Ήρθε η ώρα να ανακαινίσετε ή να αποκτήσετε το δικό σας σπίτι; Ένα από τα σημεία που απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή και μελέτη είναι τα δάπεδα, τα οποία μπορούν να αλλάξουν όλο το ύφος των δωματίων. Πέρα από το διακοσμητικό κομμάτι, η επιλογή των δαπέδων είναι σημαντική και μπορεί να θεωρηθεί μια καλή επένδυση. Η κατάλληλη επιλογή ανθεκτικών υλικών μπορεί να σας προστατέψει από περαιτέρω κόστη και τυχόν επεμβάσεις που μπορεί να χρειαστούν αργότερα, αν υποστούν ζημιές. Το ξύλινο δάπεδο αποτελεί μια καλαίσθητη επιλογή και εφαρμόζεται κυρίως σε χώρους όπου υπάρχει η ανάγκη δημιουργίας ζεστού περιβάλλοντος. Αν επιλέξετε τη λύση του έτοιμου ξύλινου δαπέδου, τότε θα το αποκτήσετε γρήγορα και εύκολα αλλά και η συντήρησή του θα είναι πιο απλή.

Κολλητά δάπεδα: Τα κολλητά ξύλινα παρκέτα χρησιμοποιούνται και σε καινούργιες κατασκευές αλλά κυρίως σε ανακαινίσεις κατοικιών, αφού μπορούν να κολληθούν απευθείας πάνω σε υπάρχοντα δάπεδα από οποιοδήποτε υλικό, όπως μωσαϊκό, παλιά μαρμάρινα δάπεδα, τσιμεντοκονία και έχουν πάχος 1 εκ. Στη συνέχεια τρίβονται και γυαλίζονται όπως τα καρφωτά δάπεδα, ενώ τοποθετούνται στην οικοδομή όταν έχουν τελειώσει όλες οι σχετικές εργασίες με τα μάρμαρα και τα πλακίδια, έχουν στεγνώσει αρκετά καλά οι τοίχοι και έχουν μπει τα κουφώματα. Ένα πλεονέκτημα στα κολλητά δάπεδα είναι ότι είναι κατάλληλα για τη δημιουργία διακοσμητικών σχεδίων, όπως το ψαροκόκαλο. Όσον αφορά στις καινούργιες κατασκευές, αυτή η λύση χρησιμοποιείται συνήθως όταν υπάρχει ενδοδαπέδια θέρμανση.

Έτοιμα παρκέτα προλουστραρισμένα: Είναι πρακτικά διότι τοποθετούνται γρήγορα και θεωρούνται οικονομικά. Επίσης, είναι ανθεκτικά στην τριβή, τους λεκέδες, τις χαρακιές και τα χημικά, δεν χρειάζονται ιδιαίτερη συντήρηση και σε περίπτωση ανεπανόρθωτης ζημιάς μπορεί να αντικατασταθεί απλά και μόνο ένα τμήμα. Τα έτοιμα προλουστραρισμένα ή προβερνικωμένα παρκέτα αποτελούνται από φαρδιές, μακριές λωρίδες πάχους 1 – 1,5 εκ. από σύνθετη ξυλεία σε διάφορες στρώσεις για μην πετσικάρουν. Η επιφάνειά τους έχει περαστεί με ειδικά, ανθεκτικά βερνίκια που διασφαλίζουν υψηλή ανθεκτικότητα και κολλιούνται γρήγορα πάνω σε σταθερό δάπεδο. Πάντως, κολλιούνται στο σόκορο των λωρίδων μεταξύ τους και όχι στο υφιστάμενο δάπεδο.

Έτοιμα παρκέτα από φορμάικα, laminate και φελλός: Άλλη οικονομική και γρήγορη λύση είναι τα έτοιμα παρκέτα φορμάικας, τα οποία δημιουργούν την αίσθηση του φυσικού ξύλου με μεγάλη αντοχή. Στην αγορά θα βρείτε μεγάλη ποικιλία σε ποιότητα, ανάλογα με τις προτιμήσεις και τις ανάγκες σας, όπως αποκλειστικά για οικιακή χρήση, για επαγγελματικούς χώρους, κ.ά. Στη λύση των έτοιμων παρκέτων, τα οποία δεν χρειάζονται περαιτέρω φινίρισμα, εντάσσονται και τα δάπεδα από laminate και τα δάπεδα από φελλό, τα οποία αποτελούν το πάνω στρώμα τους, με προστατευτική επίστρωση.

Καρφωτά: Βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε και την κλασική λύση, δηλαδή τα καρφωτά παρκέτα, τα οποία θεωρούνται ιδανικά για τις καινούργιες κατασκευές. Η διαδικασία τοποθέτησής τους είναι η εξής: στην επιφάνεια του μπετόν στερεώνονται σε απόσταση 40-45 εκ., καδρόνια, διαστάσεων 5Χ5 εκ., ενώ πάνω από αυτά τοποθετείται το σανίδωμα. Κάτι που χρήζει προσοχής στην περίπτωση των καρφωτών δαπέδων, είναι η ξυλεία, η οποία πρέπει να είναι ξηρή για να αποφευχθεί το πετσικάρισμα και το άνοιγμα των αρμών, ενώ για να αποκτήσουν λεία και στιλπνή επιφάνεια, τα ξύλινα δάπεδα πρέπει να τρίβονται με μηχανή δύο τουλάχιστον φορές, να καθαρίζονται, να στοκάρονται και να γυαλίζονται με βερνίκι και κερί.