Οποιοσδήποτε αδιάφορος χώρος μπορεί να αποκτήσει αμέσως ενδιαφέρον όταν σε αυτόν προστεθεί χρώμα στους τοίχους. Από την κατάλληλη εφαρμογή του στις κάθετες και οριζόντιες επιφάνειες και από τη μελετημένη συνύπαρξη κάποιων αποχρώσεων, θα δημιουργηθεί ένα φιλόξενο και οικείο περιβάλλον. Γι’ αυτό δεν θα ήταν υπερβολή να αποδώσουμε «μαγικές» ιδιότητες στο χρώμα. Γιατί είναι αυτό το στοιχείο που μπορεί να κάνει το περιβάλλον φωτεινό, χαρούμενο, να «χαμηλώσει» ή να «ψηλώσει» δωμάτια και γενικά να μας παρασύρει σ’ ένα αισθητικό παιχνίδι. Επίσης θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ένα κρυφό χαρτί στα χέρια μας, αν το ζητούμενο είναι ένας χώρος που θα επενδύει στη προσωπικότητα του χώρου. Πολλοί από εμάς πιστεύουν ότι μόνο τα υφάσματα μπορούν να δώσουν χρώμα σ’ ένα χώρο. Και όμως δεν είναι έτσι καθώς από το δάπεδο μέχρι και το ξύλο των επίπλων, μπορούν να ενισχύσουν με χρώμα, το σπίτι. Και αυτό πρέπει να το έχουμε στο μυαλό μας όταν πρόκειται να διαλέξουμε τη χρωματική γκάμα ενός χώρου.

 

  • Οι τόνοι του πορτοκαλί, του σκούρου καφέ ή των κόκκινων ξεχωρίζουν οπτικά πάνω σε φωτεινά χρώματα. Για το λόγο αυτό αποτελούν το τέλειο χρώμα για γραμμές ξεκάθαρες όπως είναι τα έπιπλα, τα φωτιστικά ή τα μικρότερα αντικείμενα.
  • Το μυστικό για ένα αρμονικό περιβάλλον με τη βοήθεια των επίπλων, βρίσκεται στις απλές γραμμές, στη χρωματική αρμονία και στην απουσία κάθε περιττού στην επίπλωση. Ναι, λοιπόν στη κομψότητα, ναι στα εντυπωσιακά κομμάτια, όχι όμως στην υπερβολή.
  • Η επιλογή μιας σωστής χρωματικής παλέτας είναι η βάση για μια σωστή διακόσμηση. Μια καλή ιδέα για να επιλεγούν τα σωστά χρώματα είναι το να κάνουμε κολάζ με δείγματα χρωμάτων – υφασμάτων και φωτογραφιών που μας αρέσουν. Έτσι θα διαπιστώσουμε εγκαίρως αν το σύνολο λειτουργεί αποτελεσματικά.
  • Μια ωραία αρχή για να βάλετε χρώμα στη ζωή και το σπίτι σας είναι να μην ξεχνάτε ότι τόσο το minimal, όσο και το μοντέρνο ύφος δεν ταιριάζει μόνο με το λευκό. Αποφασίστε να επενδύσετε σε διαχρονικά έπιπλα και χρησιμοποιήστε αντιθέσεις σε στοιχεία και υφάσματα. Το αποτέλεσμα θα σας ικανοποιήσει και θα γίνει πολύ ενδιαφέρον.

 

  • Τα ξύλα σε τόνους της καρυδιάς ή του πεύκου ταιριάζουν με τοίχους βαμμένους με ζεστά χρώματα και με διακοσμητικά υφάσματα σε ουδέτερους τόνους ή του γκρι της πέτρας. Με ένα τέτοιο συνδυασμό δημιουργείται ένα αρμονικό χρωματικό πλάνο, ιδανικό για να εναρμονιστεί σε οποιοδήποτε διακοσμητικό στιλ.
  • Για σπίτια με λίγο φυσικό φωτισμό καλό είναι να ακολουθεί ένα μονόχρωμο πλάνο. Έτσι είναι καλύτερα υφάσματα και τοίχοι να έχουν το ίδιο χρώμα. Αν πάλι ο χώρος είναι φωτεινός, μια επιτυχημένη επιλογή είναι το ύφασμα να είναι σε πιο ζεστό χρώμα και πιο σκούρο από το χρώμα του τοίχου.
  • Τα μονόχρωμα υφάσματα δίνουν μεγαλύτερη αίσθηση τάξης αλλά λιγότερο χρωματικό παιχνίδι. Αντιθέτως, τα εμπριμέ δημιουργούν ένα δυναμικό περιβάλλον ενώ συνδυάζονται με μεγαλύτερη δυσκολία, γι’ αυτό και πρέπει να έχουν το ίδιο χρώμα με εκείνο των τοίχων και των άλλων υφασμάτων.
  • Αν αυτό που χρειάζεται ο χώρος σας είναι φωτεινότητα, τότε πρέπει να επιλεχθεί κάποιο δάπεδο που να αντανακλά το φως, όπως τα φωτεινά ξύλα ή τα ανοιχτόχρωμα κεραμικά πλακάκια. Σε φωτεινά σπίτια τα πιο σκούρα δάπεδα χρησιμεύουν για contrast.