλία μεγεθών, ενώ η σκληρότητά τους κυμαίνεται ανάλογα με το χώρο για τον οποίο και προορίζονται. Σε γενικές γραμμές τα κεραμικά πλακάκια χαρακτηρίζονται από τη σκληρότητα και τη μηχανική τους δύναμη, την ακαμψία, την ευθραυστότητα και φυσικά την αδράνεια. Πιο αναλυτικά η σκληρότητα οφείλουμε να σας ενημερώσουμε πως αποκτιέται κατά τη διάρκεια της πύρωσης. Η ίδια λοιπόν καθαυτού η διαδικασία τους προσδίδει την ανθεκτικότητα στα ενδεχόμενα σπασίματα και τις επικείμενες φθορές. Από την άλλη η ακαμψία οφείλεται περισσότερο στην ιδιαίτερη φύση του υλικού. Θα πρέπει λοιπόν να έχετε υπόψη σας πως όπως όλα τα κεραμικά αντικείμενα , έτσι ακριβώς και τα πλακάκια, δεν παρουσιάζουν παραμορφώσεις ή κυρτώσεις.

Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός πως η ευθραυστότητα δεν αποτελεί μειονέκτημα, δεδομένου πως σχετίζεται με τον βαθμό αντοχής όσον αφορά την πρόσκρουση, στοιχείο το οποίο και χαρακτηρίζει στο σύνολό τους τα κεραμικά υλικά.  Βέβαια η ιδιότητα της αδράνειας θα μπορούσαμε να πούμε πως στην ουσία «θωρακίζει» τα πλακάκια από τα διάφορα χημικά, οξέα, ακόμη και από τη φωτιά. Το υλικό τους είναι αδρανές, επειδή τα μείγματα που διαμορφώνονται κατά τη διάρκεια της πύρωσης εμφανίζουν αμελητέα ή μηδενική αντίδραση με άλλες ουσίες.  Λόγω των προαναφερόμενων ιδιοτήτων τους, τα κεραμικά πλακάκια έχουν την ικανότητα να δέχονται σχετικώς βαριά φορτία.

Στιλβωμένα ή αστίλβωτα

Είναι γεγονός πως η επιφάνεια του στιλβωμένου πλακιδίου καλύπτεται από μία στρώση χρωματισμένου γυαλιού, το οποίο ομορφαίνει δίνοντάς του ζωηρά χρώματα, λαμπρότητα αλλά και εφφέ. Ταυτόχρονα αξίζει να σημειωθεί πως το καθιστά σκληρό και στεγανό. Όλα αυτά βέβαια θα πρέπει να γνωρίζετε πως εξαρτώνται από τον τύπο επίστρωσης και μπορούν να παρουσιάζουν σημαντικές διαφορές. Στο εμπόριο ωστόσο μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε μία μεγάλη ποικιλία χρωμάτων αλλά και διακοσμήσεων.

Με πορώδες ή συμπαγές κυρίως σώμα

Η δομή λοιπόν του πλακιδίου, το κυρίως δηλαδή σώμα του, υπάρχει περίπτωση να είναι τόσο συμπαγές, ώστε να μοιάζει με γυαλί  ή να περιέχει πόρους που να συνδέονται μεταξύ τους με διάφορους τρόπους. Η συγκεκριμένη δομή είναι ορατή μόνο με ισχυρό μικροσκόπιο. Σε γενικές γραμμές όσο μεγαλύτερη είναι η απορρόφηση του νερού, τόσο περισσότερο πορώδες είναι το πλακάκι.

Με τι χρώμα και σχήμα;

Το χρώμα του πλακιδίου εξαρτάται κυρίως από τα νωπά υλικά που χρησιμοποιούνται. Μπορεί λοιπόν να το βρείτε από κίτρινο έως σκούρο κόκκινο, με πολλές ενδιάμεσες αποχρώσεις. Θα θεωρούνταν παράλειψή μας εάν δεν αναφέραμε πως στα κεραμικά πλακίδια με υαλώδη υφή το χρώμα είναι σχετικό, ενώ σε μερικά μη υαλώδη οι χρωματισμοί είναι αποτέλεσμα χρωστικών.

Τα πιο διαδεδομένα σχήματα κεραμικών πλακιδίων είναι το τετράγωνο και το ορθογώνιο. Ωστόσο στο εμπόριο μπορείτε να βρείτε και κάποια πιο πολύπλοκα σχήματα όπως το εξάγωνο ή το provencal. Το ίδιο βέβαια συμβαίνει και σε ότι αφορά τα μεγέθη, τα οποία και κυμαίνονται από το μωσαϊκό πλακάκι έως και τις μεγάλες πλάκες για επιστρώσεις πεζόδρομων, πλευράς 60εκατοστών ή και περισσότερο. Το πάχος τους από την άλλη ξεκινά από στοιχειώδεις και μπορεί να φτάσει τα 2-2,5εκατοστά.

Αναμφίβολα οι πιο σημαντικές παράμετροι των κεραμικών πλακιδίων είναι οι αισθητικές ιδιότητες! Συνοπτικά λοιπόν είναι η φόρμα, δηλαδή το σχήμα, οι διαστάσεις του πλακιδίου, το χρώμα και ο διάκοσμος. Και οι τρεις παράμετροι σχετίζονται με την επιφάνεια του πλακιδίου. Το υπόστρωμα και το κυρίως σώμα του πλακιδίου, δηλαδή το μέρος κάτω από την επιφάνεια το οποίο δεν είναι ορατό, είναι απολύτως μηδαμινής αισθητικής σημασίας, παρόλο που είναι μεγάλης σημασίας από τεχνικής απόψεως.

Πιο συγκεκριμένα η φόρμα των πλακιδίων επηρεάζει σημαντικά την οπτική εντύπωση, η οποία δίνεται σε μία επιφάνεια. Η πυκνότητα του αρμού στα σημεία συγκόλλησης συμβάλει στην πραγματικότητα στη φόρμα του πλακιδίου. Ο αρμός λοιπόν φαίνεται ιδιαίτερα πυκνός και ορατός όσο η φόρμα μικραίνει σε μέγεθος, ενώ αντίστροφα φαίνεται μεγαλύτερος και λιγότερο έντονος όσο η φόρμα μεγαλώνει. Θα πρέπει επίσης να έχετε υπόψη σας πως διαφορετικά αποτελέσματα μπορούν να δοθούν συνδυάζοντας πλακάκια διαφορετικής φόρμας. Για τα στιλβωμένα πλακίδια η ποικιλία όσον αφορά το θέμα της διακόσμησης είναι απεριόριστη, χάρη στα πλεονεκτήματα που προσφέρουν οι διάφορες τεχνικές διακόσμησης. Το μεταξωτό πλέγμα έχει την ικανότητα να αποδώσει οποιοδήποτε σχέδιο ή εικόνα στην επιφάνεια του πλακιδίου, ωστόσο κρίνεται ιδιαίτερα πολύπλοκη διαδικασία.