Ένα σαλόνι μπορεί να διαθέτει πολλά ή λίγα έπιπλα και διακοσμητικά. Η επιλογή των επίπλων, όπως και το στιλ τους είναι καθαρά προσωπική υπόθεση.Η τοποθέτηση όμως των επίπλων πρέπει να ακολουθήσει κάποιους κανόνες, αν θέλουμε να έχουμε ένα λειτουργικό χώρο τον οποίο θα χαιρόμαστε όλες τις ώρες. Σ’ ένα σαλόνι σίγουρα θα συναντήσουμε ένα καναπέ, δύο πολυθρόνες και ένα μικρό τραπεζάκι που συνήθως βρίσκεται ανάμεσα στα προαναφερόμενα έπιπλα. Για να έχουμε ένα άψογο αποτέλεσμα, καλό θα ήταν να τηρούνται κάποιες αποστάσεις μεταξύ των επίπλων για την καλύτερη κίνηση και άνεση των καλεσμένων. Θα πρέπει λοιπόν ο καναπές να απέχει περίπου 40-50 εκ. από το κεντρικό τραπεζάκι, ενώ οι πολυθρόνες να απέχουν μεταξύ τους περίπου 40 εκ.

Όσα περισσότερα τετραγωνικά μέτρα υπάρχουν για τον κοινωνικό χώρο, τόσο αυξάνονται και οι επιλογές για τα έπιπλα, δηλαδή μπορούν να τοποθετηθούν περισσότερα έπιπλα και μάλιστα μπορούν να έχουν αρκετό χώρο μεταξύ τους αλλά και να υποδεχθούν περισσότερους καλεσμένους. Μια μοντέρνα λύση είναι ένας ευέλικτος μεγάλος καναπές, ο οποίος μπορεί να τοποθετηθεί σε γωνία και κάποια κομμάτια ανεξάρτητα ή σε σχήμα Π. Ιδιαίτερα η τελευταία λύση είναι πιο μοντέρνα και συνηθίζεται στα σύγχρονα σαλόνια. Στην κάτοψη μπορείτε να δείτε πως αν ακολουθήσετε το σχήμα Π, θα πρέπει να έχετε υπόψη σας κάποιες αποστάσεις, όπως να απέχουν 1,50 μ. οι δυο άκρες του καναπέ.

Τα σύγχρονα σαλόνια σε πολλές περιπτώσεις στερούνται τετραγωνικών. Αν λοιπόν διαθέτετε ένα τέτοιο χώρο, για να είναι λειτουργικός και άνετος, η προτεινόμενη  χωροδιάταξη θα δώσει άνεση οπτική αλλά και λειτουργική. Όπως μπορείτε να δείτε στην κάτοψη, ο καναπές έχει τοποθετηθεί στον ένα τοίχο  και οι αποθηκευτικοί χώροι απέναντί του.

Ένα καθιστικό 24 τ.μ. χρήζει σκέψης και προσοχής όσον αφορά στην κατάλληλη τοποθέτηση των επίπλων που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες των κατοίκων αλλά και θα δημιουργήσουν ένα ευρύχωρο και άνετο χώρο. Όπως μπορείτε να δείτε στη συγκεκριμένη κάτοψη, δύο διθέσιοι καναπέδες έχουν τοποθετηθεί, αντικριστά ενώ ανάμεσά στους βρίσκεται ένα μακρόστενο τραπεζάκι. Δύο ακόμη μικρά τραπεζάκια έχουν τοποθετηθεί δίπλα στους καναπέδες, διαγώνια αντικριστά, έτσι ώστε να μην «κουράζουν» οπτικά και να εξυπηρετούν τους καλεσμένους. Σε μια γωνία του καθιστικού έχει μπει το έπιπλο που φιλοξενεί την τηλεόραση ενώ πίσω από τον άλλο καναπέ όλο τον τοίχο κάλυψαν αποθηκευτικοί χώροι.