Ο κοινωνικός χώρος, το καθιστικό, είναι κατά κανόνα ο μεγαλύτερος χώρος του σπιτιού και αυτός που συνυπάρχουν οι περισσότερες λειτουργίες. Σ’ αυτό τον πολύπλοκο χώρο, πως πρέπει να τοποθετηθούν οι καναπέδες, ποια είναι τα απαραίτητα συμπληρωματικά στοιχεία και ποιο είναι το ιδανικό στιλ;
Στο καθιστικό οι καναπέδες και οι πολυθρόνες αποτελούν συνήθως τα πιο σημαντικά στοιχεία. Η τοποθέτησή τους συνεπώς δεν μπορεί να είναι τυχαία. Ευτυχώς όμως, αν και οι δυνατές παραλλαγές είναι σχεδόν άπειρες, οι βασικοί κανόνες είναι απλοί.
Tips:
- Ο πρώτος είναι η διευκόλυνση των χρηστών. Δηλαδή οι καθιστικοί χώροι θα πρέπει να τοποθετηθούν με τέτοιο τρόπο ώστε όλα τα άτομα που θα κάθονται να μπορούν να βλέπουν ο ένας τον άλλο άνετα.
- Την τοποθέτηση των καναπέδων μας υποδεικνύει συνήθως το σχήμα του δωματίου. Προτιμότερη σε πολλές περιπτώσεις είναι η τοποθέτηση των καναπέδων ο ένας απέναντι στον άλλο. Μ’ αυτόν τον τρόπο όλα τα άτομα βλέπονται.
- Σε μεγάλους χώρους, η καλύτερη διάταξη είναι η σειρά των στοιχείων να δημιουργούν ένα μεγάλο “Γ” που πολλές φορές εύκολα ξεμοντάρεται και τοποθετούνται με άλλο τρόπο.
- Δυο απόλυτα ίδιοι καναπέδες, ο ένας απέναντι στον άλλο, μπορούν να προσδιορίσουν και να οριοθετήσουν τον κοινωνικό χώρο.
- Η πολυθρόνα σίγουρα είναι το βασικό στοιχείο απ’ το οποίο “γεννιόνται” όλα τα άλλα. Γι’ αυτό μπορεί να διαφοροποιηθεί, να “τραβήξει” τα βλέμματα πάνω της.
Μια “κλασική” διακόσμηση μπορεί να βασίζεται κύρια στα μεμονωμένα έπιπλα των οποίων το άθροισμα αποτελεί το περιβάλλον. Μέχρι σήμερα στην κλασική διακόσμηση, οι χώροι ήταν “γεμάτοι”. Οι κανόνες όμως άλλαξαν και υπάρχει ένας χρυσός κανόνας: όσο περισσότερα πράγματα υπάρχουν σ’ ένα χώρο, τόσο λιγότερο γίνονται αισθητά. Κι αυτό γιατί τα ξεχωριστά έπιπλα πνίγονται στο σύνολο.
Tips:
- Προσπαθήστε λοιπόν, στα όρια του δυνατού, να ακολουθήσετε αυτόν τον κανόνα. Μοναδική εξαίρεση: μερικές “πινελιές”, αυστηρά περιορισμένες σε αριθμό και πάντα αποτελούμενες από αντικείμενα αξίας, πραγματικά έργα τέχνης, που θα δίνουν προσωπικότητα στο όλο σύνολο.
- Τα κλασικά έπιπλα είναι πιο ογκώδη. Έχετε υπόψη σας πως μία κλασική διακόσμηση βασίζεται σε μία ισορροπημένη διανομή του “βάρους” των διαφόρων επίπλων.
- Τα παλιά έπιπλα συνεργάζονται αρμονικά με τη μοντέρνα διακόσμηση ή το αντίθετο, αρκεί να χρησιμοποιηθούν ένα ή δύο όμορφα κομμάτια, αντί να φτιάξετε ένα συνονθύλευμα ανόμοιων στοιχείων που κινδυνεύει να καταλήξει “κιτς”.
- Για να συνδυάσετε αρμονικά μεταξύ τους οικογενειακά κειμήλια με καινούργια κομμάτια, χρειάζεται προσοχή και τόλμη.
Ένα στιλ που αποκτά όλο και περισσότερους οπαδούς είναι το mix and match, αλλά και αυτό με τις λιτές γραμμές. Σε αυτά επιτρέπονται οι συνδυασμοί κλασικού και μοντέρνου, το παιχνίδι υλικών και η μίξη χρωμάτων και σχημάτων.
Tips:
- Ένας βασικός χρωματικός κανόνας για καλύτερα αποτελέσματα είναι να συνδυάσουμε ένα “ουδέτερο” σύνολο, με μερικά στοιχεία διακοσμητικά, σε έντονο χρώμα από τον ίδιο τόνο ή αντίθετο.
- Το “διάφανο” έντονο χρώμα είναι πάντα σωστή επιλογή. Σε αξεσουάρ ή σε σταθερά σημεία, μπορούν να αναδείξουν μια λάμψη πολυτέλειας και κομψότητας. Πρέπει να επιλέγονται λίγα design κομμάτια.
- Τα λιτά ή ακάλυπτα παράθυρα ενισχύουν το μοντέρνο ύφος, ενώ δεν είναι απαραίτητο τα έπιπλα να κάνουν ένα ομοιογενές σετ ή να έχουν το ίδιο χρώμα. Ένας γενικός κανόνας είναι ότι: τα έπιπλα με απλή, αρμονική γραμμή είναι παντός καιρού.
- Ο φωτισμός στο καθιστικό πρέπει να δημιουργεί ατμόσφαιρα, αλλά να είναι και πρακτικός. Οι επιτραπέζιες λάμπες, φωτίζουν εντυπωσιακά και δημιουργούν φωτιστικά εφέ.
- Οι γυάλινες επιφάνειες μπορούν να κάνουν θαύματα σ’ ένα δωμάτιο. Η έξυπνη χρήση τους μπορεί ακόμη και να τετραπλασιάσει το μέγεθος ενός χώρου.