Άνεση, χαλάρωση, ξεκούραση. Τρεις έννοιες που πρέπει να προσφέρει κάθε προσωπικός χώρος. Το στρώμα και το μαξιλάρι είναι οι δυο σημαντικοί βοηθοί μας για να κερδίσουμε τα προαναφερόμενα συναισθήματα αλλά… και όνειρα γλυκά.

Οι απαιτήσεις μας από μια κρεβατοκάμαρα, σίγουρα είναι πολλές. Θέλουμε να είναι άνετη, να έχει όσο το δυνατόν περισσότερους αποθηκευτικούς χώρους, η αισθητική της να καθρεφτίζει την προσωπικότητά μας αλλά βασικά αυτό που ζητάμε είναι να μπορούμε να έχουμε έναν ποιοτικό ύπνο. Για να μπορούμε λοιπόν να τον “κερδίσουμε”, θα πρέπει να δώσουμε τη σημασία που αρμόζει στο στρώμα.

 

Το ιδανικό στρώμα:

  • Αυτό που εξασφαλίζει ένα ξεκούραστο ύπνο είναι το στρώμα, που πρέπει να ακολουθεί την κλίση του σώματος. Από τον κανόνα αυτό εξαιρούνται όσοι αντιμετωπίζουν ήδη κάποιο πρόβλημα με τη μέση ή την πλάτη τους. Γι’ αυτό το σωστό στρώμα δεν είναι θέμα επιλογής, αλλά ανάγκης.
  • Το σωστό στρώμα δεν πρέπει να είναι σκληρό, ούτε και ιδιαίτερα μαλακό. Πρέπει, αυτό να στηρίζει το σώμα και να ακολουθεί τις καμπύλες του. Ένα σκληρό στρώμα ακόμα και ανατομικό, παρεμποδίζει την καλή κυκλοφορία του αίματος με αποτέλεσμα να ξυπνάμε κατά τη διάρκεια της νύχτας ή το πρωί νιώθοντας πιασμένοι. Όσοι για το μαλακό στρώμα, αυτό δεν καταφέρνει να προσφέρει στη σπονδυλική στήλη την απαιτούμενη στήριξη.

 

Tips:

 

Ο μόνος τρόπος για να δείτε αν είναι κατάλληλο ένα στρώμα, είναι να το δοκιμάσετε στο κατάστημα πριν την αγορά του. Για ένα σωστό και χαλαρωτικό ύπνο, το στρώμα πρέπει να συνοδεύεται από την κατάλληλη υποστήριξη. Γι’ αυτό αποφύγετε το μεταλλικό σομιέ, που μπορεί να χαλαρώσει με τον καιρό. Να επιλέξετε ένα στρώμα από λάτεξ, οι ξύλινες σανίδες είναι η ιδανική βάση, καθώς αφήνουν το στρώμα να αναπνεύσει και δεν επηρεάζουν τη φόρμα του στρώματος. Τα στρώματα με ελατήρια ταιριάζουν καλύτερα σε ενιαία βάση αλλά και με φαρδιές σανίδες. Αν θέλετε άριστη στήριξη, επιλέξτε ξύλινο σκελετό με σταθερό πλέγμα στήριξης επενδυμένο με ύφασμα.

 

Τα υλικά κατασκευής:

  • Τα υλικά κατασκευής των στρωμάτων χωρίζονται γενικά σε δύο κατηγορίες: Τα οικολογικά και τα συνθετικά. Τα οικολογικά όπως ο κοκοφοίνικας, το φυσικό λάτεξ και το βαμβάκι, είναι υποαλλεργικά και διευκολύνουν την αναπνοή του σώματος ενώ τα συνθετικά όπως το αφρολέξ, η πολυουερεθάνη και το νάυλον  δεν τη διευκολύνουν. Στην αγορά θα βρείτε διάφορες ποιότητες και ποικιλίες υλικών. Τα πιο διαδεδομένα είναι τα στρώματα με ελατήρια. Όσο πιο πολλά ελατήρια σε θήκες είναι ότι καλύτερο, αφού οι θήκες τα προστατεύουν για μεγαλύτερο διάστημα σε καλή κατάσταση. Το πάχος του σύρματος καθορίζει πόσο σταθερό είναι ένα στρώμα, όταν τα ελατήρια ενώνονται σχηματίζοντας μια ενιαία μονάδα και κινούνται μαζί όταν πιέζονται.
  • Ένα ακόμη υλικό κατασκευής που συναντάμε στα στρώματα είναι το λάτεξ που είναι κατασκευασμένο από καουτσούκ, προσφέρει μεγάλη ελαστικότητα και καλή στήριξη, ενώ προσαρμόζεται πλήρως στη φόρμα του σώματος και τις κινήσεις του. Αυτά τα στρώματα σπάνια χρειάζονται γύρισμα και επιπλέον δεν μαζεύουν σκόνη και μύκητες, με αποτέλεσμα να είναι ιδανικά για όσους υποφέρουν από αλλεργίες ή άλλα αναπνευστικά προβλήματα. Τέλος, υπάρχουν τα στρώματα που κατασκευάζονται από tempur. Αυτό είναι ένα θερμό ευαίσθητο υλικό που δημιούργησε η NASA για τις διαστημικές στολές. Προσαρμόζεται στο σχήμα του σώματος και ανακουφίζει την πίεση στις αρθρώσεις, όπως στους ώμους και τους γοφούς.

 

Συντήρηση και φροντίδα:

  • Αν και τα καλά στρώματα πάντα προσφέρουν εγγύηση, έτσι και το στρώμα χρειάζεται φροντίδα προκειμένου να διατηρηθεί για πολύ καιρό. Αναποδογυρίστε και αλλάξτε τη φορά του καινούργιου στρώματος κάθε λίγες εβδομάδες, για να “μαλακώσουν” τα περιγράμματα. Μετά από μερικούς μήνες, αναποδογυρίστε το δύο φορές το χρόνο για να εξισορροπηθεί η πίεση που δέχεται σε συγκεκριμένα σημεία. Όταν αναποδογυρίζετε το στρώμα μην βασίζεστε μονάχα στα πλαϊνά χερούλια για να στηρίξουν το βάρος του. Αυτά έχουν σχεδιαστεί για να δίνουν την σωστή θέση του στρώματος πάνω στη βάση.
  • Για τον καθαρισμό ενός στρώματος, πρέπει να αποφεύγετε κάθε είδους χημικής ουσίας γιατί μπορεί να βλάψει κάποιο από τα υλικά του. Τέλος, καθαρίστε το κατά περιόδους με την ηλεκτρική σκούπα, για να φύγει η σκόνη.